Μεταφέρουν τις Ιχθυοκαλλιέργειες από τον Πάτροκλο στην Παλαιά Φώκαια

Ιχθυοκαλλιέργια 2SAMSUNGΜε απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Καλογερόπουλου, μεταφέρουν τις ρυπογόνες ιχθυοκαλλιέργειες από τον Πάτροκλο στην Παλαιά Φώκαια, στο 59,5 χιλ. της Ε.Ο. Αθηνών – Σουνίου.  Όπως έγινε γνωστό χθες 26/2/2014, σύμφωνα με την απόφαση 925/23/12/2013  του Γ.Γ.Α.Δ. Α. η εταιρεία ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε. ξεκίνησε την μεταφορά των εγκαταστάσεων στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας , παρακάμπτοντας και τις αρνητικές αποφάσεις του Δήμου Σαρωνικού αλλά και της Περιφέρειας Αττικής που είχαν απορρίψει σχετικό αίτημα της εταιρείας. Η Περιφέρεια Αττικής δεν  έχει εκδώσει ούτε Περιβαλλοντικούς όρους που είναι προϋπόθεση για την εγκατάσταση και την χορήγηση άδειας λειτουργίας της Ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο Δήμος Σαρωνικού που έγινε αποδέκτης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, δεν έκδωσε καμία απολύτως ανακοίνωση, ώστε να δημοσιοποιήσει το θέμα και να υπάρξει άμεση αντίδραση.  Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Σόφο, ο οποίος έθεσε το ερώτημα στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Κόλλια, η υπόθεση είχε ανατεθεί στον Αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Τσαλικίδη!!!.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες κατατέθηκε ήδη ένσταση από τον Δήμο στις 12 Φεβρουαρίου του 2014 (και πάλι χωρίς καμία δημοσιοποίηση), η οποία είναι άγνωστο πότε θα εκδικαστεί και ενώ η μεταφορά των εγκαταστάσεων θα έχει ολοκληρωθεί.  Είναι φανερό ότι η εταιρεία σπεύδει να δημιουργήσει τετελεσμένα, ώστε να συνεχίσει την λειτουργία της, έστω και αν δεν καταφέρει να εκδοθούν οι απαραίτητες άδεις, όπως ήδη λειτουργούσε χωρίς αυτές τα προηγούμενα 20 χρόνια. Η μη δημοσιοποίηση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τον Δήμο και των όποιων ενεργειών  του κ. Τσαλικίδη, μας βάζουν στον πειρασμό να υποψιαστούμε, ότι κατέτειναν στο να υπάρξει αρκετός χρόνος, ώστε να δημιουργηθούν αυτά τα τετελεσμένα από την εταιρεία. Η άποψή μας αυτή ενισχύεται εκτιμώντας το παρελθόν του κ. Τσαλικίδη, ο οποίος προσπάθησε να εκμαιεύσει θετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σαρωνικού υπέρ της μεταφοράς της εγκατάστασης στις ακτές της Φώκαιας.

Ο Δήμος έχει ΑΜΕΣΗ υποχρέωση, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητοι Περιβαλλοντικοί όροι, από της Περιφέρεια Αττικής, να καταθέσει ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ σε βάρος της εταιρείας και να σταματήσει την μεταφορά των θαλάσσιων κλωβών.

Στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα τεθεί το θέμα  εκτός ημερήσιας διάταξης και αναμένεται να πληροφορηθούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις  του Δήμου.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι  το θέμα προέκυψε τον Νοέμβριο του 2012, όταν:

 1. Με ευθύνη του τότε Προέδρου της Κοινότητας κ. Γιώργου Λάμπρου υπήρξε παραποίηση της απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου της Παλαιάς Φώκαιας  της 8/11/2012 και χωριγούσε άδεια μεταφοράς των ρυπογόνων κλωβών της Ιχθυοκαλλιέργειας στην εταιρεία Καστελόριζο. Για την παραποίηση της απόφασης ήδη υπάρχει εισαγγελική παραγγελία για εξέταση. (δείτε εδώ)
 2. Στις 15/3/2013, ο Αντιδήμαρχος  κ. Μανώλης Τσαλικίδης  κατέθεσε την παραποιημένη απόφαση του Κ.Σ. Παλαιάς Φώκαιας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για να εκμαιεύσει θετική απόφαση, για την μεταφορά των ρυπογόνων εγκαταστάσεων στις ακτές τις Φώκαιας.
 3. Το Κ.Σ. Παλαιάς Φώκαιας στις  29/3/2013 απέρριψε σε νέα συνεδρίαση το αίτημα της ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ  και ζήτησε την αποξήλωση και των παράνομων εγκαταστάσεων στο 59,5 χιλ. της Ε.Ο. Αθηνών – Σουνίου. (δείτε εδώ)
 4. Η Περιφέρεια Αττικής στις 18/6/2013 απορρίπτει το αίτημα της ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ για την χορήγηση περιβαλλοντικών όρων  για την μεταφορά των Ιχθυοκαλλιεργειών στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας (δείτε εδώ)
 5. Τον Αύγουστο του 2013 παραγγέλνεται προκαταρκτική εξέταση για πλαστογραφεία των πρακτικών της συνεδρίασηης του Κοινοτικού Συμβουλίου της Π. Φώκαιας (δείτε εδώ)
 6. Επιβάλλεται πρόστιμο 4.000 € στην ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ για την λειτουργία των εγκαταστάσεων στο νησί Πάτροκλος χωρίς την σχετική άδεια (δείτε εδώ).
Advertisements

2 Σχόλια to “Μεταφέρουν τις Ιχθυοκαλλιέργειες από τον Πάτροκλο στην Παλαιά Φώκαια”

 1. Δημοσθένης Says:

  Είστε σίγουροι ότι πρόκειται για μεταφορά και όχι για επέκταση; Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παράνομη λειτουργία επιχείρησης και το κράτος σφυρίζει αμέριμνο! Μια από της πιο όμορφες γωνιές της Αττικής κινδυνεύει να γεμίσει ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια. Αστυνομία και εισαγγελέας δεν υπάρχει σε αυτό το κράτος;;; (για δημοτική αρχή δεν συζητάμε)

 2. Κώστας Λεβιζιώτης Says:

  Ξαναχτύπησε ο Τσαλικιδης .
  προσπαθεί με καθε τροπο να υποβαθμίσει την περιοχη αναβαθμιζοντας το συμφερον του .
  να δουμε αν θα συνεχισει να είναι υποψηφιος μετα απο αυτα .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: