Για την τάξη των πραγμάτων: Περί Debate o λόγος

logo Σύγχρονη πόλη ΣαρωνικούΑπό τις αρχές Φεβρουαρίου ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Νίκος Βολάκος πραγματοποίησε έξι ομιλίες και ανοικτές συζητήσεις με τους πολίτες στο Δήμο Σαρωνικού, μεταξύ άλλων απευθύνοντας πρόσκληση προς τους συνυποψηφίους δημάρχους για τη διεξαγωγή από κοινού δημόσιας συζήτησης (Debate). Παραμένοντας συνεπής στις προθέσεις και ανακοινώσεις του κ. Βολάκου, επανειλημμένως έκτοτε η Σύγχρονη Πόλη Σαρωνικού δημοσιοποίησε την ίδια πρόσκληση εκ μέρους του υποψηφίου δημάρχου χωρίς να βρει ανταπόκριση. Και αυτό, παρά τη συνεχιζόμενη δημόσια ρητορική των συνυποψηφίων του περί «ανάγκης ενημέρωσης των πολιτών,» περί «της σημασίας του δημοσίου διαλόγου,» περί «δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών» καθώς και περί «συμμετοχικής δημοκρατίας.»
Τελικώς, έστω και στο παρά πέντε, προ δύο εβδομάδων περίπου, συμφωνήθηκε μεταξύ όλων των υποψηφίων η δημιουργία διαπαραταξιακής Επιτροπής για την υλοποίηση ενός – του πρώτου – debate στο Δήμο μας. Στην Επιτροπή συμμετείχαν αντιπρόσωποι όλων των συνδυασμών εκτός εκείνου του κ. Σωφρόνη, ο οποίος προέβαλε κωλύματα συμμετοχής του ή αντιπροσώπου του σε κάθε ορισμένη και προαποφασισμένη από όλους συνάντηση. Ωστόσο, ο κ. Σοφρώνης ζήτησε από την επιτροπή να προχωρήσει στις εργασίες της και να τον κρατάει ενήμερο. Η Επιτροπή συνέχισε να επεξεργάζεται τους όρους διεξαγωγής του debate και μάλιστα ο κ. Σοφρώνης με ηλεκτρονικό μήνυμά του το Σάββατο, 3 Μαΐου, ενημέρωσε ότι τους αποδέχεται.
Παρόλα αυτά, το μεσημέρι της επόμενης Δευτέρας, 5ης Μαΐου, ο συνδυασμός του κ. Σοφρώνη εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, την οποία χαρακτηρίζει μάλιστα «κοκορομαχία.»
Κατόπιν αυτού, απεσύρθησαν οι δηλώσεις συμμετοχής του κ. Τσαλικίδη και της κας Ράπτη στο debate, με αποτέλεσμα η προσπάθεια αυτή να καταλήξει σε αδιέξοδο.
Η Σύγχρονη Πόλη θεωρεί ότι η ιστορία μιλάει από μόνη της και ως εκ τούτου δεν επιστρέφει χαρακτηρισμούς στον κ. Σοφρώνη. Ο υποψήφιος δήμαρχος, κ. Νίκος Βολάκος δηλώνει δε διαθέσιμος να μετάσχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση θα προάγει το δημόσιο διάλογο και θα αναδείξει τη βέλτιστη επιλογή για τη δημαρχιακή Αρχή.

Advertisements

6 Σχόλια to “Για την τάξη των πραγμάτων: Περί Debate o λόγος”

 1. Ελιά Says:

  «…η τροποποίηση του Καλλικράτη και η συνένωση όλης της Λαυρεωτικής σε ένα Δήμο. Έτσι θα σπάσουν οι τοπικιστικοί συσχετισμοί και οι πολιτικές, οικογενειακές και κομματικές φατρίες.»

  Αυτός είναι ο αδύνατος κρίκος, που αν σπάσει θα μπορέσει να ξεκινήσει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων. Όσο δεν γίνεται αναφορά σ’ αυτό και δεν υπάρχει ένα σχέδιο για την επίτευξή του, πελαγοδρομούμε σε ατελείωτες συζητήσεις χωρίς ουσία, τα χρόνια περνάνε και οι τοπικοί φεουδάρχες νέμονται την εξουσία τους ανεμπόδιστοι λόγω της ανυπαρξίας ισχυρού αντίπαλου δέους.

  Ο Βολάκος θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το τέλμα, αν οργάνωνε την προεκλογική του εκστρατεία πάνω σ’ αυτή τη βάση και αν πρόβαλε συγκεκριμένες αιχμές για τις παραλίες (ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Μπίστης, αλλά και η Δράση έχουν – από την πλευρά τους ο καθένας – πει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με το θέμα αυτές τις μέρες) και – με αφορμή το δυστύχημα στο Ελληνικό – για το πώς ακριβώς πρέπει να διοικηθεί ο Δήμος.

  Εξακολουθεί να μην το κάνει όμως και χάνει μέσα από τα χέρια του την εξαιρετική ευκαιρία να αποτελέσει έτσι αυτός την εναλλακτική επιλογή εξουσίας και όχι απλής διαμαρτυρίας.

 2. Θεοφάνης Δημητρίου Says:

  Αγαπητέ Αγγελε, ορθώς επισημαίνεις τι θα γινόταν αν ρωτούσαν τον Βολάκο τι έκανε με την ΠΡΟΕΔΡΙΑ της επιιτροπής που του ανέθεσε – όχι ο Φιλίππου, αλλά – το δημοτικό συμβούλιο. Διότι και μόνον από τις αιτιάσεις Σωφρόνη ότι δεν είχε κληθεί να μετέχει παρά στις αρχικές συνεδριάσεις της και την διάψευσή του – με στοιχεία από τις αποστολές ηλεκτρονικών μηνυμάτων – από την κα. Περπερίδου εν μέσω του δημοτικού συμβουλίου, μπορεί κανείς να καταλάβει όχι τι έκανε αλλά τι ΤΡΑΒΗΞΕ ο Βολάκος ως πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Να αφήσω κατά μέρος το ότι αν οποιοσδήποτε φιλότιμος άνθρωπος είχε διαψευσθεί τόσο άμεσα και ακλόνητα – δημοσίως – θα είχε ζητήσει τουλάχιστον ένα συγνώμη… και να πάω παρακάτω: ίσως όχι ο οποιοσδήποτε, πάντως ο συγκεκριμένος Βολάκος έδωσε μάχη για να κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής γιατί όλοι είδαμε ότι χρειάσθηκε να δώσει μάχη για το αυτονόητο – δηλαδή το να συμπεριληφθεί το πόρισμά του στα ημερησίας διάταξης θέματα του δημοτικού συμβουλίου – , καθώς η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου τον αντιμετώπισε με απαξιωτικό τρόπο και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην βγει στο φως το εν λόγω πόρισμα… Οσων αφορά στην προσπάθεια Βολάκου να αναγνωρισθούν οι οικισμοί, αναφέρεις ότι δεν είναι αυτό το θέμα αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζει ο Δήμος στα πλαίσια της ισότιμης ανάπτυξης όλων των περιοχών του… Εγώ καταλαβαίνω ότι η αναγνώριση οικισμών θεσμοθετεί την ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου μας, άρα πρόκειται για αδιάσειστη διαδικασία που θα έφερε τη δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της…Αρα, κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστο, με αυτά που σωστά υποστηρίζεις, βλέπω στον δικαστικό αγώνα που δίνει ο Βολάκος για την αναγνώριση οικισμών. Τέλος, δε νομίζω ότι ως δήμαρχος ο Βολάκος θα νοιαζόταν μόνον για το Λαγονήσι και στηρίζω αυτή μου την εκτίμηση σε ένα γεγονός και μία προσέγγιση: το γεγονός ότι δεν δίνει μάχη για να γίνει μόνον το Λαγονήσι οικισμός αλλά – νομίζω – άλλες τέσσερις περιοχές του Δήμου μας καθώς και την διακηρυγμένη προσέγγισή του ως προς την ανάπτυξη του Δήμου μας – ιδιαίτερα δε του παραλιακού μετώπου – απ’ άκρη σ΄άκρη και όχι αποσπασματικά! Νομίζω τελικά αγαπητέ Αγγελε ότι μάλλον συμφωνούμε μεταξύ μας για όλα αυτά, παρά διαφωνούμε…

 3. paraliakizoni Says:

  στα debates δεν ξέρεις ποτέ και τι ερώτηση μπορεί να σου γίνει,
  παράδειγμα θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει το σοφρώνη και τους συνεργάτες του: τι ψηφίσατε στην ψηφοφορία για τον οικισμό Λαγονησίου κοι? ετσι σαν μικρό παράδειγμα..
  καλύτερα λοιπόν να πείσω ακόμα και την δύστυχη κοπελίτσα που έχει το κηλικειάκι στο Λύκειο και όσους μπορώ περισσότερους να κατέβουν μαζί μου ….
  παρά να μπλέκομαι στα debates και να λέω ,δεν ξέρω ,δεν άκουσα ,δεν ήμουν εκεί ,κλπ,κλπ…

  • Άγγελος Φραγκόπουλος Says:

   Σκεφτείτε πάλι να ρώταγαν τον Βολάκο τι έκανε με την προεδρία της επιτροπής που του ανέθεσε ο Φιλίππου;
   Και μια και αποφάσισα να απαντήσω στα καθημερινά πανομοιότυπα σχόλιά σας ακούστε κι΄ αυτό.
   Κύριοι της παραλιακής ζώνης, νομίζετε ότι το πρόβλημα σήμερα του Σαρωνικού είναι αυτή η παπαριά που πιπιλίζετε σε κάθε ανάρτηση, περί οικισμών;
   Είχε μια καλή πρωτοβουλία ο Βολάκος με τους οικισμούς και σε αυτήν έχετε κρεμάσει όλη την επιχειρηματολογίας σας. Δεν μπορείτε να κατανοήσετε, ότι η λύση των προβλημάτων δεν θα είναι η αναγνώριση κάποιων οικισμών, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζει ο Δήμος, στα πλαίσια της ισότιμης ανάπτυξης όλων των περιοχών του.
   Ακόμα ένα ακόμα σοβαρότερο θέμα είναι η τροποποίηση του Καλλικράτη και η συνένωση όλης στης Λαυρεωτικής σε ένα Δήμο. Έτσι θα σπάσουν οι τοπικιστικοί συσχετισμοί και οι πολιτικές, οικογενειακές και κομματικές φατρίες.
   Εσείς (και φαντάζομαι όχι ο Βολάκος), κινήστε στην αντίθετη κατεύθυνση.
   Με αυτή την θέση σας δίνεται την εντύπωση ότι αν είχατε εσείς την πλειοψηφία στον Δήμο, ενδεχομένως ο Δήμαρχός σας θα ασχολείτο αποκλειστικά με το Λαγονήσι και με κανέναν άλλο οικισμό. Ε!!! πως να το κάνουμε, το Λαγονήσι δεν είναι το κέντρο του κόσμου, ούτε καν το κέντρο του Δήμου.
   Αν το ΠΑΣΟΚ είχε επιτρέψει την ψήφιση της τροποποίησης του Καλλικράτη, δεν θα υπήρχαν σ΄ αυτές τις δημοτικές εκλογές, ούτε ξεχωριστές δημοτικές ενότητες, αυτό που εσείς επιδιώκετε διακαώς για το Λαγονήσι.

   • paraliakizoni Says:

    Το Λαγονήσι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οχι μόνο δεν είναι το κέντρο του κόσμου κε αττικέ ,αλλά δεν υφίσταται καν ,
    το διανοείσθε αυτό?
    5 ήταν οι οικισμοί ,πως εξηφανίσθησαν απο προσώπου γης?
    Γνωρίζετε πολύ καλά οτι ο Βολάκος έδωσε πολυεπίπεδο και απίστευτα άνισο αγώνα για όλες τις περιοχές του δήμου ,για το λόγο αυτό ας του δώσουμε όλοι μεγαλύτερη δύναμη ….
    άλλωστε το συγκεκριμένο θέμα ήταν ενα απλό παράδειγμα για την αποφυγή του debate απο τον σαρωνικός ¨αύριο»,σίγουρα δεν ήταν το μοναδικό ούτε καν το πλέον ουσιαστικό .

 4. vassilis Says:

  Aυτη και μονο αυτη ειναι η αληθεια κυριε Φραγκοπουλε στο αρθρο που αναρτησατε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: