ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

εκλογές 2014Στην τελική ευθεία μπήκαν οι (αυτο)διοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014. Εκτός απροόπτου στις 18 ή στις 25 Μαΐου θα γνωρίζουμε την νέα διοίκηση του Σαρωνικού για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Την ίδια μέρα θα αφήνουμε πίσω μια περίοδο από τις χειρότερες που γνώρισε ο Σαρωνικός λόγω της διοίκησής του από το σταλινικού τύπου, καθεστώς του Φιλίππου.
Το αν θα αλλάξει σελίδα ο τόπος ή θα παραμείνει στα ίδια, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποιος από τους υποψήφιους συνδυασμούς θα κερδίσει αυτές τις εκλογές και αυτό θα το προσδιορίσουν οι ίδιοι οι δημότες, δηλαδή όλοι εμείς.
Είναι γνωστό ότι το δημοτικό καθεστώς του Σαρωνικού, υποβασταζόμενο από τους αντιδημάρχους των δημοτικών ενοτήτων (Τζιβίλογλου, Τσαλικίδη, Πέγκα, Πρίφτη), δεν προσέφερε τίποτα απολύτως στον τόπο, ούτε σε θέματα ανάπτυξης, ούτε σε θέματα βελτίωσης υποδομών.
Ως δικαιολογία προβαλλόταν πάντα η κρίση, η περικοπή των κονδυλίων, τα μνημόνια και άλλες καινοφανείς δικαιολογίες, οι οποίες προς μεγάλη απογοήτευση του δημοτικού καθεστώτος, δεν φαίνεται να αφορούσαν όλους τους δήμους της χώρας.
Θα είχε αξία να ανατρέξει ο αναγνώστης στο αρχείο του Δήμου πριν την οικονομική κρίση, δηλαδή πριν το 2010 και να διαβάσει τις ανακοινώσεις του Δημάρχου Σαρωνικού, αλλά και άλλων Δημάρχων της ίδιας με αυτόν πολιτικής ποιότητας. Θα διαπιστώσει, ότι το περιεχόμενό τους είναι πανομοιότυπο με αυτό των τεσσάρων τελευταίων χρόνων. Οι καταγγελίες τους αφορούσαν το «κακό κράτος» και την «έλλειψη κονδυλίων», παρ΄ ότι τους διατίθενταν σπάταλα και ρουσφετολογικά, από το χρεοκοπημένο κράτος. Φωνασκούσαν για την «έλλειψη προσωπικού», παρ΄ ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες αναξιοκρατικές προσλήψεις, όλων αυτών των χρόνων, οδήγησαν τους ΟΤΑ, να έχουν τριπλάσιο προσωπικό από τις πραγματικές ανάγκες τους, όπως ακριβώς ο Δήμος Σαρωνικού.
Υπήρξαν όμως δήμοι οι οποίοι μέσα σ΄ αυτό το κλίμα της κρίσης, ξεπέρασαν τα οικονομικά προβλήματα, τα προβλήματα προσωπικού και έλυσαν άλλα, όπως το αποχετευτικό, της καθαριότητας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενέργειας. Περιέστειλαν τις αντιπαραγωγικές δαπάνες και τις σπατάλες, δουλεύοντας μεθοδικά και χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τα εργαλεία που είχαν, όπως π.χ. τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ε.Ε., απέδειξαν ότι η κρίση δεν τους αγγίζει. Αυτοί οι Δήμοι φέρουν επάξια τον τίτλο της «Αυτοδιοίκησης», οι υπόλοιποι όπως αυτός του Σαρωνικού, λειτούργησαν ως μια ακόμη κρατικοδίαιτη τοπική «διοίκηση».
Μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών, εξέφραζε αυτά τα τέσσερα χρόνια, την δυσαρέσκειά της για την πολιτική του Δημάρχου και των συνεργατών του. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έγινε αντιληπτή η απογοήτευση και η αδιαφορία αυτής της πλειοψηφίας στα προεκλογικά δρώμενα των συνδυασμών. Αυτή η δυσαρέσκεια πρέπει να εκφραστεί στην κάλπη με τις αντίστοιχες επιλογές.
Η επόμενη πενταετία, είναι κατά γενική ομολογία, μια περίοδος κατά την οποία θα παιχτούν τα μεγάλα στοιχήματα. Αυτή τη χρονική περίοδο η χώρα μας ή θα βγει από το αδιέξοδο που την οδήγησαν οι πολιτικές του παρελθόντος ή θα βγει από την πρίζα της εντατικής και θα ενταχθεί στη χωρία των τριτοκοσμικών χωρών και μάλιστα ακόμα πιο πίσω από πολλές άλλες, τις οποίες σχολιάζαμε στο παρελθόν με οίκτο και αποστρέφαμε το βλέμμα μας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι υποχρεωμένη να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο σ΄ αυτή την προσπάθεια.  Αυτό αναμένουν οι πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων και σίγουρα η μεγάλη πλειοψηφία τους.
Οι μόνοι υπεύθυνοι για τις επιλογές μας, στις 18 ή στις 25 Μάιου, θα είμαστε εμείς οι πολίτες και κανένας άλλος. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, δεν θα μπορεί κανείς από όλους εμάς να δηλώσει ότι κάποιοι άλλοι «φταίνε».

Advertisements

3 Σχόλια to “ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ”

 1. paraliakizoni Says:

  με όλο το σεβασμό κε αττικέ
  ο κος σωφρόνης έχει καταθέσει και άλλη μια άποψη :
  είπε οτι «για μένα υπάρχουν μόνο καλύβια και γαλάζια ακτή»…..
  ακόμα να μην κάνουμε διαχωρισμούς όπου δεν υπάρχουν ,
  όλοι οι υποψήφιοι μιλάνε για ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών και δεν ετέθη καν θέμα παραλιακού μετώπου.
  αν θέλει κανείς την ταπεινή μου γνώμη , ναι
  θα έπρεπε επιτέλους κάποιος να πάρει το θάρρος και να εκφράσει ανοικτά όλο το παραλιακό μέτωπο .
  αν ήταν πειστικός και ειλικρινής , με τέτοια προσέγγιση θα έπαιρνε το δήμο απο την πρώτη Κυριακή !

 2. Αττικέ Παρατηρητή βρίσκω το άρθρο σου πολύ ενδιαφέρον και ομολογουμένως καλογραμμένο με πολλές αλήθειες μέσα , να μου επιτρέψεις όμως ένα σχόλιο, στους επώνυμους που αναφέρεις γιατί το όνομα του κου Σοφρώνη απουσιάζει ?

  Φιλικά

  Γουτεμβέργιος

  • Η αναφορά των ονομάτων έχει σχέση με τους Αντιδημάρχους των 4 ενοτήτων που θέλουν σήμερα να εκφράσουν (πλην της κας Πρίφτη) το «παραλιακό μέτωπο». Αυτούς θεωρώ αναξιόπιστους γιατί ως Αντιδήμαρχοι δεν έβαλαν ποτέ κάποια ένσταση στην πολιτική του Φιλίππου. Αντίθετα φρόντιζαν να υπακούουν ως οικιακοί βοηθοί στις προσταγές του. Ο κ. Σωφρόνης υπήρξε αντιδήμαρχος Καλυβίων και δεν είπε μέχρι σήμερα ότι θέλει να εκφράσει κάποιο «μέτωπο», αντίθετα μίλησε για ισότητα μεταξύ των ενοτήτων. Αν οι πολίτες θα πειστούν από τις απόψεις του θα το διαπιστώσουμε σύντομα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: