Μανώλης Τσαλικίδης: Τα κατάφερε. Μετέφερε τα ιχθυοτροφεία στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας

2014 075aΟ στόχος του επιτεύχθηκε. Αυτό που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια σχεδόν, ολοκληρώθηκε στις μέρες μας και ο κατ΄ εξοχήν υπεύθυνος, πρώην Κοινοτάρχης και Αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Τσαλικίδης, σκούζει σαν τον γάτο της γνωστής παροιμίας, για τα ιχθυοτροφεία που εγκαταστάθηκαν τελικά στις ακτές της Φώκαιας!!!
Το 2008, όταν είχε προταθεί να χωροθετηθεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων του Ανατολικού Σαρωνικού στο 59,5 χιλ της Ε.Ο Αθηνών – Σουνίου, υπήρξε η πρώτη αντίδραση από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και συντοπίτη μας κ. Γιώργο Σουφλιά. Έδωσε τότε κάποια κονδύλια στην Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας, τα οποία αφαίρεσε από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, για να ασφαλτοστρωθούν κάποιοι χωματόδρομοι, με αντάλλαγμα να ξεχαστεί η χωροθέτηση του Κ.Ε.Λ. σ΄ εκείνο το σημείο, γιατί θα ενοχλούσε φίλο επιχειρηματία.
Την ίδια χρονιά στις περιβαλλοντικές εκδηλώσεις για το δήθεν κλείσιμο της χωματερής ο επιχειρηματίας εμφανίζεται ως χορηγός. Η συμφωνία είχε κλείσει.

Ήδη από καιρό, είχε ξεκαθαριστεί ότι η συνέχιση λειτουργίας των ιχθυοτροφείων στον Πάτροκλο ήταν αδύνατη και έπρεπε να μεταφερθούν. Που αλλού από την απέναντι ακτή της Παλαιάς Φώκαιας.
Το δημοτικό καθεστώς της Παλαιάς Φώκαιας υπό τον Τσαλικίδη, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για να υλοποιήσει την εντολή του επιχειρηματία.
Η πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2012 αποκαλύπτει ότι οι χερσαίες εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου στο 59,5 χιλ. της Ε.Ο. Αθηνών – Σουνίου, που καταστράφηκαν, στερούντο οποιασδήποτε άδειας λειτουργίας. Παρ΄ όλα αυτά ο επιχειρηματίας κατασκευάζει και πάλι τους βοηθητικούς οικίσκους χωρίς άδεια της Πολεοδομίας και φυσικά χωρίς άδεια του Δήμου Σαρωνικού, αλλά με την σιωπηρή συγκατάθεση του Αντιδημάρχου.

Τον Νοέμβριο του 2012, έχει έρθει η ώρα της μεταφοράς και των θαλασσίων εγκαταστάσεων του Ιχθυοτροφείου, που δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο στο νησί Πάτροκλος και ο επιχειρηματίας υποβάλει αίτηση μεταφοράς των κλωβών στην απέναντι όχθη και αίτηση λειτουργίας των χερσαίων εγκαταστάσεων.
Η εισήγηση του Προέδρου της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας κ. Γιώργου Λάμπρου, αποσιωπά το βασικό αίτημα του επιχειρηματία, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τριών Κοινοτικών Συμβούλων και αρκείται στο αίτημα λειτουργίας των χερσαίων εγκαταστάσεων το οποίο εγκρίνεται ομόφωνα.

Τον Μάρτιο του 2013, η αίτηση του επιχειρηματία εξετάζεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ζ.), όπως προβλέπεται προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά. Εκεί όμως το αίτημα είναι ξεκάθαρο για την μεταφορά των θαλάσσιων εγκαταστάσεων . Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Σόφος, ζητάει να ενημερωθεί για την γνώμη της τοπικής κοινότητας και τότε ο παραβρισκόμενος στην συνεδρίαση, χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα, Αντιδήμαρχος Μανώλης Τσαλικίδης, παρουσιάζει ένα παραποιημένο πρακτικό του Κοινοτικού Συμβουλίου το οποίο αναφέρει ότι ομόφωνα αποφάσισε την μεταφορά των κλωβών του ιχθυοτροφείου στις όχθες της Παλαιάς Φώκαιας και ότι εγκρίνει την χορήγηση άδειας λειτουργίας για τις χερσαίες εγκαταστάσεις.
Ο κ. Δημήτρης Σόφος, έχοντας σχετική πληροφόρηση, αμφισβητεί την εγκυρότητα του εγγράφου και ζητάει την αναπομπή στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Παλαιάς Φώκαιας, πρόταση που γίνεται δεκτή.

Στις 29 Μαρτίου 2013 σε συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, ομόφωνα απορρίπτεται η μεταφορά των θαλάσσιων εγκαταστάσεων και η χορήγηση άδειας λειτουργίας των χερσαίων εγκαταστάσεων. Λίγες εβδομάδες αργότερα αντίστοιχη απορριπτική απόφαση παίρνει και η Ε.Π.Ζ. του Δήμου Σαρωνικού.
Η υπόθεση του παραποιημένου (πλαστού) πρακτικού αποκτά πλέον δικαστικό ενδιαφέρον, όταν πέντε δημότες, ζητούν την χορήγηση αντιγράφου των πρακτικών του Κοινοτικού Συμβουλίου, τα οποία αρνείται να χορηγήσει και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιάννης Μακροδημήτρης ο οποίος έχει αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Γιώργο Λάμπρου, αλλά και ο Αντιδήμαρχος κ. Τσαλικίδης, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις. Σε αίτημα του Δημοτικού Συμβούλου κ. Σοφοκλή Σαρρή, να του δοθεί το πρακτικό, απαντά με την άποψη ότι αν κυκλοφορήσει το πρακτικό θα πάθουν «κακό» ο πρώην Πρόεδρος και ο υπάλληλος της Κοινότητας. Τελικά μετά την απειλή προσφυγής σε ένδικα μέσα το καθεστώς Τσαλικίδη, αναγκάζεται να παραδώσει τα πρακτικά και αποκαλύπτεται η πλαστότητα του εγγράφου που παρουσίασε ο κ. Τσαλικίδης στην Ε.Π.Ζ. Οι πέντε δημότες κοινοποίησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών αναφορά στην οποία αφηγούνται τα γεγονότα και παρουσιάζουν το πλαστό παραποιημένο πρακτικό. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διατάσει προκαταρκτική εξέταση κατά των υπευθύνων για «πλαστογραφία μετά χρήσεως» κατά του πρώην Προέδρου της Κοινότητας κ. Γιώργου Λάμπρου και του Αντιδημάρχου κ. Μανώλη Τσαλικίδη.

Τον Οκτώβριο 2013, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού, όταν υπήρξε η πληροφορία ότι εκδόθηκε άδεια μετεγκατάστασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Α.Δ.Α.), ο κ. Τσαλικίδης εμφανίζεται οργίλος εναντίον της επιχείρησης και ζητά να απορριφθούν όλα τα αιτήματα του επιχειρηματία, περί μεταφοράς και άδειας εγκατάστασης, ως να μην ήταν αυτός ο ίδιος που επεδίωκε ακριβώς το αντίθετο. Η απόφαση του Δήμου απέρριψε ομόφωνα τα αιτήματα του Επιχειρηματία. Παρ΄ όλα αυτά δεν υπήρξε καμία ενέργεια ώστε να αποτραπεί η έκδοση της απόφασης από την Α.Δ.Α.

Τον Δεκέμβριο του 2013 δημοσιεύεται πλέον επισήμως η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία κοινοποιείται στον Δήμο στις 17/1/2014, αλλά ο Τσαλικίδης δεν προβαίνει σε καμία ανακοίνωση ενημέρωσης των πολιτών, αλλά διαχειρίζεται στο παρασκήνιο την υπόθεση. Στις 12/2/2014 απευθύνεται, σε μια εντελώς αναρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από την οποία ζητάει την ακύρωση της απόφασης της Α.Δ.Α. Απόδειξη της αναρμοδιότητάς της είναι ότι μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια από αυτήν την υπηρεσία.

Τον Μάρτιο 2014 πολίτες καταγγέλλουν ότι η επιχείρηση ξεκινά την εγκατάσταση του ιχθυοτροφείου στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας, αλλά μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση ενημέρωσης εκ μέρους του Τσαλικίδη.
Η Επιτροπή Πολιτών και Συλλόγων του Σαρωνικού που συγκροτήθηκε εκφράζει την δυσπιστία της για τις ενέργειες και τις προθέσεις του Τσαλικίδη και απαιτεί να γίνει προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας και ζητά να προσβληθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι που εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Τον Απρίλιο του 2014 πολίτες καταγγέλλουν ότι η επιχείρηση έχει ήδη εγκαταστήσει τους κλωβούς στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας και έχει ήδη ρίξει γόνο.
Το σχέδιο του Τσαλικίδηέχει ήδη ολοκληρωθεί.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Μανώλης Τσαλικίδης: Τα κατάφερε. Μετέφερε τα ιχθυοτροφεία στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας”

  1. Υπήρχαν κάποιοι που για όλες αυτές τις ατασθαλίες έκαναν καταγγελίες στους πολίτες με ηγέτη της ομάδας τον κύριο Χασάπη τώρα τι έγινε Κ ο λ ο τ ο υ μ π ι τ σ ε ς??????

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: