Παραδέχεται τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις παράκτιες περιοχές από το Ιχθυοτροφείο η Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε. και υπόσχεται «μείωση» της δυναμικότητας της μονάδας

PENTAX DIGITAL CAMERAPENTAX DIGITAL CAMERAIMGP2265

Σε μια άνευ ουσίας και χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα εξελίχθηκε η εκδήλωση που οργάνωσαν σήμερα Κυριακή 11/5/2014, ορισμένοι από τους Συλλόγους που αρχικά συγκρότησαν την επιτροπή «ενάντια» στην εγκατάσταση των ιχθυοτροφείων. Η όλη διαδικασία μάλλον είχε στόχο να απενοχοποιήσει την εταιρία που εκμεταλλεύεται τα ιχθυοτροφεία και ακόμα λιγότερο να αποδώσει ευθύνες, για το πως τελικά «επιτεύχθηκε» η μεταφορά των εγκαταστάσεών της από τον Πάτροκλο στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας,
Ο εισηγητής κ. Ντίνος Χασάπης σκιαγράφησε τις ενέργειες της επιτροπής, αποφεύγοντας να πάρει σαφή θέση στο αν είναι οχλούσσα περιβαλλοντικά η εγκατάσταση, ενώ δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στις εσκεμμένες ενέργειες που οδήγησαν στην μεταφορά της επιχείρησης. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Χασάπης είναι μεταξύ των πέντε πολιτών οι οποίοι κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελία για την παραποίηση των πρακτικών του Κοινοτικού Συμβουλίου της Παλαιάς Φώκαιας, με σκοπό να διευκολυνθεί η εταιρεία στην μεταφορά των θαλάσσιων εγκαταστάσεων. Στο παρασκήνιο, ακούγετε ότι ο λόγος της επιδίωξης του κ. Χασάπη, να οργανωθεί πριν από τις εκλογές η εκδήλωση αυτή, ήταν τα σχόλια περί αλλαγής της στάσης του απέναντι στην επιχείρηση και στον Τσαλικίδη και η υποτονική αντιμετώπιση του προβλήματος από την επιτροπή. Επίσης υπήρξαν «αντιδράσεις» του προέδρου του Τουρκολίμανου κ. Βάκουλα, ο οποίος είχε θέσει ως όρο της συμμετοχή του, να μην πάρει προσωπικά χαρακτηριστικά η εκδήλωση, εκ μέρους του κ. Ντίνου Χασάπη. Ο ίδιος ο κ. Βάκουλας διάβασε επιστολή της εταιρείας προς τους παριστάμενους, μια και δεν παρουσιάστηκε επίσημος εκπρόσωπός της.

Η είδηση της ημέρας έρχεται από την ίδια την εταιρεία Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε. Όπως αναφέρει στην επιστολή που αναγνώστηκε, στο φάκελο που κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες, περιελάμβανε μεταξύ άλλων ως  άξονα «Τη μείωση της δυναμικότητας της μονάδας ώστε να μειωθεί η μείωση(;) των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στις παράκτιες περιοχές». Ποιας άλλης επίσημης παραδοχής άραγε χρειάζονται οι πολίτες και η «επιτροπή», για να πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για μια ρυπογόνο δραστηριότητα, αφού η ίδια παραδέχεται ότι απαιτείται «μείωση της παραγωγής» για να μειωθούν και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον; Ποιος άραγε θα πιστοποιεί την «μείωση της παραγωγής;» Η αναφορά της εταιρείας είναι παραπλανητική, γιατί και η ίδια μέσω δημοσιευμάτων και στο διαδίκτυο διαφημίζει, ότι στις νέες εγκαταστάσεις η παραγωγή της θα ανέλθει στους 230 τόνους ετησίως, από τους 190 τόνους που ήταν στις παλιές εγκαταστάσεις στον Πάτροκλο.
Επίσης, στον ισχυρισμό της εταιρείας, ότι τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν στο στενό του Πάτροκλου θα βοηθήσουν στην ανανέωση των νερών, υπάρχει η απάντηση ότι ενώ μέχρι τώρα τα θαλάσσια ρεύματα οδηγούσαν την ρύπανση προς το πέλαγος, τώρα που η εγκατάσταση πέρασε στις απέναντι όχθες, αυτά τα ρεύματα θα οδηγήσουν την ρύπανση στον κόλπο της Αναβύσσου.
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, ότι αφού η εταιρεία πληρεί και εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς όρους, όπως ισχυρίζεται ότι θα κάνει στην νέα θέση, γιατί αναγκάστηκε να αποσύρει τις εγκαταστάσεις από τον Πάτροκλο;
Μετά τις «εισηγήσεις» πήραν τον λόγο Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι (Γιάννης Μακροδημήτρης, Δημήτρης Σόφος, Σοφοκλής Σαρρής, Νάσος Παπουτσής και Εύη Τζαβούρη), οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προ έτους γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Φώκαιας και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.
Ο Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Νίκος Βολάκος (ο μόνος υποψήφιος Δήμαρχος που παρέστη στην εκδήλωση), ανέφερε ότι για την προ διετίας (2012) καταγγελία του, για τις αυθαίρετες χερσαίες εγκαταστάσεις της εταιρείας στο 59,5 χιλ της Ε.Ο. Αθηνών – Σουνίου, μόλις το 2014 (δύο χρόνια μετά), εδέησε η πολεοδομία Μαρκοπούλου να κοινοποιήσει στην εταιρεία την εντολή απομάκρυνσής τους, αποδίδοντας ευθύνες στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Στην τοποθέτηση της κας Ζαχαρώς Φρατζέσκου η οποία εκπροσωπούσε την υποψήφια Δήμαρχο κα Αγγελική Ράπτη, υπήρξαν αντιδράσεις όταν υποστήριξε ως θέση του συνδυασμού της, την καινοφανή άποψη, ότι ο Δήμος πρέπει να συντάξει μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα ιχθυοτροφεία, ενώ όπως είναι γνωστό από τον νόμο, υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να συντάσσουν με δαπάνες τους περιβαλλοντικές μελέτες και η κατάθεσή τους είναι προϋπόθεση για να πάρουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.
Τον λόγο πήραν και πολίτες θέτοντας κυρίως ερωτήσεις και προβληματισμούς για την τελική κατάληξη, να μεταφερθούν τα ιχθυοτροφεία στην Παλαιά Φώκαια.
Εκπροσωπώντας τον Δήμο, αλλά κυρίως εκπροσωπώντας τον Τσαλικίδη ο οποίος ήταν απών, παραβρέθηκε και πήρε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις μετέπειτα ενέργειες του Δήμου, αλλά χαρακτήρισε «αναξιόπιστους» όσους αιρετούς «τόλμησαν» να αναφερθούν στο παρασκήνιο και στις ευθύνες του Αντιδημάρχου Τσαλικίδη.

Η επιστολή της εταιρείας «ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.Ε)

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του Προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου της
εταιρείας ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ Α.Ε. κ. Αντώνη Σταύρου.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ
Έχοντας λάβει γνώση της ημερίδας που διοργανώνετε για τη λειτουργία της μονάδας ιχθυοκαλλιέργεια; της εταιρείας μας στην περιοχή σας, θα ήθελα να σας εκφράσω τις απόψεις της εταιρείας μας.
Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία μας συμβάλει τα μέγιστα τόσο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της όπως, προσφέροντας και εργασία, εξασφαλίζοντας έτσι την συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική συνοχή της περιοχής αλλά και στην ευόδωση του δημοσίου συμφέροντος υπό ευρεία έννοια.
Η πλωτή μονάδα του φορέα μας στην αρχική θέση εγκατάσταση
και λειτουργίας της είχε επιφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην εθνική οικονομία μέσω της αύξησης της απασχόλησης και των εθνικών εξαγωγών των προϊόντων της. Η μετεγκατάσταση της θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και θα αναθερμάνει την τοπική οικονομία.
Είναι γνωστό και γνωρίζουμε τους φόβους της τοπικής κοινωνίας για τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια μονάδα στο περιβάλλον. Η ευαισθησία του πληθυσμού σε περιβαλλοντικά θέματα δεν μας αφήνει αδιάφορους, καθώς τα συμφέροντα της εταιρείας μας και της τοπικής κοινωνία; είναι κοινά! Η τοπική κοινωνία δεν επιθυμεί τη μόλυνση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η εταιρεία μας επιθυμεί να διατηρεί του περιβαλλοντικού; όρους και την ποιότητα του νερού τέτοια, ώστε τα ιχθύδια που εκτρέφει να είναι καλής ποιότητας.
Γι αυτό το λόγο ο φάκελος που καταθέσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που ενέκριναν τη μίσθωση της συγκεκριμένης θαλάσσιας έκτασης για τη λειτουργία της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας περιελάμβανε τρεις άξονες:
1.- Την εκτίμηση των δυνατοτήτων του περιβάλλοντος.
2.- Τη μείωση της δυναμικότητας της μονάδας ώστε να μειωθεί η μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στις παράκτιες περιοχές.
3.- Τη διαρκή παρακολούθηση της αποδοτικότητας και των επιδράσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Με βάση τους παραπάνω άξονες εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες η μίσθωση της συγκεκριμένης θαλάσσια έκτασης, ώστε η μονάδα µας να έχει άδεια εγκατάσταση σε βάθος μεγαλύτερο των 20 μέτρων. Στο δε συγκεκριμένο σημείο εγκατάσταση υπάρχουν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, ενώ η αγκυροβόληση των κλωβών είναι τέτοια, ώστε να υπάρχει ευστάθεια.
Περαιτέρω, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας δεν αλιεύουν ούτε παγιδεύουν ελεύθερα ψάρια. Τα δίχτυα καθαρίζονται και πλένονται σε ειδικά πλυντήρια – εγκεκριμένα για καθαρισμό διχτυών και κλωβών- , ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.
Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεχόμαστε εντατικού ς ελέγχου όσο από την Κτηνιατρική Υπηρεσία , όσο και από τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, διεύθυνση τήρησης Περιβαλλοντικών όρων, έτσι ώστε να τηρούμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μετά τα παραπάνω οφείλουμε να επισημάνουνε ότι :
Η μονάδα μας θα λειτουργήσει σε τέτοια θαλάσσια περιοχή όπου τα βάθη και τα θαλάσσια ρεύματα θα βοηθήσουν στην ανανέωση των νερών.
2.-Η μονάδα μας θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις για τη διαχείριση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και σύμφωνα με τους Περιβαλλοντικούς Όρους που μας έχουν επιβάλλει οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.
3.-Η εταιρεία μας φροντίζει και θα εξακολουθήσει να φροντίζει για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων , σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τους κανόνες που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση .
Θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία και θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε όποιου ς προβληματισμούς ανακύψουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας μας.
Με εκτίμηση
Για την εταιρεία Καστελλόριζο Α.Ε.
Αντώνης Σταύρου

Σ.Σ. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανακοίνωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ», θέση Κασιδιάρα Δήμου Σαρωνικού, δημοσιεύτηκε στις 12/4/2013 στην εφημερίδα «Ο Δημότης της Ανατολικής Αττικής» η οποία εκδίδεται και κυκλοφορεί κυρίως στον Δήμο Μαραθώνα(!!!) και όχι σε κάποια εφημερίδα της περιοχής του Δήμου Σαρωνικού  (Δείτε εδώ). Προφανέστατοι οι λόγοι.

 

Advertisements

5 Σχόλια to “Παραδέχεται τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις παράκτιες περιοχές από το Ιχθυοτροφείο η Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε. και υπόσχεται «μείωση» της δυναμικότητας της μονάδας”

 1. Φαντάζομαι θα είναι αποδεκτό να γίνεται μετεγκατάσταση ρυπογόνων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τέτοιου είδους όπως τα ιχθυοτροφεία κατά διαστήματα από μια περιοχή σε μια άλλη.
  Αυτό συνεισφέρει στο να μην μαζευτεί ο ρύπος σε μία περιοχή και να δώσει σε αυτή την περιοχή την ευκαιρία να αυτοκαθαριστεί.

  Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί η επιχείρηση δεν διεξάγει από μόνη της περιβαλλοντικές μελέτες να μετρηθεί κάθε φορά η μόλυνση της θάλασσας γύρω από τις ιχθυοκαλλιέργειες και η ταχύτητα καθαρισμού που τα θαλάσσια ρεύματα(εργαστηριακά ευρήματα).

  Γιατί πρέπει ο δήμος κυρία μου να πληρώσει για να γίνει η μελέτη όταν πρέπει η ίδια η εταιρεία να το κάνει κατά τακτά διαστήματα και να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο να τα ελέγχουμε όλοι μας.

  Στον Πάτροκλο που ήταν εγκατεστημένα τα ιχθυοτροφεία ήταν ορατά από το δρόμο τώρα που είναι εγκατεστημένα στην νέα τοποθεσία κρύβονται κάπως και αισθητικά δεν ενοχλούν όπως παλαιότερα.

  Αφήστε ένα μπαλόνι στην επιφάνεια της θάλασσας να δείτε που θα καταλήξει. Θα καταλήξει στον όρμο της Αναβύσσου ή θα πάει στα ανοιχτά. Όταν φυσάει βοριάς φυσικά θα απομακρυνθεί. Αν όμως φυσάει νοτιάς δεν μας σώζει τίποτα αφού όλα τα ακάθαρτα νερά των βόθρων και όχι μόνον έρχονται στις ακτές μας.

  Αντί να κάνουμε συζήτηση για την μόλυνση της εταιρείας αυτής θα πρέπει να μας ανησυχεί η δική μας δραστηριότητα με τους βόθρους που μολύνουν και τα χημικά των ποτισμάτων στους αγρούς τις μονοκατοικίες, τα θερμοκήπια κλπ κλπ κλπ.

 2. syrianos Says:

  δεν ειθελα να ψηφησο τσαλικιδη αλλα μα αυτα θα των ψηφησο γιατι ειναι κτηπηματα κατω απο την μεση

 3. adiosesame Says:

  Είχα κάνει και παρόμοιο σχόλιο σε άλλη σας ανάρτηση σχετική με το ιχθυοτροφείο. Επανέρχομαι και λέω ότι, στην περιοχή υπάρχει το ΕΛΚΕΘΕ στο οποίο εργάζονται ερευνητές που ασχολούνται με τις ιχθυοκαλλιεργειες. Διερωτώμαι γιατί κανείς δεν απευθύνθηκε στο ΕΛΚΕΘΕ, για να έχει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για το μέγεθος της επίδρασης των ιχθυοκαλλιεργειών στο θαλάσσιο περιβάλλον? Προσκλήθηκε το ΕΛΚΕΘΕ στην εκδήλωση και όχι γιατί?
  Μήπως κάποιος θα μπορούσε να δώσει κάποια λογική απάντηση?

  • Οι εργαζόμενοι αυτοί κάνουν έρευνες για τις ιχθυοκαλλιέργειες και όχι εναντίον τους! Αυτή η έρευνα πρέπει να δοθεί σε δύο ή τρεις εταιρείες ανεξάρτητα για να αντιπαραβάλλουμε τα αποτελέσματα να είναι ανεξάρτητα λάθους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: