«Η ζωή εν τάφω», στην Ανάβυσσο, την Φώκαια και την Σαρωνίδα

ΚοιμητήριοΒρισκόμαστε στο 2014, μπροστά στις εκλογές για την τοπική διοίκηση και οι κάτοικοι ασφυκτιούν αντιμέτωποι με την ανικανότητα την προχειρότητα, την αποφυγή της λήψεις πρωτοβουλιών και ευθύνης από τους αιρετούς. Ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα είναι αυτό της ταφής των νεκρών.
Σκηνές τραγικές βιώνουν στην Ανάβυσσο, την Φώκαια και την Σαρωνίδα, όσοι μέσα στην ατυχία τους για την απώλεια κάποιου προσφιλούς προσώπου, έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Που θα ενταφιάσουν τον δικό τους άνθρωπο;
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σ΄ αυτή τη χώρα, ακόμα και αν ήθελαν ή το επέτρεπε η συνείδησή τους και τα πιστεύω τους, δεν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους για να διαχειριστούν το σώμα του συγγενή τους που έφυγε από την ζωή. Π.Χ. δεν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την αποτέφρωση, όπως έχουν οι πολίτες ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ, λύση που θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα αποσυμφορούσε τα κοιμητήρια. Όμως και γι΄ αυτούς που έτσι κι΄ αλλιώς θέλουν να ακολουθήσουν αυτά που ορίζει το θρησκευτικό τους πιστεύω και η συνείδησή τους, οι επιλογές είναι ελάχιστες.
Στην Ανάβυσσο, την Φώκαια και την Σαρωνίδα, θα πρέπει να ανατρέξουν στον τοπικό πολιτικό παράγοντα, για να αναζητήσουν ένα κομμάτι γης σε κάποιο από τα ασφυκτικά γεμάτα και κορεσμένα, από κάθε άποψη κοιμητήρια, που υπάρχουν στην Ανάβυσσο και την Παλαιά Φώκαια.
Για την Σαρωνίδα δεν υπάρχει ζήτημα, για τους νεκρούς της, δεν υπάρχει γη να τους υποδεχτεί. Κι΄ αυτό το υπέρτατο δικαίωμα της ανάπαυσης των νεκρών με όλες τις τιμές, πρέπει να υποστεί τον τελευταίο εξευτελισμό του πολιτικού ρουσφετιού. Οι νεκροί αυτής της πόλης του δήμου μας πρέπει να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά για να βρουν ένα ησυχαστήριο.
Στην Παλαιά Φώκαια έχει χωροθετηθεί από δεκαπενταετίας ο χώρος πάνω από την Γερακίνα και έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κοιμητήριο. Ο προηγούμενος Κοινοτάρχης Δημήτρης Φιλίππου, έλεγε ότι δεν προχώρησε στην κατασκευή επειδή έλειπαν τα χρήματα από την «φτωχή» Κοινότητα, τα οποία υπολόγιζε σε 100 εκ. δραχμές(!) . Όσα δηλαδή ξόδευε σε ένα χρόνο δίνοντάς τα σε εργολάβους για να ανακατεύουν την χωματερή.
Ο επόμενος Κοινοτάρχης και στη συνέχεια Αντιδήμαρχος κ. Τσαλικίδης, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Αυτός δεν προφασιζόταν ούτε καν το οικονομικό, η απόλυτη κενότητα. Όσοι τον καλόπιαναν σίγουρα έβρισκαν λύση σε όλα τα προβλήματα. Στο μεταξύ στο μικρό κοιμητήριο, στον λόφο της Αγίας Ειρήνης, μέσα στο κέντρο της πόλης, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.
Στο κοιμητήριο της Αναβύσσου μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης, τα ίδια και χειρότερα. Για να επισκεφθεί κάποιος το μνήμα του συγγενούς του, πρέπει να πατήσει πάνω σε δεκάδες άλλα μνήματα!!!
Επί δημαρχίας Σάββα Γκέραλη, χωροθετήθηκε ένα νέο κοιμητήριο στο Σκόρδι. Θα εξυπηρετούσε την Ανάβυσσο, θα έλυνε το πρόβλημα της Σαρωνίδας και κατά ένα μέρος το πρόβλημα του Λαγονησίου. Και εκεί εκδόθηκαν οι σχετικές άδειες, αλλά η κατασκευή του σκόνταψε σε κάποιον πρόεδρο Εξωραϊστικού Συλλόγου, ο οποίος με προσφυγές δεν επιτρέπει την διάνοιξη και την επίστρωση του ορεινού μονοπατιού που οδηγεί στο κοιμητήριο. Βασίζεται σε διατάξεις που απαγορεύουν την διάνοιξη δρόμων σε «αναδασωτέες περιοχές», περιοχή την οποία έχει «σκοτωθεί» να αναδασώσει.
Η πραγματική αιτία, όπως λέγεται, είναι ότι, δεν επιθυμεί να διέρχονται οι νεκροπομπές μπροστά από το σπίτι του ή από τον οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα, τον οποίο μάλλον θεωρεί ιδιοκτησία του. Συμπαραστάτες του, οι οποίοι τον ενθάρρυναν, ήταν όλος ο συρφετός της τότε αντιπολίτευσης(*), μια και μ΄ αυτό τον τρόπο δεν υλοποιείτο μια υπόσχεση του πολιτικού τους αντιπάλου. Στην εποχή του Δήμου Σαρωνικού και επί διοίκησης του «άρχοντα» Τζιβίλογλου τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Σε ερώτηση που κατέθεσε προ έτους στο δημοτικό συμβούλιο, η Αντιπρόεδρος κα Αναστασία Τσιακάλου, για να πληροφορηθεί τις ενέργειες του δήμου σχετικά με την διάνοιξη του δρόμου προς το κοιμητήριο, πήρε την απάντηση από τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Εταιρείας, κάποιον Αλέκο Αθανασόπουλο, που της είπε: «Προχωράει κυρία Τσιακάλου, προχωράει». Το πόσο προχώρησε το διαπιστώνουν οι δημότες της Αναβύσσου.
Μέχρι στιγμής και ενόψει των εκλογών της 18ης Μαΐου, κανένας από τους υποψήφιους συνδυασμούς δεν έχει αναφέρει το παραμικρό, για το πώς θα λυθεί αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. ΚΑΝΕΝΑΣ. Και δεν περιμένουμε να μας απαντήσουν αυτοί που είχαν υποχρέωση να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια και δεν έκαναν τίποτα (Φιλίππου, Τσαλικίδης, Τζιβίλογλου, Πέγκας), αλλά τουλάχιστον οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που θα συγγράψουν τα προγράμματά τους και θα τα παρουσιάσουν στους πολίτες τις επόμενες ημέρες.
Τι θα κάνετε Κύριοι με το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των κοιμητηρίων; Αλλά και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας εφόσον προτίθεστε να το επιλύσετε;
Απαντήστε τώρα στους πολίτες.

 

(*) Η αντιπολίτευση της Αναβύσσου 2006 – 2010 Σ. Ακούσογλου, Θ. Καραγιάννης, Φ.  Τροχίδης, Β. Χατζηκωστής, Μ. Πανουργιά. Γιατί δεν πρέπει να τους ξεχνάμε.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “«Η ζωή εν τάφω», στην Ανάβυσσο, την Φώκαια και την Σαρωνίδα”

  1. ΛΕΚΕΣ Says:

    ΒΡΗΚΕ Ο ΖΟΡΠΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΒΥΣΣΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕ .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: