Ομιλία και συνάντηση με τους πολίτες του κ. Νίκου Βολάκου υποψήφιου Δημάρχου Σαρωνικού, στη Σαρωνίδα (16/2-2014)

Βολάκος ΣαρωνίδαΕύφορο έδαφος βρήκε ο κ. Νίκος Βολάκος ανάμεσα στους «ακτιβιστές» πολίτες της Σαρωνίδας, ζητώντας τους να συστρατευθούν με την Κίνηση Πολιτών «Σύγχρονη Πόλη,» «μακριά,» όπως είπε, «από κομματικούς μηχανισμούς…. καθώς είναι δεδομένο ότι οι συνδυασμοί που δημιουργούνται σήμερα στο Δήμο Σαρωνικού έχουν καθαρά κομματικές γραμμές και χαρακτήρα…και συσχετισμούς ακόμη…»

Αντιθέτως, τόνισε, η Σύγχρονη Πόλη είναι ανεξάρτητη μεν Κίνηση, «εξαρτημένη» δε από τους πολίτες…και συμπλήρωσε ότι είτε ο συνδυασμός εξασφαλίσει «3%, είτε 23%, είτε 53% στις επόμενες εκλογές, τα μέλη του και ο ίδιος θα παραμείνουν στις επάλξεις και θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για διαφάνεια, έργα υποδομής, αναπτυξιακό σχεδιασμό, ασφάλεια αλλά και κοινωνική αλληλεγγύη στο Δήμο Σαρωνικού.»  Ο κ. Βολάκος αναφέρθηκε στη σημασία ενεργόποιησης στο Δήμο της «Επιτροπής Διαβούλευσης,» όπως προβλέπεται άλλωστε από το νόμο για τους Καλλικρατικούς Δήμους, επιτροπή της οποίας η λειτουργία στηρίζεται στην ενημέρωση των πολιτών και στην ενεργό συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων από τη Δημοτική Αρχή.

Ακόμη, ο ίδιος εξέφρασε βαθύτατο προβληματισμό για την έλλειψη σχεδιασμού από το Δήμο, είτε πρόκειται για χρήσεις γης, είτε για έργα υποδομών (σχολεία, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, κ.α.), σχεδιασμού που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξή της αλλά και για την ποιότητα ζωής όσων επέλεξαν να επενδύσουν σε γη και κατοικία και να εγκατασταθούν σε παράλιες κοινότητες. Αναφέροντας ως παράδειγμα, το γεγονός ότι ακόμη και ο ίδιος, ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και με την επαγγελματική ιδιότητά του ως πολιτικός μηχανικός, πληροφορήθηκε την τελευταία στιγμή ότι υπήρχε πρόθεση εγκατάστασης αντλιοστασίου του αποχετευτικού δικτύου εν μέσω της πλατείας της Σαρωνίδας, κατήγγειλε ότι το τρέχον θέμα, με τις επιχειρούμενες, βεβιασμένες χρονικά, αλλαγές χρήσεις γης επίσης στη Σαρωνίδα αποτελεί αντικείμενο ψηφοθηρίας. Αντιθέτως, τόνισε ότι «οι χρήσεις γης αποτελούν ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο, με ορίζοντας άνω της εικοσαετίας,» και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει προσεκτικός, αντικειμενικός σχεδιασμός τους κατόπιν διαλόγου και διαβούλευσης με τους πολίτες.

Αναφερόμενος στις Αλυκές, ο κ. Βολάκος υποστήριξε ότι οι πολίτες, μέσω του Δήμου και ακόμη μέσω διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θα πρέπει να διαμορφώσουν επίσημη πρόταση προς την κυβέρνηση για το είδος της ανάπτυξης που θέλουν στην περιοχή. Πρόκειται για πρόταση που θα πρέπει να καταρτισθεί, είπε, στη βάση του διαλόγου με τους πολίτες αλλά και με τη συμμετοχή και εθελοντική προσφορά δημοτών, οι οποίοι διαθέτουν ειδίκευση που άπτεται θεμάτων αναπτυξιακού σχεδιασμού. Για τον εαυτό του, ο κ. Βολάκος ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις προσφέρθηκε αφιλοκερδώς και κατάρτισε μελέτες για το Δήμο, για τη διαμόρφωση ή ανάπλαση εγκαταστάσεων και υποδομών – όπως της κεντρικής πλατείας των τεσσάρων στρεμμάτων στο Λαγονήσι, – μελέτες και προτάσεις οι οποίες αγνοήθηκαν παντελώς, τόνισε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για άλλη μια φορά, η συζήτηση του υποψηφίου Δημάρχου με τους κατοίκους, καθώς στη συνάντηση της Σαρωνίδας συμμετείχαν πολλοί ενεργοί πολίτες, που αναλαμβάνουν εθελοντικά πρωτοβουλίες και δράσεις. Όπως και άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση, οι εν λόγω πολίτες, ανέφεραν ότι ενώ οι ίδιοι οργανώνονται και δραστηριοποιούνται σε εθελοντική βάση – μεταξύ άλλων, προστατεύοντας δασικές εκτάσεις στην περιοχή – όταν ζητούν τη συνδρομή του Δήμου, αντιμετωπίζουν την άρνηση.

Από τα θέματα που έθιξαν οι συμμετέχοντες, και τα οποία συζητήθηκαν και απαντήθηκαν, αναφέρουμε:

 1. Το νέο σχέδιο χρήσεων γης στη Σαρωνίδα
 2. Το αποχετευτικό και τη δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ)
 3. Τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου στη Σαρωνίδα με τις εγκαταστάσεις ενός νέου Γυμνασίου-Λυκείου πάνω από αυτό, γεγονός που επιτρέπει η υψομετρική διαφορά στην περιοχή
 4. Τη δημιουργία κοιμητηρίου
 5. Την τιμολόγηση του νερού από το Δήμο έτσι ώστε να μην υπερχρεώνονται τεχνητά οι πολίτες. (Για το θέμα έγινε ευρεία συζήτηση με καταγγελίες για το πως γίνεται παρανόμως η υπερχρέωση). Καταγγελίες υπήρξαν επίσης για επί μακρόν διαρροές νερού από το δημόσιο δίκτυο, χωρίς ο Δήμος να μεριμνά γαι επισκευές και συντήρηση.
 6. Την διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων, με τη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου. Υπήρξε μάλιστα καταγγελία ότι αντιλυσσικά εμβόλια που προμηθεύονται στο Δήμο διοχετεύονται σε ιδιώτες, οι οποίοι τα χορηγούν κατόπιν σε αδέσποτα, ενώ από το νόμο απαγορεύεται ρητώς ο συγκεκριμένος εμβολιασμός από οποιονδήποτε εκτός κτηνιάτρων
 7. Την συγκοινωνία
 8. Την διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων και την πιθανή εξοικονόμηση πόρων ή ακόμη και άντληση εσόδων από το Δήμο, με απώτερο στόχο τη μείωση των δημοτικών τελών.
 9. Την κομποστοποίηση, τόσο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος όσο και ως πιθανή πηγή εσόδων για το Δήμο
 10. Τις Αλυκές και το μοντέλο ανάπτυξής τους, με πιθανά αντισταθμιστικά ωφελήματα για το Δήμο.
 11. Την υποστήριξη του Δήμου προς τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, με τη διαπίστωση ότι εκτάσεις αρχίζουν και πάλι να καλλιεργούνται στο Δήμο Σαρωνικού.
 12. Τελευταίο αλλά σημαντικότατο, τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.

Πολίτες επίσης ζήτησαν από τον κ. Βολάκο να διαφυλάξει το ανεξάρτητο της «Σύγχρονη Πόλη» από κόμματα ή συμφέροντα, τονίζοντας ότι αν αυτό το χαρακτηριστικό συνεχίσει να υφίσταται, θα είναι στο πλευρό του. Του ζήτησαν επίσης να παρουσιάσει πρόγραμμα, για το οποίο ο υποψήφιος Δήμαρχος ανέφερε ότι οι κατά τόπους ομιλίες του και συναντήσεις με τους πολίτες, αποσκοπούν ακριβώς στην κατάρτιση αυτού του προγράμματος – στην τελική του μορφή – καταγράφοντας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις επιθυμίες των πολιτών.

Η επόμενη συνάντηση του Νίκου Βολάκου με τους πολίτες θα γίνει στον Κουβαρά, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 11.30 π.μ., στο Κοινοτικό Κατάστημα.

Advertisements

2 Σχόλια to “Ομιλία και συνάντηση με τους πολίτες του κ. Νίκου Βολάκου υποψήφιου Δημάρχου Σαρωνικού, στη Σαρωνίδα (16/2-2014)”

 1. dimitis voggolis Says:

  Με χαροποιεί το γεγονός ότι γράφονται οι απόψεις των Συλλόγων και απλών πολιτών ,όπως κατατίθενται στην παρουσίαση ,δείγμα καλής και σωστής πληροφόρησης .Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνονται οι συμπολίτες και γνωρίζουν από τα προβαλλόμενα από τους εκπροσώπους τους, αν καλώς εκπροσωπούνται ή όχι από αυτούς.

 2. paraliakizoni Says:

  αυτό που ζήτησαν οι πολίτες στην σαρωνίδα …ανεξαρτησία απο κόμματα κ συμφέροντα …
  ήταν πάγια αρχή της Σύγχρονης Πόλης και την προηγούμενη φορά και τώρα και για πάντα.
  Πιστεύουμε οτι η κοινωνία πλέον έχει ξεπεράσει τόσο τα κόμματα όσο και τον δημοτικό δεινοσαυρισμό και τα ανδρείκελα των υποψηφίων του χωριού.
  Τώρα το γεγονός οτι οι παλιοί σύμβουλοι -ονόματα κ μη χωριό-
  τρέχουν για μια ακόμα φορά να χωθούν απο κάτω…
  τι να πει κανείς ,ας τους κρίνει ο πολίτης ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: