Ξεκινά η δημιουργία της «Ελληνικής Ριβιέρας» στο παραλιακό μέτωπο

Πάνω από 1.100 στρέμματα στην περιοχή του Σαρωνικού, σε πρώτη φάση, εισφέρονται στο ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. Πάνω από 1 δις ευρώ προϋπολογίζεται η επένδυση στην παραλία του Σαρωνικού.

news_12230_1_bgΗ ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί έργο άμεσης προτεραιότητας της κυβέρνησης, αναφέρει σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» (σ.σ. αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ανάπτυξης) και ενημερώνει ότι «θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και θα είναι ύψους περίπου 230 εκατομμυρίων ευρώ, με τον προϋπολογισμό να είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον αρχικό (340 εκατομμύρια ευρώ)».
Όπως διευκρινίζεται, «η περικοπή του προϋπολογισμού, που θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής ορισμένων αναπτύξεων (πχ μείωση του αριθμού των πάρκινγκ), χωρίς να αλλοιώνεται ο στόχος της ουσιαστικής ανάπλασης, πραγματοποιήθηκε με στόχο το έργο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω της ένταξής του στη Νέα Προγραμματική Περίοδο ΣΕΣ 2014- 2020».
Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2014-2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.
Επιπλέον προκειμένου να επιταχυνθεί η συγχρηματοδότηση του έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία, προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί, ως μέσο τεχνικής βοήθειας, το πρόγραμμα «Jaspers», το οποίο έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα συμβάλει στην άμεση υποβολή προς χρηματοδότηση από το ΣΕΣ 2014-2020 του έργου ανάπλασης Φαληρικού Όρμου.
Όπως, εξάλλου, γίνεται γνωστό από την «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ», η διαδικασία εξασφάλισης της χρηματοδότησης θα κινηθεί ταυτόχρονα με τη διαδικασία επιλογής αναδόχου και ότι βάσει προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί στην έκταση μέχρι τα τέλη του 2014 και η χρηματοδότηση θα έχει εξασφαλισθεί νωρίτερα.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη- Αικατερινάρη και Μαρίας Γιαννακάκη με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν αν ευσταθούν σενάρια που θέλουν την αφαίρεση έργων από το τελικό project, αν στον σχεδιασμό που γίνεται έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις και αντιρρήσεις για ορισμένα έργα από τους δήμους Μοσχάτου και Καλλιθέας, αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου και πότε προβλέπεται η δημοπράτησή του.
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις ξεκαθαρίζουν πως τα ακίνητα θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα, ενώ προβλέπεται πως μαζί με τα ακίνητα παίρνει και τις συμφωνίες παραχώρησης που έχει υπογράψει το δημόσιο με ιδιώτες, αλλά και τις εκκρεμείς δικαστικές περιπέτειες.
Μάλιστα, εκτός από τα πρώτα 20 ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστούν, η διοίκηση έχει ξεχωρίσει και άλλα 50 ακίνητα τα οποία πρόκειται να αποκτήσει σε δεύτερο στάδιο.

Στο πρώτο κύμα ακινήτων που πρόκειται να εισφερθούν στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Έκταση περίπου 58.600 τ.μ, στην Ανάβυσσο
Τμήμα αιγιαλού, μήκους 1.000 μέτρων στο Μαύρο Λιθάρι στην Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου
Έκταση και κτήρια συνολικής έκτασης περίπου 670.000 τ.μ. στην αλυκή Αναβύσσου Αττικής, με κτίσματα 67,5 – 61,0 και 171 τ.μ αντίστοιχα.
Εκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης συνολικής έκτασης 9.220 τ.μ, στην Ανάβυσσο
Έκταση, εκτός σχεδίου πόλης 8.860 τ.μ, κείμενη στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου
Έκταση 258.250 τ.μ, στην Λομβάρδα – Κρωπία Αττικής.
Εκταση 327.000 τ.μ, στο Λαγονήσι που είναι μισθωμένη σε ιδιώτες
Έκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης 156.000 τ.μ στην Βάρκιζα μεταξύ της παραλιακής οδού Αθηνών – Σουνίου και του αιγιαλού.
Έκταση, εκτός σχεδίου πόλης 7.500 τ.μ, στη Βάρκιζα
Έκταση, μη συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού επιφάνειας 500.000 τ.μ, στο Μικρό Καβούρι (πλαζ Βουλιαγμένης)
Έκταση, μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, εκτός σχεδίου πόλης, 90.095 τ.μ στη Βούλα
Έκταση με κτήρια εμβαδού 2.498,33 τ.μ, συνολικής έκτασης 62.275 τ.μ, στο Μεγάλο Καβούρι της Βούλας
Ακίνητο 146.665 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, μαζί με κτήρια στην Ακτή Α’ Αλιπέδου Βούλας. Στη συγκεκριμένη έκταση βρίσκονται εγκαταστάσεις πλαζ, κάμπινγκ και νυχτερινό κέντρο συνολικού εμβαδού 3.633 τ.μ.
Έκταση 262.423 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, με κτίσματα στο ∆έλτα Φαλήρου – Φλοίσβο
Έκταση 69.725 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο
Έκταση 90.825 τ.µ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, στο Παλαιό Φάληρο
Έκταση 20.420 τ.μ., μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο (από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά).
Τμήμα αιγιαλού 2.000 τ.μ., εκτός σχεδίου πόλης, στον Άγιο Κοσμά Γλυφάδας.
Έκταση 278.000 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας (από την οποία σε έκταση 29.555 τ.μ βρίσκεται αιγιαλός με θαλάσσια ζώνη 500 μ.), στην Γλυφάδα.
Δημόσιο ακίνητο 176.161 τ.μ. στην Γλυφάδα από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας

Πηγή: Μηχανικός – On line

Advertisements

11 Σχόλια to “Ξεκινά η δημιουργία της «Ελληνικής Ριβιέρας» στο παραλιακό μέτωπο”

 1. paraliakizoni Says:

  κε αττικέ ,
  επειδή χάσαμε συνέχειες ο κος Μπανταγιας τι είναι?συνδικαλιστής? έχουν πάει στον σύριζα πολλοί απο το πασόκ…που να τους θυμηθεί κανείς…
  αλλά , γιατί άραγε?

 2. αγανάτηση Says:

  Η κυρία Μαρία όπως αποκαλείτε,Ελληνικά δεν γνωρίζει?Γιατί γράφει έτσι.Και απο ότι αν κατάλαβα καλά ,γράφει ακαταλαβίστικα πράγματα,εκτός αν θέλει και τα γράφει έτσι.
  ΜΑΥΡΟ στους κυρίους που πήγαν σήμερα στις Αλικές-παραλία,για βροντοφωνάξουν ,καλά να πάθουν μόνο φωτογραφίες βγάλανε,για το άλμπουμ,κρίμα οι κάρτες. ΟΥΣΤ από τον Σαρωνικό κύριοι,δεν σας θέλουμε ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ-ΤΙΠΟΤΑ -ΤΙΠΟΤΑ,για τον τόπο.

 3. mpravo a.f. exeis tromero epipedo……….metaniosa poy se ekana filo sto fac..lipamai

  • Άγγελος Φραγκόπουλος Says:

   Αν νομίζετε κυρία μου ότι θα αφήνω τον κάθε ανώμαλο κουκουλοφόρο να με βρίζει σ΄ αυτό blog, νομίζοντας ότι δεν ξέρω ποιος είναι, τότε κακώς μπήκατε εδώ και κακώς είστε φίλη μου στο fb. Αντίο σας.

   • afinete epilektika kyrie a,f,..distixos.tora tha moy peite mi me diavazhs.

   • Άγγελος Φραγκόπουλος Says:

    Κυρία μου γράφετε ελληνικά να καταλαβαίνουμε τι γράφετε. Τι πράγμα είναι κι΄ αυτό;

 4. Πέρα απο οποιεσδήποτε κομματικές αντιπαραθέσεις ,’εχοντας υπ’οψη την εμπειρία της εφαρμοσμένης «αναπτυξης»=τσιμεντοποίησης προς οφελος ολιγων (Ακαδημία Πλάτωνος απο την Blackwater, Ελληνικό με 184Ε/τμ + το κόστος υποδομών που αναλαμβάνουμε οι πολίτες, ειμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε οποια ανάλογα σχέδια. Οι διεθνείς τάσεις στον τουρισμό, δείχνουν ότι το απρόσωπο μοντέλλο του μεγάλου ξενοδοχείου-γήπεδου γκολφ κλπ φθίνει.Αντίθετα αυξητική τάση υπάρχει όπου οι τουρίστες εμπλέκονται με εξειδικευμένους τρόπους και διαδραστικά με την περιοχή .Π.χ για την Ανάβυσσο -Φώκαια θα μπορούσε το ενδιαφέρον να ειναι στο windsurf, στην πολιτιστική κληρονομιά,στην ανάδειξη του φυσικού κάλλους κλπ.Οι μελέτες στα αγγλικά μπορούν να τεθουν στη διάθεσή σας.Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες ιδέες που μπορουν να τεθούν ψύχραιμα και με επιχειρήματα σε μια δημόσια διαβούλευση.Με λίγα λόγια ειμαι υπέρ μιας αειφόρου ανάπτυξης που θα διαφοροποιεί την περιοχή μας απο το απρόσωπο-μαζικό και θα προσφέρει θέσεις εργασίας έμμεσα και άμεσα περαν του πλαισίου των 400Ε/μήνα.Αυτό που χρεάζεται κατα τη γνώμη μου ειναι ψυχραιμία ,φαντασία και καλή διάθεση

 5. 12QWASZX Says:

  Φέξε μάη μου να φας …. ότι θέλεις ότι δεν θα γίνουν όλα αυτά; Διότι από ποιούς θα γίνουν από αυτούς που μας έφεραν έως εδώ που είμαστε σήμερα; Περιμένεις να γίνει κάτι καλό με το δικοματισμό τους; και το νεποτισμό; Με ανθρώπους που πήραν θέσεις με κουμπαριλίκια και χωρίς αξία;

  • Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου Says:

   Όλα θα γίνουν φίλε μου. Ειδικά τώρα που θα ξεκουμπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑλήτης από το δημαρχείο. Υπομονή και αγώνας.

   • "ΜηΣυμβατος" Says:

    ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ Ο ΜΠΑΝΤΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΦΡΑΓΓΟΠΟΥΛΕ …..ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ..

   • Άγγελος Φραγκόπουλος Says:

    Να τον καλέσεις να έρθει ρε γελοίε ΣΥΡΙΖΑλήτη «Μη Συμβατέ» του κώλου, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτός τώρα.
    Υ.Γ. Και μετά κλαίγεσαι μαλάκα, ότι αποκαλύπτω ποιος γράφει τα σχόλια στο BLOG. Σου χρειάζεται μήπως βάλεις μυαλό. Μυαλό είπα; Γράψε λάθος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: