Απάντηση του Πέτρου Φιλίππου, δημάρχου Καλυβίων στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για το δημοσίευμα με τίτλο: «Τσιφλικάς» ο δήμαρχος Καλυβίων

Υπόψη αρχισυντακτών «Πρώτου Θέματος»
κ.κ.: Κώστα Ταμπαξή – Μπάμπη Κούτρα

Σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στις 10 Οκτωβρίου 2010, και δεδομένου ότι ο αρμόδιος συντάκτης δεν ζήτησε τη γνώμη μου, σας παραθέτω τα εξής στοιχεία και παρακαλώ  τη δημοσίευσή τους , όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία ορίζει, διαφορετικά θα είμαι αναγκασμένος να  προβώ σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να προστατεύσω την αξιοπρέπεια και την υπόληψή μου:

1. Θεωρώ ιδιαίτερα υποτιμητικό και άδικο τον τίτλο «τσιφλικάς» για το πρόσωπό μου. Διευκρινίζω ότι την τελευταία εικοσαετία έχω αγοράσει μικρά αγροτεμάχια σε εκτός σχεδίου περιοχές, τα οποία αθροίζοντας τα, όλα, έχουν συνολική έκταση 1.910 τ.μ. !!! Η δε συζυγός μου  έχει επίσης αγοράσει 982 τ.μ. γης. Τρία από αυτά, έκτασης περίπου ενός στρέμματος, βρίσκονται στην περιοχή της Βαλομάνδρας, όπου έχω δημιουργήσει ένα αμπέλι. Άρα λοιπόν είναι  τουλάχιστον  ατυχής ο όρος «τσιφλικάς».

2. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι δεν πραγματοποίησα καμία πώληση ακινήτου.

Λυπάμαι που οι δημοσιογραφικές πηγές σας, σας απέκρυψαν κρίσιμα στοιχεία, προφανώς για να εξυπηρετήσουν δικές τους σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα να σας παραπλανήσουν και να παρουσιάζεται ελλιπές το ρεπορτάζ.

Όλες οι αγορές μου καλύπτονται πλήρως, από τα ήδη δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματά μου ( από μισθωτές υπηρεσίες, ενοίκια, και τις αποδοχές μου σαν αιρετός) καθώς και από πωλήσεις ακινήτων και έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

 

Για την πληροφόρησή σας θα ήθελα να σας κάνω γνωστά τα εξής στοιχεία που αφορούν πωλήσεις ακινήτων μου, τα οποία κληρονόμησα από τους γονείς μου:

 • Το 1992 πώληση έκτασης 1.000 τ.μ. στην περιοχή Σπέλιζα. Τίμημα 4.000.000 δραχμές (Αρ. Συμβ. 33929/20-1-1992).
 • Το 1992 πώληση έκτασης 984,75 τ.μ. στην περιοχή Σπέλιζα.Τίμημα 6.000.000 δραχμές (Αρ. Συμβ. 1183/22-6-1992). (Και τα δύο ακίνητα κληρονομιά από τη μητέρα μου).
 • Το 2002 πώληση αγρού στη θέση Άγιος Αθανάσιος στον Κουβαρά, έκτασης 4.064 τ.μ.Τίμημα 58.695 ευρώ (Αρ. Συμβ. 5373/16-5-2002).
 • Το 2003 απαλλοτρίωση για διέλευση αγωγού φυσικού αερίου στη θέση Προκαλύβεζα στον Κουβαρά, έκταση 312 τ.μ., τίμημα 6.327 ευρώ,  (ΧΕΠ 36101/ 17-2-2003).
 • Το 2004, πώληση αγρού στη θέση Βαλομάνδρα (έναντι του αμπελιού που διατηρώ) έκτασης 261 τ.μ., τίμημα 1. 263 ευρώ, (Αρ. Συμβ. 13627, 1-12-2004).
 • Το 2009 πώληση αγρού στη θέση Πάτημα, έκτασης 1.154 τ.μ. τίμημα 9.517, 86 ευρώ (Αρ. Συμβ. 1931/18-5-09).

΄Ητοι από τα παραπάνω προκύπτει ότι την τελευταία εικοσαετία έχω αγοράσει 1. 910 τ.μ. καταβάλλοντας περίπου 23.000 ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις 8.778 τ.μ. έχω συνολικά εισπράξει περίπου 106.000 ευρώ.

3. ΟΛΑ τα περιουσιακά στοιχεία, τα δικά μου και της συζύγου μου,  είναι ΔΗΛΩΜΕΝΑ στην Δήλωση του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, όπως υποχρεούμαι και την  οποία ανελλιπώς υποβάλλω και ελέγχομαι τα τελευταία 15 χρόνια. Περιουσιακά στοιχεία,  τα οποία  προέρχονται  από κληρονομιά των γονέων μας, όσων δημιουργήσαμε με την βοήθεια των γονέων μας και από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματά μας , αλλά ακόμη και από τα δάνεια,  τα οποία έχουμε συνάψει σε παρελθόντα έτη και ακόμη αποπληρώνουμε.

Στη διάθεση της εφημερίδας σας είναι όλα τα στοιχεία και τα παραστατικά

 • Πρώτον, του σπιτιού μας 139 τ.μ., όπου διαμένουμε στα Καλύβια από το 1996 (οικόπεδο της μητέρας της συζύγου μου 770 τ.μ, πώληση δυο οικοπέδων από τη μητέρα της συζύγου μου κατά τα έτη 1993, 1994, εισοδήματά μας δηλωθέντα και φορολογηθέντα των ετών 1994-1995, καθώς και 9 εκ. δραχμές δεκαπενταετές δάνειο το έτος 1996. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1994   και αποπερατώθηκε το 1996.)
 • Δεύτερον,  του σπιτιού μας 115 τ.μ στην περιοχή της Σπέλιζας Καλυβίων, το οποίο κτίστηκε σε οικόπεδο της μητέρας μου 1.084 τ.μ, ξεκίνησε το 2000 και αποπερατώθηκε το 2007, με λήψη δεκαετούς δανείου  10 εκατομ.δραχμών το 2001, με πώληση ενός αγρού το 2002 και από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματά μας. Το ακίνητο αυτό ενοικιάζεται από το 2007.
 • Τρίτον των δύο καταστημάτων μου,στα Καλύβια 219 τ.μ, τα οποία έγιναν σε οικόπεδο της μητέρας μου, από πώληση δυο κτημάτων της το έτος 1992, και από εισοδήματά μας δηλωθέντα και φορολογηθέντα από το 1989 έως το 1996. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1992 και αποπερατώθηκε το 1996. Τα καταστήματα αυτά ενοικιάζονται από το 1996.

4. Όσο αφορά για τον Μιχάλη Αδάμη, καταρχήν είναι αντιδήμαρχος μόνο τον τελευταίο χρόνο, το 2010.  Εξελέγη για πρώτη φορά  δημοτικός σύμβουλος το 2006, είναι κτηματίας, αμπελουργός και  οινοπαραγωγός – ένας από τους πιο γνωστούς στα Μεσόγεια –  και παράγει μεγάλες ποσότητες μούστου και κρασιού κάθε χρόνο.  Για τις ανάγκες δε της επιχείρησής του  έχει πάρει πάνω 250.000 ευρώ τραπεζικά δάνεια.  Όλες δε οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες δεν έχουν καμία σχέση με το Δήμο Καλυβίων.

5. ΄Οσον αφορά στην πώληση οικοπέδου του Δήμου Καλυβίων,  με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και η  Δημαρχιακή Επιτροπή και μετά από νεώτερη και τελική  εκτίμηση των Ορκωτών Εκτιμητών, ύψους 567.000 ευρώ, εφόσον  είχαν προηγηθεί δύο άκαρποι διαγωνισμοί, αποφάσισαν ομοφώνως την πώλησή του. Σημειωτέον ότι και οι συνεργάτες της κας Χριστοφάκη, σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι – και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη Δημαρχιακή Επιτροπή – είχαν ψηφίσει υπέρ της πώλησης του οικοπέδου στην τελική τιμή – 567.000 ευρώ – των Ορκωτών Εκτιμητών.  Στη συνέχεια έγινε μεν η  δημοπρασία αλλά μετά από παρέμβαση της κ. Χριστοφάκη, δεν προχωρήσαμε στην υπογραφή του συμβολαίου,  παρότι είμασταν απόλυτα νόμιμοι να κάνουμε κάτι τέτοιο. Τα χρήματα επρόκειτο να διατεθούν μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβολίου, σε έργα οδοποιίας και αναπλάσεις.

6. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την συμπλήρωση του ρεπορτάζ της εφημερίδας σας.

Θα ήθελα όμως να κρατήσετε και το εξής:

Η επίθεση που δεχόμαστε αυτήν την περίοδο δεν έχει σχέση μόνο με τις προεκλογικές ανάγκες των αντιπάλων μας,  αλλά ΚΥΡΙΩΣ με τα τεράστια συμφέροντα που σχεδιάζουν τις Fast Track επενδύσεις στις ακτές του Σαρωνικού. Και επειδή εμείς είμαστε εμπόδιο στο προγραμματιζόμενο «ξεπούλημα»  των ακτών μας,  με οποιοδήποτε τρόπο και κυρίως με συκοφαντίες και λασπολογία, προσπαθούν να επιβάλουν τους αρεστούς τους υποψήφιους.

Η εφημερίδα σας όλα αυτά τα χρόνια έχει συμπαρασταθεί και έχει αναδείξει τους αγώνες μας για τις ελεύθερες ακτές. Πιστεύουμε ότι θα εξακολουθήσει με το ίδιο ενδιαφέρον να προβάλει τις θέσεις αυτές και στο μέλλον.

Αναμένουμε τη δημοσίευση  της απάντησής μας στην έγκριτη εφημερίδα σας και  είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε.

Με εκτίμηση
Πέτρος Φιλίππου
Δήμαρχος Καλυβίων
Υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού

Σ.Σ. Ο κ. Δήμαρχος επιμένει να χρησιμοποιεί στην απάντησή του, την ιδιότητα του υποψηφίου δημάρχου Σαρωνικού και όχι την ιδιότητα του δημάρχου Καλυβίων. Η απάντησή του φέρει το λογότυπο του συνδυασμού του. Οι επισημάνσεις για τις αγοραπωλησίες εκτάσεων όπως και αν αυτές έγιναν αφορούν την τωρινή του ιδιότητα, από το 1990 και μετά και όχι το τελευταίο τρίμηνο. Δεν γίνεται κατανοητό γιατί επιμένει να απαντά εξ ονόματος του συνδυασμούς του, τα μέλη του οποίου δεν μπορούν να έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά τα θέματα. Εκτός και αν θέλει εσκεμμένα να τα εμπλέξει.

Ο κ. δήμαρχος στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι δεν είναι «τσιφλικάς» σήμερα, αποκαλύπτει ότι ίσως «τσιφλικάς» προϋπήρξε  των αγορών που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος. Αποκαλύπτει ότι ήταν ιδιοκτήτης εκτάσεων 8.977 τ.μ και ενδεχομένως και άλλων (εκτός και αν πούλησε όλες τις εκτάσεις που κατείχε η οικογένειά του) και τις οποίες πούλησε αντί 106.000 € (αυτά τα ποσά δήλωσε στην εφορία;), έναντι αγορών 1990 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 23.000 €, που έχει τώρα.

Με δεδομένο ότι οι πωληθείσες εκτάσεις είναι εκτός σχεδίου πόλης, ο δήμαρχος δεν απαντά στο ερώτημα σε πια θέση βρίσκονται τα οικόπεδα που αγόρασε αυτός με την σύζυγό τους και από κοινού με τον αντιδήμαρχο κ. Αδάμη και με την σύζυγο του δευτέρου.  Εμείς πληροφορηθήκαμε ότι όλες οι αγορές είναι σε υπό ένταξη περιοχές και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα πια θέση θα καταλάβουν μετά την οριστικοποίηση του σχεδίου πόλης.

Ο κ. Δήμαρχος, αφήνει μια θολή εικόνα για όλα αυτά, μια και δεν είναι απίθανο τα αγορασθέντα ακίνητα να είναι πολλαπλάσιας αξίας των πωληθέντων.  Χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως δημάρχου, μπορεί να παρέμβει αν θέλει, στους μελετητές προκειμένου να  εξασφαλίσει πλεονεκτική θέση για τις ιδιοκτησίες του και τις ιδιοκτησίες του κ. Αδάμη.

Με αυτό δεδομένο, είναι εύκολο να διαγνωστεί που μπορεί να έγκειται η επιδίωξή του, να συνεχίσει να είναι δήμαρχος πάσει θυσία, μετά  την εικοσαετή θητεία του στα Καλύβια. Μόνο έτσι θα μπορούσε να ελέγξει τις διαδικασίες τροποποιήσεων των σχεδίων πόλης. Αν έκλεινε εδώ τη θητεία του δεν θα είχε καμία δυνατότητα παρέμβασης.

Το ίδιο ακριβώς έχουν κάνει και υποψήφιοι του συνδυασμού του μηχανικοί από την Ανάβυσσο, οι οποίοι έχουν αγοράσει εκτάσεις στην υπό ένταξη περιοχή του Μαύρου Λιθαριού και μάλιστα όταν τμήματα αυτών πριν αγοραστούν είχαν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι χώροι, και στη συνέχεια επιδιώκονται τροποποιήσεις του σχεδίου. (Καταγγελίες του προέδρου του εξωραϊστικού συλλόγου του Μαύρου Λιθαριού).

Ας απαντούσε ο κ. δήμαρχος σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, εφόσον μπήκε στον κόπο να δώσει αναλυτικές καταστάσεις των αγοραπωλησιών που έχει πραγματοποιήσει.

Ο κ. δήμαρχος δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναφερθεί, όπως αναμενόταν άλλωστε,  στην από πενταετίας γνωστή καραμέλα «των μεγάλων συμφερόντων τα οποία θεωρούν ότι ο ίδιος είναι εμπόδιο στα σχέδιά τους και τα οποία με συκοφαντίες και λασπολογία, προσπαθούν να επιβάλουν τους αρεστούς τους υποψήφιους».

Τέλος ο κ. Δήμαρχος, παρά την παρέλευση 15 ημερών δεν έχει δώσει καμία απάντηση στο άρθρο της εφημερίδας Realnews γιατην «Μαύρη τρύπα στο Σαρωνικό». Ελπίζουμε να το κάνει.

Advertisements

7 Σχόλια to “Απάντηση του Πέτρου Φιλίππου, δημάρχου Καλυβίων στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για το δημοσίευμα με τίτλο: «Τσιφλικάς» ο δήμαρχος Καλυβίων”

 1. ναι ναι ο φελλός, όλα αυτά τα είχε προίκα από τους γονείς του ή από τα πεθερικά του;; θα μας τρελλάνουν τελείως;;;; αλλά δεν άστοχο γιατί τον λένε ΄΄ φελλό΄΄ ..γιατί πάντα ξέρει και επιπλέει… και μου λέτε ,ο αξιότιμος αντιδήμαρχός μας, αγρότης δεν δηλώνει;;;;;;; ΤΥΧΑΙΟ;;; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ

 2. Πρόκας Says:

  Καλά οι γονείς του φελλού που τα βρήκαν τόσα οικόπεδα; Ο πατέρας του δεν ήταν που πούλαγε μαρούλια στην πλατεία των Καλυβίων. Ήταν τσιφλικάς φαίνεται ο άνθρωπος και ως χομπίστας πούλαγε μαρούλια!!! Βρε – βρε τι μαθαίνουμε οι άνθρωποι μεσημεριάτικα;

 3. Μανωλάκης Says:

  Κύριε φραγκοπουλε συνχαρητηρια το πιασες το Θέμα αν ο Φιλιππου αγοραζε όπου αλλού εντός η εκτός σχεδίου θα ήταν ηθικό κ τίμιο Όμως η εταιρία με τις γυναίκες και τον αντιδήμαρχο που αγοράζουν στην υπό ένταξη με σκοπό το κέρδος, και τον μελετητή ελεγχόμενο(η μας πει ότι έπεσε σε πλατεία η δρόμο ) δεν είναι ούτε ηθικό ούτε τίμιο

  • Αγαπητέ φίλε (και το εννοώ) δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να πεις. Αν έχεις στοιχεία για οποιαδήποτε ανάλογη περίπτωση, σε παρακαλώ μην διστάσεις να μου τα στείλεις και θα βρουν την ανάλογη δημοσιότητα. ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ – ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ.
   Δεν πιστεύεις όμως ότι ο (όποιος) δήμαρχος, έχει δεσπόζουσα θέση στην διαμόρφωση ενός σχεδίου πόλης και στην τροποποίησή του τον κατάλληλο χρόνο, ώστε να εξυπηρετήσει τον εαυτό του, να αυξήσει την περιουσία του και να παράσχει εκδούλευση στους φίλους του; Εσείς ως πολίτης έχετε ανάλογη δυνατότητα;
   Χωρίς αυτό να αφορά τον συγκεκριμένο δήμαρχο, εξάλλου εικάζουμε ότι όλα αυτά που συζητούνται τον αφορούν, δεν θα έπρεπε να απέχει από τέτοιες αγοραπωλησίες όσο διαρκεί η θητεία του; Στη θέση του εγώ προσωπικά θα απείχα.

   • Μανωλάκης Says:

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας! Αυτό εννοώ και εγώ για αυτό και σας δίνω τα συγχαρητήρια μου! Δεν δικαιούνται οι αιρετοί να κάνουν τέτοιες αγορές!

 4. Ως Εδώ Says:

  Μία ερώτηση για τον δήμαρχο που μας περνάει για ηλιθίους. Το σπίτι στα Καλύβια τουλάχιστον 250 τμ με ένα στρέμα οικόπεδο, το σπίτι που φτιάχνει τώρα στο Λαγονήσι, τα μαγαζιά που έφτιαξε μέσα στα Καλύβια, όλα αυτά ξέρει πόσα ευρουλάκια κοστίζουν; Πέστε του λοιπόν εσείς οι αυλικοί του που σας πετάει ψίχουλα και τον ακολουθείτε, αυτά να τα πει εκεί που τον πέρνει ή δεν τον ξέρουν (Ανάβυσσο-Φώκαια-Σαρωνίδα) εδώ τον γνωρίζουμε πολύ καλά (!!!!)

 5. fokianos 2005 Says:

  Ο αρχαιολόγος δήμαρχος είναι σίγουρα ένας μικρός «τσιφλικάς» όπως είναι και πολλοί άλλοι μικροί και μεγάλοι στην πέριξ περιοχή! Μην ξεχνάμε ότι οι οικογένειες αυτές διοικούσαν τον τόπο αιώνες πριν ως ισχυροί τσιφλικάδες έπαιρναν και τον δήμο(οικογένεια Ιατρού π.χ.). Είναι γνωστό ‘τοις πάσι’ ότι στις δύο δεκαετίες που έχουν περάσει πολλοί όμοιοί του στα Καλύβια και στα Μεσόγεια γενικά έκαναν μικρές περιουσίες πωλώντας αγρούς και κτήματα εντός και εκτός σχεδίου με τα οποία έκαναν ένα ισχυρό κομπόδεμα. Η φυγή των Αθηναίων και η εγκατάστασή τους σε περιοχές των Μεσογείων έφερε αυτούς τους ανθρώπους κτηματίες της Ανατολικής Αττικής σε πλεονεκτική θέση! Αυτές οι φαμίλιες(Φιλίππου, Ιατρού κλπ.) το να κερδίσουν και τον δήμο κάποια στιγμή δεν ήταν και τόσο δύσκολο! Εμείς ο λαός πρέπει να κρίνουμε αν αυτοί οι «πεφωτισμένοι» μικροί και μεγάλοι τσιφλικάδες μπορούν να υπερασπισθούν τα δίκαια αιτήματά μας ή αν απλώς εργάζονται για την υπεράσπιση τοπικών συμφερόντων σε αντιδιαστολή με τα μεγάλα συμφέροντα της δόμησης ενός δημοκρατικού ισχυρού κράτους. Εδώ στη περιοχή αυτή η φοροδιαφυγή είναι τεράστια! Που θα αντλήσει ο οποιοσδήποτε δήμαρχος τα έσοδα εκείνα που χρειάζονται για να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα έργα της αποχέτευσης, της ασφάλειας, της παιδείας, της υγείας και της εργασίας; Εδώ ο ίδιος ο δήμαρχος έκανε μια ολόκληρη περιουσία πληρώνοντας μόνο κάποιες χιλιάδες ευρώ! Πως θα είχε τα κότσια να κατέβει για δήμαρχος αν δεν ήταν ο ίδιος ένας «μικρός τσιφλικάς». Πάντως αν χάσει στα δικαστήρια που τον έχουν πάει οι αντίδικοί του θα πρέπει να διαθέσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας που έκανε για να αποφύγει να πάει φυλακή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: