Παλαιά Φώκαια: Απόφαση για την ανάθεση μελέτης τροποποίησης της Πολεοδομικής Μελέτης β κατοικίας οικισμού Θυμάρι

Την ανάθεση μελέτης τροποποίησης της πολεοδομικής μελέτης του Θυμαριού αποφάσισε το Κοινοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 15ης Απριλίου 2010. Όπως ανακοινώθηκε από την Κοινότητα οι τροποποιήσεις και οι προσαρμογές αυτές της πολεοδομικής μελέτης είναι αναγκαίες, μιας και είναι γνωστό ότι ο οικισμός του Θυμαριού, αν και έχει αναπτυχθεί ως παραθεριστικός οικισμός, λόγω των κοινωνικών, οικονομικών και χωροταξικών μεταβολών, έχει αποκτήσει δυναμική και χαρακτηριστικά κύριας κατοικίας, με μεγάλη αύξηση των μόνιμων κατοίκων και θα χρειαστεί στο εγγύς μέλλον τις επαρκείς κοινωνικές υποδομές που του προσφέρουν οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις.
Η απόφαση του Κ.Σ. που λήφθηκαν κατά πλειοψηφία αναφέρει τα ακόλουθα:
Α) Στις περιοχές Γενικής κατοικίας να επιτρέπονται αναψυκτήρια και εστιατόρια.
Β) Την απαγόρευση των ιδιωτικών κλινικών από τις περιοχές Γενικής και Αμιγούς κατοικίας.
Γ) την αύξηση της έκτασης του προτεινόμενου στη πολεοδομική μελέτη Κέντρου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του οικισμού (συμπεριλαμβανομένων και των μελλοντικών επεκτάσεων), με δεδομένο πως σύμφωνα με το συντασσόμενο ΓΠΣ προβλέπεται τριπλασιασμός του πληθυσμού και αναγκαία έκταση 205Ηα. 160Ηα υφιστάμενη έκταση και 45Ηα επέκταση.
Δ) Τον καθορισμό χρήσεων Γενικής κατοικίας στο Οικοδομικό Τετράγωνο που λειτουργούν σήμερα οι παραλιακές ταβέρνες.
Ε) Στους Κοινόχρηστους χώρους που χωροθετούνται στην είσοδο του οικισμού και σε παραλιακό ύψωμα, να επιτρέπεται η δημιουργία ενός δημοτικού αναψυκτηρίου με ειδικούς μορφολογικούς όρους και μέγιστη επιφάνεια 150 τ.μ..
Στ) Κοινοτική έκταση που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 600μ. ανατολικά από το Κέντρο του οικισμού και που η ισχύουσα πολεοδομική μελέτη την χαρακτηρίζει Κοινόχρηστο Χώρο, να χαρακτηριστεί ως χώρος κοινωνικών εξυπηρετήσεων, προκειμένου η Κοινότητα να έχει μελλοντικά τη δυνατότητα για χωροθέτηση εγκαταστάσεων πρόνοιας, εκπαίδευσης, περίθαλψης, αθλητισμού ή πολιτισμού.
Πολεοδόμος μηχανικός στον οποίο απευθυνθήκαμε για την ερμηνεία και τον σχολιασμό της απόφασης, μας είπε τα εξής:

Σε ότι αφορά την (Α) και (Β) παράγραφο της απόφασης είναι γνωστό ότι το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στις περιοχές Γενικής κατοικίας, προσδιορίζεται από την νομοθεσία και δεν είναι στην ευχέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας να το ρυθμίσει. Άρα μάλλον πλεονάζουν αυτές οι αναφορές.
Σε ότι αφορά την (Γ) παράγραφο, ως πολεοδομικό κέντρο ορίζονται τα πολεοδομικά τετράγωνα στα οποία επιτρέπονται οι επαγγελματικές χρήσεις και η πρότασή επέκτασή τους μάλλον αφορά υλοποίηση αιτήματος κάποιων συγκεκριμένων ιδιοκτητών που επιδιώκουν την εγκατάσταση επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να ενημερωθούν οι κάτοικοι του οικισμού για το ποιος διατύπωσε το συγκεκριμένο αίτημα, αν δεν είναι συλλογικό αλλά και το είδος των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν, σ΄ αυτές τις ιδιοκτησίες.
Η παράγραφος (Ε) είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκετε η δημιουργία Δημοτικού αναψυκτηρίου. Θα πρέπει επίσης σ΄ αυτή την περίπτωση να γνωρίζουν οι περίοικοι αν θα είναι επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, όποτε να κρίνουν αν θα προκύψουν οχλήσεις (χρήση μουσικών οργάνων, ωράριο λειτουργίας κ.λπ.) με δεδομένο ότι ενδεχομένως η δημοτική αρχή να το μισθώσει σε ιδιώτες.
Η παράγραφος (ΣΤ) βασίζεται σε διάταξη του νόμου όπου ορίζει ότι ο κοινόχρηστος χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χωροθέτηση εγκαταστάσεων πρόνοιας, εκπαίδευσης περίθαλψης, αθλητισμού ή πολιτισμού, αλλά και επ΄ αυτού θα έπρεπε να έχουν γνώμη οι δημότες με την έννοια ότι είναι άλλο ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και άλλο ένα κτήριο για την εγκατάσταση ενός σχολείου ή παιδικού σταθμού ή ενός αθλητικού κέντρου ή ενός κτηρίου  για ΚΑΠΗ.
Την απόφαση ψήφισαν οι κ.κ. Βασίλης Τσούνης Ηλίας Μπουκοβάλας, Σωτήρης Μακροδημήτρης, Γεώργος Λάμπρου και Σοφοκλής Σαρρής. Μειοψήφισαν οι κ.κ. Κώνστας Κατινάρης, Απόστολος Αποστόλου και Βασίλης Βασιλείου οι οποίοι  ζήτησαν αναβολή του θέματος προκειμένου να έχουν πληρέστερη ενημέρωση. Οι κοινοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Φιλίππου και Χασάπης απουσίαζαν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: