Αρχιτέκτονας και πυροσβέστης! Ο Δημήτρης Σόφος έφτιαξε με δικά του έξοδα και προσωπικές θυσίες δική του εθελοντική ομάδα…

Αρχιτέκτoνας και πυροσβέστηςΤης Κέλλυς Φαναριώτη Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους παραδίδονται στις φλόγες λόγω αμέλειας ή ακόμα και δόλου. Οι εικόνες των καμένων δέντρων και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας κάνουν τον γύρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και γεμίζουν τους πολίτες με απορία για το τι ήταν αυτό που κάθε φορά οδήγησε στην καταστροφή. Υπάρχουν και κάποιοι, όμως, που δεν αρκούνται στις διαπιστώσεις, ούτε συμβιβάζονται με τον ρόλο του απλού παρατηρητή. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που επιλέγουν να αναλάβουν δράση για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο κ. Δημήτρης Σόφος, ο οποίος δημιούργησε δική του εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης, θυσιάζοντας ελεύθερο χρόνο, χρήμα και πολλές φορές την ίδια του τη σωματική ακεραιότητα.

Μετά από μια πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Κουβαρά, ο 38χρονος σήμερα αρχιτέκτονας έφτιαξε από το μηδέν τη δική του ομάδα, με σκοπό να προστατεύσει το δάσος. Όπως εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τρεις μέρες μετά τις πυρκαγιές, ο τότε διοικητής Λαυρίου είχε πάει στην περιοχή προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους για την κατάσταση, αλλά και για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν σε περίπτωση που έπιανε πάλι φωτιά. «Ήταν τόσο καλή η ενημέρωσή του, που με έβαλε σε πολλές σκέψεις. Τότε ήταν που αποφάσισα να ασχοληθώ με την πυρόσβεση και ξεκίνησα μαθήματα. Το 2009 δημιούργησα την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Κουβαρά», δηλώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως από το 2009 ανήκει και στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος ως εθελοντής.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Την πρώτη φορά που χρειάστηκε να υπηρετήσει ως εθελοντής πυροσβέστης ήταν ιδιαίτερα φοβισμένος, καθώς ερχόταν αντιμέτωπος με κάτι ιδιαίτερα πρωτόγνωρο για εκείνον. Οπως μας λέει, παρά το γεγονός πως διέθετε την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, μόλις χρειάστηκε να δράσει ένιωσε πολύ περίεργα. «Οταν έχεις την πυρκαγιά μπροστά σου, στην αρχή ίσως αισθανθείς λιγάκι ανίσχυρος. Στη συνέχεια, όμως, συνηθίζεις και εκπαιδεύεσαι ακόμη καλύτερα. Εγώ και όλη η ομάδα συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα την εκπαίδευση. Όσο περισσότερα γνωρίζεις, τόσο καλύτερα μπορείς να ανταπεξέλθεις σε μια κατάσταση», εξηγεί.

Το περιστατικό που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του είναι όταν το 2010 ο ίδιος και η ομάδα του είχαν βοηθήσει στην έγκαιρη μεταφορά τριών τραυματιών που είχαν εγκλωβιστεί. «Πρόκειται για μια στιγμή που δεν πρόκειται να ξεχάσω όσο ζω. Επειδή ανήκω και στους Σαμαρείτες του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έχω λάβει εκπαίδευση παραϊατρικών. Έτσι, με το που είδα ότι ένα παιδί είχε υποστεί πολύ σοβαρά εγκαύματα, έκρινα πως έπρεπε να διακομισθεί αμέσως στο νοσοκομείο. Δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου ώστε να περιμένουμε ασθενοφόρο. Πήρα, λοιπόν, την πρωτοβουλία και τον μετέφερα στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας. Εκεί του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μετά διακομίσθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Η εικόνα του συγκεκριμένου παιδιού μέσα στις φλόγες δεν πρόκειται να φύγει από το μυαλό μου. Ευτυχώς, σήμερα, έπειτα από πολλά χειρουργεία, είναι καλά στην υγεία του», αναφέρει.

Οι κίνδυνοι που ενέχει η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι κάτι που ο κ. Σόφος γνώριζε από την αρχή, αλλά δεν στάθηκαν ικανοί να τον αποτρέψουν από το να δημιουργήσει τη δική του ομάδα πυρόσβεσης. «Ηξερα πως η συμμετοχή σε υπηρεσίες διάσωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστείς ή από κακούς χειρισμούς να πάθεις κάτι και να μην μπορέσεις να αντεπεξέλθεις», μας λέει και υπογραμμίζει ότι η αγάπη του για το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι πολύ πιο δυνατή από αυτό.

«Μακριά από διαχείριση χρήματος»

Όταν το 2007 ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Σόφος οργάνωσε μια συνάντηση με κατοίκους της περιοχής Κουβαρά προκειμένου να τους ανακοινώσει την απόφασή του για τη δημιουργία μιας ομάδας πυρόσβεσης, το ερώτημα όλων ήταν πώς θα κατάφερναν να βρουν τον εξοπλισμό που απαιτείται για κάτι τέτοιο. Ο κ. Σόφος, όμως, είχε αποφασίσει από την αρχή να διαθέσει κάποια χρήματα που είχε στην άκρη για να αγοράσει πυροσβεστικά οχήματα. Ένα χωρητικότητας 7 τόνων νερού και ένα μικρό πρώην Ι.Χ., το οποίο μετέτρεψε σε πυροσβεστικό.

«Ο σύλλογος αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο οχήματα πυρόσβεσης, τα οποία έχω πληρώσει εγώ προσωπικά. Δεν δεχόμαστε επιχορηγήσεις από το κράτος. Ακόμη κι όταν κάποιος θελήσει να μας βοηθήσει οικονομικά, τον ρωτάμε τι ποσό είναι διατεθειμένος να ξοδέψει για την ομάδα μας. Ανάλογα με τα χρήματα που θέλει να δώσει, του ζητάμε τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Αποφεύγουμε να διαχειριζόμαστε χρήματα», υπογραμμίζει, τονίζοντας πως το κόστος του εξοπλισμού των πυροσβεστών είναι ιδιαίτερα υψηλό. «Ένα παντελόνι κι ένα χιτώνιο δασοπυρόσβεσης κοστίζουν 280 ευρώ, ενώ ένα κράνος αστικού τύπου στοιχίζει 400 ευρώ. Ολα αυτά ο κάθε εθελοντής τα βάζει από την τσέπη του».

Εκείνο που του δίνει ιδιαίτερη ευχαρίστηση όλα αυτά τα χρόνια είναι η ανταπόκριση που έχει η ομάδα του σε νέα παιδιά. «Τα χρόνια περνάνε και κάποια στιγμή εμείς οι μεγαλύτεροι θα αναγκαστούμε να αποσυρθούμε. Βλέπω, όμως, πως ό,τι έφτιαξα με τόση αγάπη και μεράκι δεν θα πάει χαμένο, διότι υπάρχουν νέα παιδιά, στα οποία θα παραδώσω όλα αυτά. Μπορούμε να διατηρήσουμε ό,τι έχει απομείνει από τον πλούτο της χώρας μας, που είναι τα δάση. Στόχος μου είναι να μπορέσουμε να τον διατηρήσουμε και να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως τον βρήκαμε», καταλήγει.

Advertisements

4 Σχόλια to “Αρχιτέκτονας και πυροσβέστης! Ο Δημήτρης Σόφος έφτιαξε με δικά του έξοδα και προσωπικές θυσίες δική του εθελοντική ομάδα…”

 1. Δημήτρης Βόγγολης Says:

  Όταν καλοπροαίρετα γίνονται προσπάθειες από ανθρώπους άξιους και με κόστος στην εποχή της κρίσης, έρχονται άλλοι και τους απαξιώνουν με δήθεν ιδιοτελείς σκοπούς ,οι οποίοι εν αντιθέσει τελούν μακράν αυτών των συνανθρώπων μας.(Δεν δίδω βαρύτητα σε σχόλια ανωνύμων )
  Συγχαίρω τον Δημήτρη ,να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και σε πείσμα των καλοθελητών της διχόνοιας.
  Όσο για το σχόλιο της Σαρωνίδας σας πληροφορώ ότι η αντίστοιχη Ομάδα Πυρόσβεσης της Σαρωνίδας ούτε πανηγύρια κάνει ,ούτε καβγάδες παρά Περιπολίες και σκοπιά στο Πυροφυλάκιο και προλαμβάνει και σβήνει τις φωτιές τουλάχιστον μέχρι σήμερα ,γλυτώνοντας τον Πευκώνα μας προ της ελεύσεως της Πυροσβεστικής.
  Προς τι η χολή και ποιά τα πανηγύρια της κακιάς ώρας ;Σαφώς η αναφορά σύγκρισης μάλλον αλλού αναφέρεται και όχι στην Ομάδα Πυρόσβεσης της Σαρωνίδας, που αμφιβάλλω αν γνωρίζετε την ύπαρξή της.
  Επί τη ευκαιρία από 1/5/2014 αρχίζει το έργο της ομάδας όσοι νοιώθουν τον εθελοντισμό και μπορούν να προσφέρουν τους καλούμε κοντά μας.

 2. Μπράβο στον Δημητρη Σοφο . Τετιους ανθρώπους χρειαζόμαστε

 3. 12QWASZX Says:

  Από ότι λέει εκείνος έφτιαξε την μαγιά. Αφού διακόψει από πυροσβέστης εθελοντής μπορεί να γίνει ότι θέλει! Έτσι είναι η ζωή, έχει πόρτες…και ο κύριος ξέρει να τις διαβαίνει!

 4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑΣ Says:

  Μπραβο στον ΑΝΘΡΩΠΟ. Εδώ στην Σαρωνιδα, μονο καυγάδες ξερουν να κανουν αντε και κανενα πανυγηρη της κακιας ωρας . Δ. Πετρουλιας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: