Απλές κινήσεις για να αποτρέψουμε μια επίθεση ληστών στο σπίτι μας

listesΤο χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί, εάν κάποιος επιδιώξει να ληστέψει το σπίτι μας, είναι να βρισκόμαστε μέσα σ΄αυτό και ιδίως την νύχτα. Οι κίνδυνοι είναι πολλαπλάσιοι, γιατί πιθανόν να είναι οπλισμένος και μια οποιαδήποτε αντίδρασή μας να έχει ολέθρια αποτελέσματα. Αλλά και το γεγονός ότι μπορεί το θύμα να δει το ή τα πρόσωπα των κακοποιών, αποτελεί αιτία να δεχτεί κάποιος δολοφονική επίθεση, γιατί θα μπορεί ενδεχομένως να τους αναγνωρίσει.

Κάποιες απλές κινήσεις που μπορεί να αποτρέψουν την επίθεση ληστών είναι οι παρακάτω:

Πηγαίνοντας στην τράπεζα, ποτέ να μην κάνουμε ανάληψη τόσων χρημάτων ώστε να αποτελέσουν δέλεαρ για κάποιον που μας παρακολουθεί, ώστε να μας επιτεθεί ή στο δρόμο ή στο σπίτι, εφόσον μας παρακολουθήσει και διαπιστώσει ότι μετά την ανάληψη πήγαμε εκεί. Αυτό ισχύει, είτε πάρουμε χρήματα από το ATM είτε από το γκισέ. ΜΗΝ ΔΕΙΧΝΕΤΕ εμπιστοσύνη, ούτε στους υπαλλήλους που σας εξυπηρετούν. Καλύτερα οι συναλλαγές μας να γίνονται με την χρήση του web banking. Όλο και κάποιος συγγενής θα δεχτεί να μας βοηθήσει αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο.

Είτε έχουμε χρήματα στο σπίτι, είτε όχι (καλύτερα να μην έχουμε περισσότερα από 50 ευρώ), πρέπει πάντα να κλειδώνουμε τις εξώπορτες και να αφήνεται τα κλειδιά πάνω σ΄ αυτές. Καλύτερο για την περίπτωση είναι να υπάρχουν κλειδαριές που δεν επιτρέπουν την εισχώρηση κλειδιού, όταν από την άλλη πλευρά υπάρχει ήδη τοποθετημένο κλειδί.
Το κλείδωμα των εξωτερικών θυρών πρέπει να γίνεται και κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά οπωσδήποτε τη νύχτα.

Να κλειδώνουμε την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, με το κλειδί όταν ξαπλώσουμε για ύπνο. Τα παντζούρια των παραθύρων της κρεβατοκάμαρας να είναι επίσης πάντα κλειστά και ασφαλισμένα. 

Σκοπός και των δύο αυτών μέτρων, είναι να καθυστερήσουμε τους ληστές, να προσεγγίσουν τον χώρο που βρισκόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα έχουμε έτσι χρόνο να ζητήσουμε  βοήθεια.

Να έχουμε το κινητό μας πάντα φορτισμένο μαζί μας και στην κλίση ανάγκης να υπάρχει εκτός από το τηλέφωνο της αστυνομίας  και το τηλέφωνο ενός ή δύο γνωστών γειτόνων ή συγγενών που κατοικούν πλησίον του σπιτιού μας. Αν υπάρχουν δύο κινητά στην κρεβατοκάμαρα είναι ακόμα ασφαλέστερο, μια και ταυτόχρονα θα καλέσουμε βοήθεια περισσότερους ανθρώπους, χωρίς καθυστέρηση.

Ένα μικρού μεγέθους σκυλάκι, που δεν χρειάζεται να είναι ράτσας, αρκεί κάποιο απ΄όσα κυκλοφορούν αδέσποτα και το οποίο θα βρίσκεται μέσα στο σπίτι θα ήταν ότι  καλύτερο, γιατί θα γαβγίσει και θα μας προειδοποιήσει για την επίθεση.  Ίσως και να αποτρέψει την επίθεση, γιατί ο ληστής δεν θα θέλει να μπλέξει σε κάτι που δεν έχει δει εκ των προτέρων και δεν ξέρει πόσο άγριο είναι.

Βοηθάει επίσης πολύ ένας σκύλος απ΄ έξω από το σπίτι αν υπάρχει κήπος. Θα είναι ο πρώτος που θα ειδοποιήσει για την προσέγγιση κάποιου ξένου ατόμου.

Μέσα στο σπίτι, πρέπει να υπάρχει  πάντα ένα αναμμένο φως, γιατί είναι δύσκολο να εξοικειωθούμε με το φως από το σκοτάδι, ενώ ο ληστής που έχει σίγουρα φακό μαζί του, πλεονεκτεί σ΄ αυτό και μπορεί να μας αιφνιδιάσει. Αναμμένο φως πρέπει να υπάρχει και όταν απουσιάζουμε από το σπίτι και μάλιστα να φαίνεται απ΄ έξω ότι είναι αναμμένο, ώστε ο επίδοξος ληστής να μην ξέρει αν μέσα βρίσκεται κάποιος ένοικος ή όχι και ακόμα αν ο ένοικος κοιμάται ή όχι.

Φως και μάλιστα δυνατό, πρέπει να υπάρχει και στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού. Είναι καλό να είναι με φωτοκύτταρο ώστε να ανάβει αυτόματα μόλις πλησιάσει κάποιο άτομο, οπότε θα αιφνιδιαστεί αυτός. Πρέπει μόνο να βρίσκεται σε τέτοιο ύψος ώστε να μην το φτάνει κάποιος ψηλός άνθρωπος.

Δεν συστήνουμε την χρήση όπλου (καραμπίνας ή άλλου), από μη εκπαιδευμένους πολίτες, γιατί το πιθανότερο είναι να βρεθεί στα χέρια του εκπαιδευμένου ληστή και να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Εκτός αυτού δεν είναι σωστό να τραυματίσουμε ή να σκοτώσουμε κάποιον άνθρωπο, επειδή ήρθε να κλέψει κάποια τηλεόραση ή ένα δύο πενηντάρικα. Θα υπάρξουν ποινικές εμπλοκές που θα μας ταλαιπωρήσουν για χρόνια. Το καλύτερο όλων είναι η αποτροπή των επίδοξων ληστών.

Το κυριότερο όλων είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: