Εγκαίνια Κλειστού Γυμναστηρίου στην Κερατέα μετά Απολογισμού Πεπραγμένων από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής

egkainia-gymnasthriou-kerateas1Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Κερατέας από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Κωνσταντίνο Λεβαντή παρουσία δημοτικών συμβούλων σχεδόν από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και πλήθος κόσμου που γέμισε το κλειστό γυμναστήριο.
Στην ομιλία του ο κ. Λεβαντής, αναφέρθηκε αναλυτικά στο συγκρότημα του 4ου Δημοτικού Σχολείου, 4ουΝηπιαγωγείου και Κλειστού Γυμναστηρίου που ολοκληρώνεται η παράδοσή του και στις προσπάθειες 14 ετών για την υλοποίησή του, επισημαίνοντας ότι «εμείς εξασφαλίσαμε το χώρο, τη χρηματοδότησή του το 2004 και το 2011, τη δημοπράτηση και την ολοκλήρωσή του».
Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο δύσκολο επίτευγμα της οικονομικής ανασυγκρότησης του Δήμου Λαυρεωτικής που θα εξασφάλιζε την βιωσιμότητα του. Η οργάνωση του νέου μας Δήμου με παράλληλη προσπάθεια ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ καθώς και η υλοποίηση της δέσμευσής του για το πάγωμα των τελών καθιστούσαν το εγχείρημα δύσκολο αλλά απολύτως, εκ των αποτελεσμάτων, επιτυχημένο.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής ακολούθως αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κατάσταση του Δήμου. Συγκεκριμένα:

  • Το 2010 το σύνολο των υποχρεώσεων προς προμηθευτές και δημόσιο ήταν 9.710.000 ευρώ και τα ανεξόφλητα δάνεια 4.028.000 ευρώ.
  • Στις αρχές του 2011 που ανέλαβε τον Δήμο, υπήρχε σοβαρή έλλειψη ρευστότητας που έθεταν σε κίνδυνο ακόμα και την πληρωμή βασικών υποχρεώσεων του Δήμου όπως οι μισθοί των υπαλλήλων.
  • Το 2010 η ζημία των Δήμων Λαυρεωτικής και Κερατέας ήταν συνολικά 3.982.000 ευρώ. Οι ισολογισμοί του 2011 και 2012 είναι θετικοί.

Το ίδιο, όπως τόνισε θα είναι και το αποτέλεσμα το 2013.

  • Σημαντικό σημείο αναφοράς είναι ότι τα έξοδα του Δήμου μειώθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια κατά 5.352.000 ευρώ,
  • Εξοφλήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή το σύνολο των υποχρεώσεων του Δήμου και της ΔΕΥΑΤΗΛ προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 4.252.000 ευρώ.
  • Όλα αυτά τα επιτεύγματα έγιναν σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, όπου η επιχορήγηση του Δήμου από το κράτος καλύπτει μόλις το 75% της δαπάνης μισθοδοσίας των υπαλλήλων και συγκριτικά με την προηγούμενη δημοτική περίοδο (2006-2010) ο νέος Δήμος Λαυρεωτικής εισπράττει από το κράτος λιγότερα χρήματα από ότι εισέπραττε ο Δήμος Κερατέας ή ο Δήμος Λαυρεωτικής μόνος του.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής συνέχισε τον απολογισμό του με τις προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο νέος Δήμος Λαυρεωτικής. Προκλήσεις όπως η έλλειψη προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός, η αλλαγή νοοτροπίας στην άσκηση της διοίκησης του Δήμου με την κατάργηση των προσωπικών πρωτοκόλλων και την δημοσιοποίηση του συνόλου των αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής και την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων όπως το ΣΔΟΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για μια σειρά ενεργειών της προηγούμενης δημοτικής αρχής που ζητούν απαντήσεις όπως η συμφωνία της ΔΕΑΛ με την εταιρεία ΚΑΠΕΡΩΝΗ, η αγορά και πληρωμή των περιφράξεων «φάντασμα» από την ΕΝΕΛ και την ΔΗΚΕΛ, η έρευνα – γκάλοπ κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο και το γνωστό δάνειο των 340.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους πολίτες ότι αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ανέφερε και άλλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής όπως τη συνεργασία με την εκκλησία για την διανομή φαγητού σε απόρους και ασθενείς, την ετήσια παροχή χρηματικών βοηθημάτων σε 300 απόρους δημότες με απολύτως διαφανή τρόπο, την ένταξη 800 δικαιούχων στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους, την ίδρυση και λειτουργία ΚΕΠ Υγείας για την παροχή δωρεάν εξετάσεων, υπηρεσιών και εμβολιασμών, την μείωση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου στο συμβολικό ποσό των 15 ευρώ, την ένταξη των περισσότερων παιδιών σε προγράμματα του ΕΣΠΑ για την πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, την ενίσχυση των προγραμμάτων για την τρίτη ηλικία, την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της κατασκήνωσης για τα παιδιά 6 έως 16 ετών.
Σχετικά με τα έργα υποδομής ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων που βρίσκονταν τότε σε εξέλιξη διότι το 2010 δεν είχε εξασφαλιστεί ούτε ένα ευρώ για την υλοποίησή τους. Η παρούσα δημοτική αρχή εξασφάλισε περισσότερα από 11.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έτσι ολοκληρώνονται οι ασφαλτοστρώσεις και η ανάπλαση στο κέντρο του Λαυρίου. Επίσης, προχώρησε η κατασκευή τριών βρεφονηπιακών σταθμών (ο ένας μάλιστα ήδη έχει ξεκινήσει την λειτουργία του) με απορρόφηση κονδυλίων άνω των 3.000.000 ευρώ. Σημαντικά έργα υποδομής που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ μετά το 2011 είναι η αποχέτευση του Αγίου Κωνσταντίνου με 2.337.000, η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης της Κερατέας με 2.521.000 ευρώ, τα προγράμματα «Εξοικονομώ» για τα δύο δημοτικά καταστήματα και το Γυμνάσιο – Λύκειο της Κερατέας με 1.050.000 ευρώ καθώς και τα έργα της αποκατάστασης της Γαλλικής Σκάλας, των παρεμβάσεων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Λαύριο, η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου των Ποντίων και η Προστασία του Φοινικοδάσους με συνολικό προϋπολογισμό 3.600.000 ευρώ. Σημαντικό επίσης είναι ότι εξασφαλίσθηκαν 700.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών για ασφαλτοστρώσεις στη Κερατέα. Το σύνολο των κονδυλίων που εξασφαλίσθηκαν για έργα υποδομής ξεπερνά τα 25.000.000 ευρώ.
Τέλος αναφορικά με τα έργα υποδομής τόνισε την ολοκλήρωση δύο μεγάλων έργων στη Κερατέα, του Κέντρου αποκατάστασης αποθεραπείας «Κωνσταντίνος Πρίφτης» και του ΚΑΠΗ Κερατέας που χωρίς την συμβολή του ευεργέτη Κωνσταντίνου Πρίφτη δεν θα είχαν γίνει πραγματικότητα.
Σχετικά με τα πολεοδομικά θέματα ενημέρωσε του πολίτες ότι πριν από μερικές ημέρες το αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας  ενέκρινε την απόφαση της Πολεοδομικής Μελέτης της επέκτασης του σχεδίου πόλης της Κερατέας. Με την δημοσίευση της απόφασης ξεκινά η πράξη εφαρμογής που θα εξασφαλίσει στη πόλη 300 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων και στους ιδιοκτήτες τα οικόπεδά τους.
Αναφορικά με το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην υλοποίηση της υπ’ αριθμ. 94/2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ψήφιση της τροπολογίας για την αντικατάσταση του Οβριόκαστρου των 550 στρεμμάτων από την θέση Φοβόλες των 50 στρεμμάτων και την υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο ΥΠΕΚΑ για έγκρισή της, ενημερώνοντας παράλληλα τους πολίτες ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει ξεχωριστή συγκέντρωση ενημέρωσης για το κρίσιμο αυτό θέμα..
Κλείνοντας τον απολογισμό του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «μετά από ενάμιση αιώνα, αποτελούμε και πάλι μια ενιαία αυτοδιοικητική ενότητα. Ο νέος Δήμος Λαυρεωτικής αποτελεί πραγματικότητα αλλά και πρόκληση και στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε όλοι μαζί».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: