Ο Δήμος Σαρωνικού καταργείται. Ένας νέος Δήμος δημιουργείται στην ανατολική πλευρά του Σαρωνικού

Ποιος είναι ο  Δήμος Σαρωνικού που καταργείται για να δώσει το όνομά του στον Δήμο μας;

Ο Καποδιστριακός δήμος Σαρωνικού βρίσκεται στην ανατολική Κορινθία και βρέχεται από τον Σαρωνικό κόλπο. Ο επισκέπτης περνώντας από το αρχαίο λιμάνι των Κεχριών μπορεί να επισκεφθεί τις Ιαματικές πηγές της Ωραίας Ελένης. Στη συνέχεια συναντά τον όρμο της Αλμυρής με την πανέμορφη παραλία και τις γραφικές ταβέρνες με ολόφρεσκα ψάρια.
…Ανατολικότερα είναι το χωριό Κατακάλι με τους απάνεμους όρμους Σιδερώνα και Λυχνάρι με το πανέμορφο πευκοδάσος που φθάνει μέχρι τα κύματα.
…Δυτικά στην ενδοχώρα είναι τα Αθίκια, έδρα του Δήμου. Στις φιλόξενες ταβέρνες του χωριού, μπορεί κανείς να δοκιμάσει σπιτικά φαγητά και την σπεσιαλιτέ της περιοχής την «γκιόσα». Επίσης αξίζει κανείς να επισκεφτεί το οινοποιείο στον Γκά και να γευτεί τα περίφημα κρασιά.

…Νοτιότερα στον ορεινό όγκο είναι το Δ.Δ του Αγίου Ιωάννη. Ένα γραφικό χωριό με πετρόκτιστα σπίτια και παραδοσιακές ταβέρνες. Στην διαδρομή από τα Αθίκια προς τον Άγιο Ιωάννη βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Δημητρίου κτισμένος το 12 ο αιώνα με τοιχογραφίες από την Αποκάλυψη.

Τα ανατολικά όρια του Δήμου εφάπτονται με αρχαίο λιμάνι, όρμο των Κεχραιών όπου και οι Ιαματικές πηγές Ωραίας Ελένης. Τις αναφέρει ο Παυσανίας (Κορινθιακά) λέγοντας «Απέναντι από τις Κεγχρεές είναι το Λουτρό της Ελένης από πέτρα πηγάζει άφθονο αλμυρό νερό που χύνεται στη θάλασσα, με θερμοκρασία σαν να έχει αρχίσει να ζεσταίνεται.

Νότια των πηγών σε απόσταση 5 χιλιομέτρων επί υψιπέδου 50 μέτρων ευρίσκεται το χωριό Γαλατάκι. Δυτικά του Γαλατακίου στο δρόμο που οδηγεί στα Αθίκια, αρχίζουν χαμηλοί  γήλοφοι που αποτελούν μαζί με το Γαλατάκι συνεχή λοφοσειρά. Η επιφάνεια του εδάφους στους περισσότερους από αυτούς είναι κατάσπαρτη από κεραμικά όστρακα. Η θέση του Γαλατακίου έχει ταυτιστεί με την αρχαία Κώμη Σολύγεια. Κατά το Θουκυδίδη (ΙV 42,2) η Κώμη ευρίσκετο επί του Σολύγειου  λόφου ο οποίος υψούται πλησίον του αιγιαλού . Από αυτό το χωρίο φαίνεται να παρασύρθηκε ο Μηλιαράκης και θεωρεί το ύψωμα του μύλου στη παραλία ως το Σολύγειο.

Η Σολυγεία παρέμεινε ατείχιστη πιθανώς διότι υστερείτο στρατηγικής σημασίας. Ο ιστορικός διηγείται ότι σε δύο κρίσιμες περιπτώσεις διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την Ιστορία των Κορινθίων. Η μία αναφέρεται στους προϊστορικούς χρόνους όταν οι Δωριείς χρησιμοποίησαν το Σολύγειο λόφο σαν ορμητήριο για την καθυπόταξη της Κορίνθου.

Στους ιστορικούς χρόνους κατά το Πελοποννησιακό πόλεμο οι Αθηναίοι με στρατηγό το Νικία έπλευσαν το 425π.χ στη παρακείμενη ακτή με πρόθεση να καταλάβουν την ανοχύρωτη κώμη και να προσβάλουν από εκεί ευκολότερα τους αντιπάλους τους Κορινθίους . Η μάχη υπήρξε κατά το Θουκυδίδη αιματηρή. Οι μεν Κορίνθιοι έχασαν 212 άνδρες οι δε Αθηναίοι λιγότερους από 50 χωρίς όμως να πετύχουν τίποτα για τι προδόθηκαν από τους Αργείους. Η μάχη προφανώς έγινε κάπου στην Αλμυρή.

Ο Παυσανίας δεν αναφέρει τη Σολυγεία. Η θέση της αρχαίας κώμης επιβεβαιώνεται από την ανασκαφή του Αρχαιολόγου Βερδελή τα έτη 1957-1958 . Ο χώρος ευρίσκεται 300 μέτρα δυτικά του Γαλατακίου όπου ευρέθηκαν θεμέλια Ναού διάφορα κτίσματα, 1145 μικρά αγγεία λατρευτικού χαρακτήρα , 17 μεγαλύτερα αγγεία και 78 ειδώλια που τα περισσότερα παριστάνουν γυναικείες θεότητες. Τα ευρήματα χρονολογούνται από το τέλος της γεωμετρικής περιόδου μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα π.χ και αργότερα. Ευρέθηκαν επίσης 5 θαλαμοειδείς  τάφοι Μυκηναϊκής περιόδου.

Από τις Κεχραιές και μέχρι το Κοκκώσι απλώνεται μία πανέμορφη παραλία παράλληλα στο δρόμο Ισθμού Επιδαύρου με καταγάλανα νερά. Εδώ ο επισκέπτης θα βρει κάθε είδους τουριστικές υπηρεσίες, ξενοδοχεία, καταλύματα, καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, επάνω στο κύμα.

Στα Λουτρά Ωραίας Ελένης υπάρχει παλαιός μόλος του Πολεμικού Ναυτικού που κάθε πρωί βγαίνουν οι ψαρόβαρκες με φρέσκο ψάρι Σαρωνικού.

Στην πλευρά του όρμου των Κεχραιών αναβλύζουν στα νερά της ιαματικής πηγής Ωραίας Ελένης όπου μπορεί ο επισκέπτης να κάνει το μπάνιο στα δροσερά και θεραπευτικά νερά.

Στην άλλη άκρη της παραλίας εκεί που σταματάει η παραλία και ερχίζει το βραχώδες είναι οι πηγές του Κοκκωσίου από όπου αναβλύζουν υφάλμυρα νερά αρκετές χιλιάδες κυβικά μέτρα που σαν ποτάμι σχηματίζουν μία κοίτη μήκους 50 μέτρων και χύνονται στη θάλασσα επίσης σε μικρή απόσταση από την ακτή σχηματίζονται κρατήρες από το νερό που αναβλύζει μέσα από τη θάλασσα.

Ανατολικά εκτείνεται το Τ.Δ  Κατακαλίου παλαιότερα έδρα Κοινότητας. Από διάφορα ευρήματα η περιοχή φαίνεται να κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τους πρωτοχριστιανικούς, όπου φαίνεται να υπάρχουν και ίχνη αρχαίου λατομείου πωρόλιθου .Εκεί υπάρχουν τρεις πανέμορφοι όρμοι η Σιδερώνα, το Λυχνάρι και τα Βάγια με πανέμορφη παραλία κατάλληλη και για ερασιτεχνικό ψάρεμα.

Δυτικά στην ενδοχώρα είναι το μεγαλύτερο Τ.Δ Αθίκια με πληθυσμό 2500 κατοίκους, έδρα του Δήμου Σαρωνικού. Το χωριό χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από κατοίκους που μετοίκησαν από το ορεινό χωριό Ρητό που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιότερα .  Μαζί το άλλο  Τ.Δ του Αγίου Ιωάννη, επί Καποδίστρια αποτελούσαν το Δήμο Ρητού με έδρα τον Άγιο Ιωάννη. Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου είναι διάσπαρτη από αρχαία ευρήματα, δυτικότερα στην περιοχή Ματράγγα, βόρεια στην περιοχή Αγ.Ιωάννη και νιτιοανατολικά από την περιοχή Αγ. Νικολάου μέχρι και τον  Αγ. Ανδρέα. Στην περιοχή Αγ.Νικολάου ευρέθη το άγαλμά κούρου που ιστορείται από την εποχή του Κύψελου, τυράννου της Κορίνθου το 650πχ και είναι προϊόν Αιγινήτικου  εργαστηρίου. Στη συνέχεια όλη η ανατολική πλευρά πλάι στο δρόμο που οδηγεί από τα Αθίκια προς Ρήτο είναι διάσπαρτη από όστρακα. Στην ίδια περιοχή έχει εντοπιστεί θέατρο της Μηκυναικής περιόδου κατά τους αρχαιολόγους σκαπάνης να αναδείξει πολλούς περισσότερους θησαυρούς .

Τα Αθίκια είναι κτισμένα σε μία κοιλάδα που περιβάλλεται από πευκόφυτα βουνά και ελαιόφυτους   χαμηλούς λόφους. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία,  κύριο προϊόν είναι το ελαιόλαδο που φημίζεται για την ποιότητα του. Επίσης η σταφίδα (νωπή και αποξηραμένη) καθώς και το κρασί. Ενοριακός Ναός είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που στη σημερινή του μορφή κτίστηκε το 1876. Αξιολογότατο και διατηρητέο κτίριο είναι το καμπαναριό που κτίστηκε το 1924 από Σμυρνιούς τεχνίτες με πωρόλιθο που προερχόταν κατά μαρτυρίες από το Ιουστινιανό τείχος . Άλλο σημαντικό εξωκλήσι είναι ο Άγιος Δημήτρης στο δρόμο προς το Τ.Δ Αγ. Ιωάννη και σε υψόμετρο 750μ, είναι κτισμένος το 12ο αιώνα με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα με σκηνές της Αποκάλυψης .

Από τον Αι Δημήτρη ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πανέμορφη θέα από το Σκαραμαγκά και όλο το Σαρωνικό και την Αίγινα μέχρι το Κορινθιακό και την Ιτέα.  Στα Αθίκια λειτουργούν αρκετές ταβέρνες με πλούσια παραδοσιακά φαγητά. Η σπεσιαλιτέ τους είναι η γκιόσα που προσφέρετε από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο .

Τα Αθίκια έχουν σχέδιο πόλεως από το 1932. Στα γύρω δάση και στους λόφους υπάρχει πυκνό δίκτυο χωματόδρομων που οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού μπορούν να κάνουν εντούρο ή τραιάλ καθώς και πλήθος μονοπατιών για περίπατο στο δάσος .

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί τον οικισμό του Αλαμάνου 3 χιλιόμετρα βορειότερα καθώς και το οινοποιείο στου Γκά.

Νότια των Αθικίων σε απόσταση 9χλμ. στον ορεινό δρόμο είναι το Τ.Δ Αγ. Ιωάννη. Ένα ορεινό χωριό πνιγμένο στο πράσινο με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και δύο ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκα κρέατα , τυριά,  χόρτα όλα παραγωγής τους .

Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» ο Καποδιστριακός Δήμος Σαρωνικού καταργείται και μαζί με το Δήμο Κορινθίων και τους επίσης Καποδιστριακούς δήμους Σολυγείας, Άσσου – Λεχαίου, Τενέας, θα αποτελέσουν τον ενιαίο  Δήμο  Κορινθίων με έδρα την Κόρινθο.

Advertisements

3 Σχόλια to “Ο Δήμος Σαρωνικού καταργείται. Ένας νέος Δήμος δημιουργείται στην ανατολική πλευρά του Σαρωνικού”

 1. Κώστας Ιωάννου Says:

  Θα μου επιτρέψετε να ΜΗΝ επιθυμώ να μοιράζεστε μαζί μου τα συναισθήματά σας.
  Μας χωρίζει ΑΒΥΣΣΟΣ προθέσεων , ιστορίας , ιδεολογίας και άλλων πολλών.
  Μπορείτε να συμφωνείτε αλλά μέχρις εκεί.Δεν μπορεί να επιβάλλει κάποιος την διαφωνία όπως εξ’ άλλου και την συμφωνία.
  Λυπάμαι αλλά δεν επιτρέπω τις απόψεις μου ( σωστές ή λάθος δεν έχει έχει σημασία) να τις καπηλεύεσθε και να τις χρησιμοποιείτε δημοσίως.
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.
  Απλώς, για να μπείτε βαθύτερα καταγγέλετε για να φαίνεται ότι είστε εκτός.
  Ξέρετε, ο «εισοδισμός» χρησιμοποιεί και αυτή την μεθοδολογία.
  Απλώς ο μακαρίτης ο Τρότσκυ ( φαντάζομαι τον έχετε ακουστά) δεν πρόλαβε να εφαρμόσει και τον δικό σας τρόπο.

  Δεν μπορώ να σας ευχηθώ καλή επιτυχία.
  Μόνο υγεία μπορώ να σας εύχομαι!Από καρδιάς!

 2. Νικολέττα Καπερώνη Says:

  Αγαπητέ Κύριε Ιωάννου,

  Διαβάζω τα κείμενά σας και μοιράζομαι μαζί σας τα ίδια συναισθήματα. Είναι ακριβώς εκείνα τα ίδια συναισθήματα που με ώθησαν να παλέψω για να αλλάξουν τα σαθρά κατεστημένα στον τόπο μας. Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, δεν γνωρίζω από «μηχανισμούς» κομμάτων στην υπηρεσία υποψηφίων δημάρχων. Θεωρώ ότι οι δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να έχουν κομματικό χαρακτήρα διότι ο δημότης ψηφίζει για τον τόπο του, δεν ψηφίζει σε εθνικές εκλογές. Πιστεύω, επίσης, ότι αυτές οι εκλογές θα είναι «διαφορετικές» από όλες τις προηγούμενες. Δεν χωρούν «κομματικοί μηχανισμοί» ή «κατεστημένα» σε αυτήν την αναμέτρηση που θα έρθει. Ο κόσμος είναι πλέον υποψιασμένος και θυμωμένος μαζί. Του έκλεψαν τα όνειρά του για ένα καλύτερο μέλλον…βλέπει την πενιχρή του σύνταξη να μειώνεται κι άλλο γιατί κάποιοι επιτήδειοι αντί να διαχειριστούν την περιουσία των ταμείων κατά τον καλύτερο τρόπο – ως όφειλαν- την έκαναν ομόλογα υψηλού ρίσκου με την ανάλογη προμήθεια… υποθήκευσαν τη Χώρα μας σαν ένα χωράφι που αγόρασαν με δάνειο στο όνομά μας και τόσα μα τόσα άλλα που κατάπληκτοι παρακολουθούμε. Ας κάνουμε κάτι… Η φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια «εάν δεν γκρεμίσουμε τις πελατειακές σχέσεις θα γκρεμιστούν τα όνειρα των παιδιών μας» είναι μία βαθύτατα πολιτική κουβέντα που ακούστηκε τον χρόνο αυτό. Ας δουλέψουμε για να «γκρεμίσουμε», δηλαδή να αλλάξουμε, αυτό το ανάλγητο πελατειακό περιβάλλον που δημιούργησαν οι τοπικοί «άρχοντες» και οι συνεργάτες τους. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τον τόπο μας… θα τα καταφέρουμε εάν είμαστε μαζί… ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ.!
  Ειλικρινά,
  Νικολέττα Καπερώνη
  Υποψήφια Δήμαρχος Σαρωνικού

 3. Κώστας Ιωάννου Says:

  Μελαγχολία….
  Και όλα αυτά για να έχει πιθανότητες να δημαρχεύσει ο γνωστός κάπηλος «ιστορικός» ή η κυρία του κυρίου και μαζί να είναι ήσυχοι οι βουλευτάδες μπας και ο λαός ενωθεί, ανακαλύψει τις δυνάμεις του (Λαυρεωτική)και οι μηδέποτε εργασθέντες αλλά με παχυλές αμοιβές εκπρόσωποι του λαού συνεχίσουν να σπρώχνουν στο γκρεμό λαό και χώρα.
  Να μην έχουν αγωνία, σε καμμιά δεκαριά μέτρα φθάσανε, όπου να είναι την ρίχνουν.. Αυτοί μετά θα κάτσουν για κανένα τσιγαράκι..
  Τι λέω; Το απαγορεύει ο ΓΑΠ και η Μπιρμπίλω… Αμαρτία..
  Την χώρα όμως στο γκρεμό, μεγάλη προσπάθεια.Κανείς δεν τα κατάφερε μέχρι τώρα..Μπράβο θα σας πεί ο Γιώργαρος , ο βαφτισιμιός του βασιλιά, ο πρώην σύμβουλος του μακαρίτη φασίστα Πρόεδρου της Αυστρίας, ο κολλητός του ΓΑΠ και αδελφών με τον υπέρτατο τίτλο του δια βίου εμπίστου της οικογενείας του αρχιαποστάτη και τελειωμό δεν έχει η παρέα των αγωνιστών που αφουγκράζονται τον πόνο του εργαζόμενου. Α! ξεχάσαμε την γκουρού του περιβάλλοντος που υπουργεύει αφού ξεκίνησε την καριέρα της από το κόμμα του βουνού, που είχε φτιάξει ο κύριος «τίποτα».

  Χάλια, μαύρα χάλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: