Αυξήσεις – φωτιά σε ΦΠΑ, ταξί, διόδια, καύσιμα Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ στο 23% – για δεύτερη φορά αύξηση του φόρου μέσα σε τρεις μήνες

Αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ  από 21% σε 23%, ο μειωμένος συντελεστής από 10% σε 11% και ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής, που ισχύει για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, αυξάνεται από 5% σε 5,5%.
Οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου από 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%. Επίσης απο αύριο αυξάνονται τα κόμιστρα των ταξί, τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, και το κόστος των καυσίμων.
Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Η πρώτη εφαρμόστηκε από τις 15 Μαρτίου.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, σε εγκύκλιό του, σε οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Ιουλίου 2010 και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή.
Το ίδιο ισχύει και για τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται με ημερομηνία από την 1η Ιουλίου 2010 και εφεξής και αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2010.
Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύουν με βάση τα παραπάνω για όλες τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών, μη εξαιρούμενων των πωλήσεων φαρμάκων.
Αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί έρχονται από αύριο, 1η Ιουλίου με την επιβολή ΦΠΑ 11%, ενώ για πρώτη φορά οι αυτοκινητιστές είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις.
Αλλαγές απο αύριο και για τα πρατήρια καύσιμων, στα οποία όχι μόνον αυξάνεται ο ΦΠΑ από 21% σε 23%, αλλά πλέον οι ιδιοκτήτες τους είναι υποχρεωμένοι να κόβουν αποδείξεις.
Για όσους δεν το πράξουν, μάλιστα, θα ισχύσουν οι ποινές και τα πρόστιμα που εφαρμόζονται και στην υπόλοιπη αγορά.
Οι οδηγοί όμως θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και για τα διόδια.
Από 1ης Ιουλίου αναπροσαρμόζεται το αντίτιμο των διοδίων της Αττικής Οδού και πλέον, ενώ την πρώτη αύξηση από 19% σε 21% την είχε απορροφήσει η εταιρεία, με τη νέα αύξηση στο 23% οι οδηγοί θα επιβαρυνθούν όλη τη διαφορά.
Το αντίτιμο θα αυξηθεί από 10 λεπτά για τα Ι.Χ. ως 40 λεπτά για τα φορτηγά.
Ακριβότερες τιμές διοδίων από 1ης Ιουλίου θα ισχύσουν και στα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: