Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κρύβεται από τον διάλογο στην Ευρώπη…

Του Θοδωρή Καλούδη στο 7imeres.gr

kaloudis1Όπως μας πληροφορεί με ανακοίνωσή του το Euronews, ο υποψήφιος των Ευρωπαϊκών Αριστερών και Αριστερίστικων Ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων για την προεδρία της Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας «δεν είναι σε θέση να παραστεί στο debate (μεταξύ των υποψηφίων όλων των πολιτικών ομάδων) και αυτό οφείλεται σε θέματα προγραμματισμού».

Απ’ ότι κατάλαβα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάτι καλύτερο να κάνει τη Δευτέρα 28 Απριλίου από το να πάρει μέρος με τους συνυποψηφίους του στο τηλεοπτικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Το πρώτο ευρωπαϊκό debate θα πραγματοποιηθεί στο Μάαστριχτ, ενώ την ενενηντάλεπτη συζήτηση θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι του Euronews, Ίζαμπελ Κούμαρ και Κρις Μπερνς. Το κοινό θα αποτελείται από 700 νέους και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Euronews σε 13 γλώσσες. Στην διαδικασία που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά, θα αναμετρηθούν οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκάι Φέρχοφσταντ και Σκα Κέλερ, αλλά όχι ο Αλέξης Τσίπρας.

Μερικές σκέψεις επί του θέματος:

1. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει πολλά στο ξεπέρασμα της Ευρωπαϊκής απομόνωσης του κόμματός του μέσα από την αναγνώρισή του, ως «εναλλακτική» πολιτική δύναμη, στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικού διαλόγου. Με αυτή την έννοια η στρατηγική της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, πέρα από το ουτοπικό του στόχου, αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα διέξοδο της Κουμουνδούρου. [ έστω και αν οι δυνάμεις που συνεταιρίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μείγμα «Ευρωσκεπτικιστών, ακραίων αριστερών γκρουπούσκουλων, παλαιοκομμουνιστικών κομμάτων και αντιευρωπαϊστών].

2. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ο κ. Τσίπρας ταξίδευσε πολύ και συνάντησε τους συντρόφους του σε διάφορες χώρες, συμμετέχοντας σε μια ιδιάζουσα προεκλογική εκστρατεία που, ενώ δεν πρόσφερε κάτι ουσιώδες στον Ευρωπαϊκό διάλογο, η ρητορική της πήρε ακραία χαρακτηριστικά απέναντι σε δυνάμεις και ηγεσίες που εκπροσωπούν περίπου το 90% των Ευρωπαϊκών λαών.

3. Την Ευρωπαϊκή πρόζα του Αλέξη Τσίπρα η Κουμουνδούρου επιχείρησε να αξιοποιήσει στο νοήμον κοινό του Ελληνικού εκλογικού σώματος, προβάλλοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ περίπου ως την «ελπίδα» της Ευρώπης, απέναντι στην πολιτική της Μέρκελ. Κάτι δηλαδή σαν «Τσίπρας ή Μέρκελ», κατά το προσφιλές «δίλημμα» εσωτερικής κατανάλωσης.

4. Και ενώ στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα ποια είναι η ενιαία θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη, το τηλεοπτικό δίκτυο του Euronews οργάνωσε ένα debate στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι διεκδικητές της προεδρίας της Κομισιόν, εκφράζοντας τις θέσεις των Ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων που διεκδικούν τις 751 θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [ το οποίο για πρώτη φορά θα εκλέξει τον πρόεδρο της Κομισιόν]. Όλοι; Όχι ακριβώς, γιατί ο εκπρόσωπος των ακραίων αριστερών Ευρωσκεπτικιστικών απόψεων Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην παραστεί.

5. Το ότι η Ευρώπη θα χάσει την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της είναι σίγουρα μια ατυχής εξέλιξη. Όπως μια χαμένη ευκαιρία για την Ελληνική Αριστερά θα πρέπει να θεωρηθεί η απουσία του ηγέτη της από μία τέτοια ζωντανή δημόσια συζήτηση, που θα είναι αναμφίβολα καθοριστική για το μέλλον της Ένωσης. Αλλά και οι Ευρωπαίοι σύντροφοι του κ. Τσίπρα θα πρέπει να αισθάνονται δυστυχείς που ο εκλεκτός τους δεν θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει, ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, τις «προοδευτικές» απόψεις τους, απέναντι στους Γιούνκερ, Σουλτς, Φέρχοφσταντ και λοιπούς εκπροσώπους του “κατεστημένου”.

6. Το ερώτημα είναι γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει στην Ευρώπη το διάλογο που δηλώνει ότι διεκδικεί στην Ελλάδα; Γιατί επιλέγει να απουσιάσει από το debate που πέρα από την κορύφωση της εκστρατείας του, αποτελεί μοναδική ευκαιρία προβολής των επιχειρημάτων του, αλλά και δημόσιας αντιπαράθεσης με τους αντιπάλους του, τους οποίους ερήμην κατακεραύνωνε έως τώρα;

7. Προσωπικά θεωρώ ότι και ο ίδιος αντιλαμβάνεται την αδύνατη θέση του από την απουσία σοβαρών επιχειρημάτων. Και επίσης τη δυσκολία να βρίζεις δημόσια την καγκελάριο Μέρκελ ενώπιον σοβαρών υποστηρικτών και αντιπάλων της. Όσα χαριτωμένα, ανυπόστατα ή ακραία συνθήματα για την Ευρώπη εκτοξεύει προς το «αγανακτισμένο» ακροατήριό του στην Ελλάδα, προφανώς δεν περνάνε στον δημόσιο Ευρωπαϊκό διάλογο. Και μπροστά στον κίνδυνο της γελοιοποίησης, η επιλογή της αποχής είναι μια κάποια λύση. Άλλωστε το Ευρωπαϊκό «πανηγύρι» του Αλέξη Τσίπρα τελείωσε. Τώρα πάμε για το ελληνικό “δημαψήφισμα”. Εδώ ο κόσμος συνήθως δεν συζητά ούτε ψηφίζει. Καταψηφίζει. Και αυτό ο κ. Τσίπρας το ξέρει και το δουλεύει μια χαρά…

Advertisements

7 Σχόλια to “Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κρύβεται από τον διάλογο στην Ευρώπη…”

 1. Βεβαίως δεν είμαι ο …Τσίπρας – σας προλαβαίνω πριν το πείτε – αλλά αν ήμουν ο Τσίπρας ή οποιοσδήποτε άλλος που θα είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα πανευρωπαϊκό κοινό και να προωθήσει και να εξηγήσει τις απόψεις του σίγουρα δεν θα το έχανα…Νοήμονες ή μη, συμπατριώτες πάντως, εγώ αυτό σκέπτομαι κι εκεί μένω…Τα υπόλοιπα τα κρίνετε εσείς. –

 2. Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου Says:

  Ο άνθρωπος που ονειρεύεται να κυβερνήσει την Ελλάδα και να αλλάξει την Ευρώπη μόνο σε ένα τέτοιο επίπεδο μπορεί να σταθεί: σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Σκουρλέτη και τον Κεδίκογλου. Ή να μιλά σε συγκεντρώσεις οπαδών, δίπλα στη Βάγκενκνεχτ ή τον Μελανσόν. Μόλις καλείται να λάβει μέρος σε μια συζήτηση ευρωπαϊκού επιπέδου και να διασταυρώσει τις ιδέες του με τα επιχειρήματα σοβαρών ευρωπαίων πολιτικών, κάνει πίσω. Είναι αλλεργικός στον διάλογο, προτιμά τους μονολόγους. Δεν μπορεί να κτίσει, ξέρει μόνο να γκρεμίζει. Δεν τα έχει καλά με τη σύνθεση, προτιμά την καταγγελία. Χώρια που πρέπει μετά να δίνει λογαριασμό στον Λαφαζάνη.

  • Ένας μη νοήμων Says:

   15.5.2014 θα υπάρξει debate, δεν το μάθατε; Και ποιοί είναι οι σοβαροί; Ο Γιουνκερ , ο υποψήφιος της Μέρκελ ή ο Σούλτς, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊικής σοσιαλδημοκρατίας , η σχέση της οποίας με την δεξιά της Μέρκελ είναι ανάλογη με την σχέση του Βενιζέλου προς τον Σαμαρά; Και από πότε η σοβαρότητα είναι συνώνυμη συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων; Ο Τσίπρας ηγείται σήμερα της εκλογικής καμπάνιας μίας παράταξης , της αριστεράς, ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ. Ο έλληνας Τσίπρας. Εσείς ας τον κακολογείτε και ας ψηφίσετε τους υποψηφίους της Μέρκελ. Δικαίωμα σας είναι. Γιατί είστε πατριώτες και κυρίως σοβαροί.

   • Δεν με εκπλήσσει η ερώτησή σου, Ποιος είναι σοβαρός και ποιος δεν είναι; Εσύ πάντως αυτοαποκαλούμενος ως «μη νοήμων», οπαδός του Τσίπρα προφανώς απαλάσσεσε λόγω μεγάλης βλακείας

 3. Αντικειμενικός δημότης Says:

  Οι δικαιολογίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιπέδου δεκαπενταμελούς. Πρώτα είπαν ότι έλαβαν την πρόσκληση αργά, μόλις στις 19 Μαρτίου, και ακολούθησαν οι διακοπές του Πάσχα! Υστερα ισχυρίστηκαν ότι ο Τσίπρας είναι ο μόνος υποψήφιος που κάνει καμπάνια στον δρόμο, και όχι σε στούντιο, άρα, δεν είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή (κάπου θα είναι δηλαδή τη Δευτέρα, αλλά δεν μας λένε πού). Εν είδει παραχώρησης, βεβαίωσαν ότι ο Τσίπρας θα λάβει μέρος στο «επίσημο, κεντρικό» ντιμπέιτ της 15ης Μαΐου (γιατί προφανώς τα άλλα είναι άτυπα και περιφερειακά, άρα, δεν είναι του ύψους του Αλέξη). Και τέλος, το κερασάκι στην τούρτα, υπενθύμισαν ότι ο Σουλτς και ο Γιούνκερ δεν έχουν απαντήσει ακόμη στην πρόταση για τηλεμαχία που τους έχει απευθύνει ο… Πελεγρίνης!

  • Ένας μη νοήμων Says:

   Πολύ αντικειμενικός. Σαν τον Πάγκαλο, επί δεκαετίες σοσιαλιστή υπουργό, που τελικά, αφού δημιούργησε προπέτασμα καπνού με τα «δεν ξέρω αν θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ» και ότι «σκέφτομαι να ψηφίσω ΠΟΤΑΜΙ», τελικά μας το ξεφούρνησε: θα ψηφίσει ΝΔ!!! Αγαπητοί συμπολίτες, αντικειμενικοί και ψυχαναλυτές , λίγη υπομονή, μέχρι ν´ ανοίξουν οι κάλπες. Τότε θα κριθούν οι απόψεις όλων μας από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό. «Το νοήμον κοινό» που λέει περιπαικτικά και ο κύριος σχολιαστής, που πιστεύει για τον εαυτό του ότι ανήκει σε μία ανώτερη τάξη σε σχέση με τον λαουτζίκο. Λίγη υπομονή…

 4. Ένας μη νοήμων Says:

  H φράση «στο νοήμον κοινό του Ελληνικού εκλογικού σώματος» αποκαλύπτει σε όλο το μεγαλείο της την περιφρόνηση του κυρίου αυτού προς ένα τμήμα του ελληνικού λαού. Όσο για την ανάλυσή του, είναι κυριολεκτικά της πλάκας. Και απευθύνεται σε όσους αγνοούν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία σημαδεύεται από την άνοδο της αριστεράς (όπως και της ακροδεξιάς) και την απώλεια της πρωτοκαθεδρίας της χριστιανοδημοκρατικής δεξιάς. Λίγη υπομονή και όλοι αυτοί οι κύριοι,, θλιβεροί εκπρόσωποι μίας δήθεν ελίτ, θα πάρουν τις απαντήσεις τους από τους λαούς της Ευρώπης. Όσο για την Μέρκελ θ´ απομείνουν να την γλείφουν τα εν Ελλάδι τσιράκια της Σαμαράς και Βενιζέλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: