Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Είμαι υπερήφανος που αυτός ο μεγάλος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης

Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

Με 422 ψήφους υπέρ και 220 κατά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε την ψηφοφορία ιστορική, καθώς «ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τόση ευρεία πλειοψηφία».
Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες ανακοίνωσαν στις ευρωεκλογές τους υποψηφίους που θα στηρίξουν, θέτοντάς τους έτσι στην κρίση των ψηφοφόρων.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του κ. Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας, στη διάρκεια της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεσμεύτηκε για σχέδιο επενδύσεων με στόχο ενίσχυση της βιομηχανίας, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας.
Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε τη διάθεση 300 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ενίσχυση της βιομηχανίας. ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας.
Ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κατά την παρουσίαση των 10 βασικών πυλώνων της πενταετούς θητείας του, ξεκαθάρισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ευρώπη προσπάθησε εν μέσω της κρίσης να επισκευάσει «φλεγόμενο αεροπλάνο εν πτήσει», παρά τα λάθη που έγιναν.
Για την Ελλάδα, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, έκανε ότι μπορούσε στη διάρκεια της κρίσης και, παρά τα λάθη που έγιναν, είναι υπερήφανος ότι αυτός ο μεγάλος λαός, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα δεν ήθελε να εγκαταλείψει την Ευρώπη» τόνισε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: