Ενιαίο σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο Φαλήρου – Σουνίου

Του Γιωργου Λιαλιου από την Καθημερινή

Παράκτιο Αττικό Μέτωπο

Παράκτιο Αττικό Μέτωπο

Σε ένα «μίνι-Οργανισμό Αθήνας», ο οποίος θα ανασχεδιάσει χρήσεις γης, όρους δόμησης και υποδομές στα 45 χλμ. του παράκτιου μετώπου Φαλήρου – Σουνίου φιλοδοξεί να μετατραπεί η εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» που θα ιδρύσει το υπ. Ανάπτυξης. Εμφαση, φυσικά, θα δίνεται στο «ξεκαθάρισμα» των δημοσίων ακινήτων, όσων δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίησή τους μέσα από ένα ενιαίο master plan.
Αυτά προκύπτουν από την πρώτη ενημέρωση που παρείχε στους δημάρχους της περιοχής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή των δημάρχων Μοσχάτου – Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Σαρωνικού (απουσίαζε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής). Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγές του υπουργείου, οι γενικές αρχές της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» είναι η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στο παράκτιο μέτωπο, η συνολική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και η πλήρης συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία θα αναλάβει τον ρόλο του Οργανισμού Αθήνας, εκπονώντας ένα συνολικό master plan για τα 45 χλμ. του παράκτιου μετώπου και στη συνέχεια, βάσει αυτού, τον ανακαθορισμό των όρων δόμησης και των χρήσεων γης, καθώς και την υλοποίηση των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών. Ο κ. Μηταράκης, πάντως, φέρεται να δεσμεύτηκε κατηγορηματικά στους δημάρχους ότι δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες. Ρόλος της εταιρείας ειδικού σκοπού θα είναι να πάρει τη δημόσια γη και να την «καθαρίσει» από καταπατήσεις και άλλα προβλήματα προκειμένου να την αξιοποιήσει, ανέφερε.
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και για τα υπόλοιπα παρέμειναν επιφυλακτικοί, αναμένοντας τη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή από τον Φαληρικό Oρμο έως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου ρυθμίζεται από το 2004 με προεδρικό διάταγμα, ενώ επαναμελετήθηκε το 2010 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής.

Advertisements

4 Σχόλια to “Ενιαίο σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο Φαλήρου – Σουνίου”

 1. Κατίνα Τζαμπατζού –Ερπογλύφη. Says:

  Να με συχωρνάς κύριε Absolute μου, που άργησα να σου γράψω.
  Με πήγανε στο νοσοκομείο γιατί μου ανέβηκε το ζάχαρο.
  Αυτά τα γενόσημα δεν με πιάσανε και έπρεπε λέει να με ρυθμίσουν πάλι.
  Τι μου λες όμως ;
  Ποιους να γλύψω;
  Αυτούς που δεν μπορούν να τακτοποιήσουν ούτε τα οικόπεδα του αντιδημάρχου;
  Αλλά για πες μου εσύ που ξέρεις από γλυψίματα.
  Άμα πάω και γλύψω τον Φρούχτελ και τον Ράιχενμπαχ μαζί.
  Λες να μου δώσουν πάλι τα κανονικά μου φάρμακα;

 2. Absolute Says:

  Παράκτιο Αττικό Μέτωπο: το νέο σχέδιο για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης της Αθήνας

  H αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο με τη χρήση των Εταιριών Ειδικού Σκοπού είναι ένα εγχείρημα που θα βάλει ένα οριστικό τέλος στην απαξίωση και κακοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής και που μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για να μετεξελιχθεί η περιοχή σε έναν πόλο έλξης για τους Αθηναίους πολίτες, να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και να συνδέσει την ανάπτυξη με επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα αναζωογονήσουν την περιοχή.
  Δημιουργείται έτσι, προς χάριν του Δημοσίου και υπό την εποπτεία του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», με διάρκεια ζωής 50 έτη και με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ακρωτηρίου Σουνίου.
  Παράλληλα, θα μπορεί να συσταθεί με ΚΥΑ «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού» η οποία θα έχει ως στόχο την αδειοδοτική ωρίμανση σύνθετων επενδύσεων τις οποίες θα μπορεί να προτείνει το δημόσιο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
  Το SPV «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» θα αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση συνολικού σχεδίου αστικής ανάπτυξης («Master Plan») το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής καθώς και τα υφιστάμενα έργα (Φλοίσβος, Ελληνικό, ΣΕΦ κτλ.) Επισημαίνω στο σημείο αυτό, ότι για το Παράκτιο Μέτωπο θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους Δημάρχους και την τοπική κοινωνία και θα ακολουθήσει ειδική παρουσίαση του συγκεκριμένου σχεδίου.
  Καθορίζει μία ισορροπημένη και ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για όλη την περιοχή, με συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές παρεμβάσεις που διασφαλίζουν:
  – την πρόσβαση πολιτών και επισκεπτών στο παράκτιο μέτωπο,
  – τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής,
  – την πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους,
  – το βέλτιστο καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης,
  – την υλοποίηση των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών.
  Αυτή η εταιρεία θα μπορεί ενδεικτικά να προβαίνει σε ενέργειες όπως:
  – η ομαδοποίηση μικρότερων εκτάσεων κάτω από μια ενιαία νομική οντότητα, ώστε να διευκολύνεται η συνολική εκμετάλλευσή τους,
  – η επίλυση μέσω διαδικασιών “FastTrack” των όποιων θεμάτων αδειοδότησης, χρήσεων γης κτλ. αντιμετωπίζουν οι εκτάσεις αυτές,
  – η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων αδειών, δικαιωμάτων κ.τ.λ. για τις εκτάσεις αυτές σε ένα μεταβιβάσιμο ή εκμεταλλεύσιμο όχημα,
  – η διευκόλυνση της εκμετάλλευσης των εκτάσεων αυτών με τον βέλτιστο τρόπο ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για την Ελληνική οικονομία.
  Οι Εταιρείες Ειδικού Σκοπού που προβλέπονται στο παρόν Σ/Ν ορίζονται ως Στρατηγικές Επενδύσεις, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σχετικά εργαλεία (Fast Track, ΕΣΧΑΣΕ κ.τ.λ.) για την επίτευξη των στόχων τους.

  • Κατίνα Τζαμπατζού –Φαστφασκέλου. Says:

   Αχ κύριε Absolute μου.
   Λέτε με το φαστ τράκ να μπορέσω να ενώσω τα δύο τρακοσάρια οικόπεδα που έχω στον Άγιο Παντελεήμονα, μπαζώνοντας το ρέμα που περνάει ανάμεσα και να διευκολυνθώ στην εκμετάλλευση των εκτάσεων αυτών με τον βέλτιστο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσω τα οφέλη για τα οικονομικά μου;
   Κατίνα Τζαμπατζού –Φαστφασκέλου.

   • Absolute Says:

    Αυτά μπορείς να τα κάνεις έρποντας και γλύφοντας τον Τζιβίλογλου, τον Χαρήτο, άντε και τον Κωνσταντέλο. Δεν θα είσαι ο μόνος εξάλλου. Το έχουν κάνει και άλλοι πριν από εσένα με μεγάλη επιτυχία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: