Διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Λαυρεωτικής – Ανακοίνωση Δημοτικής Καινοτομίας

Δημοτική ΚαινοτομίαΗ Δημοτική Καινοτομία στα πλαίσια των ενημερωτικών συναντήσεων των στελεχών της, πραγματοποίησε ενημέρωση – συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας.
Ο υποψήφιος δήμαρχος, Δημήτρης Λουκάς στην εισαγωγή του τόνισε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανεξάρτητα εάν κάποιοι το παρουσιάζουν σαν πρόβλημα μόνον της δημοτικής ενότητας της Κερατέας, αφορά ολόκληρο το Δήμο Λαυρεωτικής,  «αφού οι σχεδιασμοί που προκρίνονται θα επιβαρύνουν σε βαθμό καταστροφής της φυσιογνωμίας του Δήμου μας, τόσο την Κερατέα, όσο και το λιμάνι του Λαυρίου και όλη την ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής»
Στη συνέχεια ανέπτυξε τις εξής τρεις θεματικές ενότητες :
1η ΕΝΟΤΗΤΑ : η θέση μας για τα απορρίμματα στις εκλογές του 2010
Η Παράταξή μας από την πρώτη στιγμή και πριν τις εκλογές του 2010 κράτησε μια θέση ευθύνης, μια στάση ώριμη. ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΝΕΠΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ.
Από τότε θέσαμε ως κόκκινη γραμμή σε κάθε συζήτηση το Οβριόκαστρο (κατ’ ευφημισμό Βραγώνι).
2η ΕΝΟΤΗΤΑ : η θέση μας ως αντιπολίτευση.
Με την ίδια συνέπεια και τις ίδιες κόκκινες γραμμές, ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την υπ’ αριθμ. 94/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία συνοδευόταν και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ταυτότητα του έργου, όπως επίσης και με τη δέσμευση που έθεσε η παράταξή μας, η οποιαδήποτε απόφαση να επικυρωνόταν από τους δημότες μας με δημοψήφισμα.Στη συνέχεια και στην ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης που διοργάνωσε ο Δήμος, μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή για τη θέση Φοβόλες, ο Δημήτρης Λουκάς είχε τονίσει χαρακτηριστικά : «Με πεντακάθαρο πολιτικό λόγο και σήμερα προσερχόμαστε εδώ χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά και χωρίς μηδενισμούς. Δε μηδενίζουμε τη νέα κατάσταση, αλλά δεν πανηγυρίζουμε κιόλας γιατί βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αγώνα. Ενός αγώνα για την κατάργηση στην πράξη του Περιφερειακού Σχεδιασμού και για την παράλληλη κατοχύρωση στην πράξη τόσο του ζητήματος που αφορά στη νέα χωροθέτηση, την ποσότητα όπως επίσης και τον φορέα διαχείρισης».Ο Δημήτρης Λουκάς στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «τότε είχε μιλήσει προφητικά, αφού από τότε και μετά ο κ. Λεβαντής αδράνησε σκόπιμα και ύπουλα ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο διαγωνισμός για τα απορρίμματα του ΕΣΔΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με τον οποίο ανεξαρτήτως περιοχής εφαρμόζεται στην Κερατέα πλήρως ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και έτσι στον τόπο μας προβλέπεται ΟΕΔΑ, δηλαδή και ΧΥΤΑ (ΧΥΤΥ) και 3 εργοστάσια και το κυριότερο προβλέπονται απορρίμματα της Αττικής και όχι μόνο των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και συγκεκριμένα 330.000 τόνοι ανά έτος.
Και όχι μόνο αυτό.
Προβλέπεται επί πλέον ότι το έργο της Κερατέας θα το κατασκευάσει και θα το λειτουργήσει η ανάδοχος εταιρεία του έργου (έργο ΣΔΙΤ) και όχι ο Δήμος ή ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Λαυρεωτικής.
Ο διαγωνισμός αυτός για τα απορρίμματα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του Δήμου Λαυρεωτικής, της Γραμματείας, της Συντονιστικής Επιτροπής αλλά και της απόφασης 94/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής»
.3η ΕΝΟΤΗΤΑ : που βρισκόμαστε σήμερα – η θέση της παράταξής μας.Ο Δημήτρης Λουκάς τόνισε ότι δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει, αφού ο απερχόμενος Δήμαρχος εις βάρος του Δήμου και των δημοτών και υπονομεύοντας τον αγώνα των πολιτών της Κερατέας σχετικά με τον ΧΥΤΑ, άφησε ανοικτό το κρίσιμο αυτό θέμα για δύο λόγους :
– Ο πρώτος για να εκβιάσει με ψέματα και τρομοκρατία τους δημότες εν όψει δημοτικών εκλογών
– Ο δεύτερος για να αποσπάσει υπό το καθεστώς των ψεμάτων και του τρόμου την ψήφο των συμπολιτών μας, με την προσδοκία τη νέα πενταετία να προχωρήσει σε σχεδιασμούς και αποφάσεις απολύτως αναντίστοιχων με ό,τι έχει αποφασισθεί από το παρόν δημοτικό συμβούλιο, απολύτως αναντίστοιχων με την εκφρασμένη βούληση των δημοτών, ΩΣΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΝΑ ΞΟΦΛΗΣΕΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ.
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΝΑΡΜΟΔΙΩΣ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ
Στο κλείσιμο της ενημέρωσής του, ο Δημήτρης Λουκάς, παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης :
Έμείς λέμε πεντακάθαρα και σήμερα :
-ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ
-ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΙΣ ΦΟΒΟΛΕΣ ΜΕ ΣΔΙΤ

H νέα διοίκηση του Δήμου μας, εμείς, ξεκινάμε από μηδενική βάση με τη σταθερή θέση ότι δεν αναγνωρίζουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό του κ. Σγουρού, ο οποίος σε απόλυτη σύμπραξη με τον κ. Λεβαντή επιχειρούν μετεκλογικά να τον βάλουν από την πίσω πόρτα. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς τη νέα δημοτική αρχή. Το εργαλείο μας είναι ο νόμος 4042 του 2012, επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου, που ενσωματώνει την οδηγία 98/2008 της Ε.Ε και στην πράξη επιβάλλει την υποχρεωτική, την πλήρη αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού και την επαναπροσαρμογή του στις διατάξεις του παραπάνω νόμου με αποκλειστικό κριτήριο το ευρύτερο κοινωνικό και περιβαλλοντικό συμφέρον.

*Η επιλογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Αττικής περί ΟΕΔΑ στην Κερατέα με κυρίαρχο ρόλο των ΧΥΤΑ είναι αδιέξοδη, ξεπερασμένη, αντιπεριβαλλοντική, αντιοικονομική και μη λειτουργική.

*Ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ, ούτε εργοστάσια των ιδιωτικών συμφερόντων στη Κερατέα και γενικά στη Λαυρεωτική.

*Η Μόνη Λύση είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανταποδοτικής για τους πολίτες ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, επαναχρησιμοποίησης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων με διαλογή στη βάση.

*Καμία επιχειρηματική αξιοποίηση-ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κοινωνικό έλεγχο.

*Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

*Καμία αύξηση των δημοτικών τελών.

*Στη περιοχή της Λαυρεωτικής δε δεχόμαστε ούτε ένα κιλό σκουπίδια από άλλη περιοχή.

ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΟΥΚΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση παρενέβησαν μέλη και φίλοι της παράταξης, ξεχωριστή αίσθηση όμως έκανε η παρουσία των στελεχών της παράταξης  «Ελεύθερες Πόλεις» Αθανασίου Παναγιώτη και Σωτήρη Ιατρού (δημοτικός σύμβουλος) και ιδιαίτερα η παρέμβαση του κ. Ιατρού, ο οποίος διαπίστωσε ότι μπορεί να υπάρξει από εδώ και πέρα προγραμματική σύγκλιση και συμφωνία των δύο παρατάξεων στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Λαυρεωτική, 16.3.2014

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: