Ο «ιστορικός» ρόλο της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στην επανάσταση του 1821

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας, δημοσιεύουμε δύο κείμενα ντοκουμέντα για τον «ιστορικό» ρόλο της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στην επανάσταση του 1821.
Το πρώτο ντοκουμέντο

Τον Μάρτιο του 1821 η σύνοδος επισκόπων και πατριαρχών στην Κωνσταντινούπολη αποκήρυξε την επανάσταση που είχε εκδηλωθεί στις 23 Μαρτίου 1821 στην Πελοπόννησο (Καλαμάτα). Προς επικύρωση αυτής της δωσιλογικής και προδοτικής ενέργειας, συντάχθηκε και υπογράφηκε από τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ και τους συνοδικούς κείμενο διατυπωμένο με οξύτητα, το οποίο στάλθηκε σ’ όλες τις ελληνικές κοινότητες, ώστε να αναχαιτιστεί το επαναστατικό ρεύμα.

Όμως, μετά την επικράτηση της Επανάστασης και επειδή ο εκκλησιαστικός μηχανισμός αγωνιούσε να προλάβει το τραίνο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους που είχε δρομολογηθεί ήδη, δόθηκε εντολή να καταστραφεί αυτό το κείμενο, όπου κι αν βρισκόταν. Στη Σκύρο, για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους, δεν υπάκουσαν στην εντολή καταστροφής και διέσωσαν οι τοπικοί παράγοντες το πρωτότυπο κείμενο, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Φαλτάιτς.


Κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε το  κατάπτυστο κείμενο της αποκήρυξης.

Έτσι, πέρα από την προφορική παράδοση για το γεγονός της αποκήρυξης της Επανάστασης, υπάρχει και το αυθεντικό κείμενο. Διαφορετικά θα ισχυριζόταν σήμερα ο εκκλησιαστικός μηχανισμός ότι, δεν υπάρχει τίποτα γραπτό, δεν είναι αλήθεια, πρόκειται για κακόβουλες κουβέντες αντίχριστων και άπιστων εναντίον της ορθοδοξης εκκλησίας. Τώρα, κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και αποδέχονται το γεγονός της συγγραφής αυτού του κειμένου, έχουν ρίξει όμως το βάρος της επιχειρηματολογίας τους στην αλλαγή του νοήματός της. «Δεν εννοούσε αυτό ο πατριάρχης» λένε, «φοβόταν μήπως σηκώνοντας το λάβαρο της επανάστασης, αγνοούσε τις χιλιάδες των αθώων που θα σφάζονταν… κ.λπ. Με αυτη τη λογικη ακόμα θα είμαστε σκλάβοι των Τούρκων ή των Γερμανών ή αν πάμε ακόμα παλαιότερα  των Περσών κ.λπ.

Το δεύτερο ντοκουμέντο

Πρόκειται για το γνωστό πολυχρόνιο, που μέχρι τις μέρες μας ψελνόταν στις εκκλησίες για την μακροημέρευση των βασιλιάδων. Λοιπόν την εποχή της τουρκοκρατίας, ψελνόταν από την ορθόδοξη εκκλησία για τον σουλτάνο Χαμίτ το Β’ .

Advertisements

2 Σχόλια to “Ο «ιστορικός» ρόλο της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στην επανάσταση του 1821”

  1. «Γρηγόριος ελέω θεού»… άρα για όλες τις δοσοληψίες με τους Τούρκους φταίει ο θεός. Τόσο απλά και εύκολα τον ξεφτιλίζουν οι υποτακτικοί του!

  2. Ένα ΚΟΥΓΚΙ, μια ΓΚΙΑΦΑ κι ένας ΠΠΦΛΕΣΑΣ τους έσωσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: