Το Turanor Planet Solar στον κόλπο της Αναβύσσου

A71166C10582C43A390F06315A4E209BΤο μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο, το καταμαράν MS Tûranor PlanetSolar, εφοδιασμένο με 29.124 φωτοβολταϊκές κυψέλες κάνει μια ολιγοήμερη στάση στη Μαρίνα Ζέας προτού ξεκινήσει για μια συναρπαστική αναζήτηση της ελληνικής προϊστορίας στον βυθό της Αργολίδας. Η ελληνοελβετική επιστημονική αποστολή TerraSubmersa θα ταξιδέψει από τις 11 ως τις 22 Αυγούστου στον όρμο της Κοιλάδας, στον Κόλπο του Ναυπλίου, προσδοκώντας να φέρει στο φως το αρχαιότερο ίσως «χωριό» της Ευρώπης.
«Για πρώτη φορά θα γίνουν υποθαλάσσιες προϊστορικές έρευνες για την ανακάλυψη, όπως πιστεύουμε, ενός από τους παλαιότερους οικισμούς της Ευρώπης, πρόκληση που για εμένα ως ερευνητή είναι μεγαλύτερη από την ανακάλυψη της χαμένης Ατλαντίδας» ανέφερε στη διάρκεια της παρουσίασης ο ερευνητής του τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και επικεφαλής της αποστολής κ. Ζουλιάν Μπεκ. Το Σπήλαιο Φράγχθι, όπου θα γίνουν οι έρευνες πεδίου, θεωρείται ο ιδανικός τόπος για τη μελέτη υποθαλάσσιων προϊστορικών τοπίων, καθώς είχε κατοικηθεί για 35.000 χρόνια από την Παλαιολιθική ως τις Νεολιθικές Περιόδους, χρονικό διάστημα που χαρακτηρίζεται μοναδικό σε όλη την Ευρώπη.
Οι υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες των οποίων ηγούνται αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Γενεύης και του Μουσείου Laténium, διεξάγονται ήδη από το 2012, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Μάλιστα, στην έρευνα θα συμβάλει και το πλήρως εξοπλισμένο ελληνικό ερευνητικό σκάφος «Αλκυών». Η μελέτη για την ανεύρεση βυθισμένων προϊστορικών αρχαιοτήτων πραγματοποιείται με συνδυασμό γεωφυσικών μεθόδων και ενάλιων ανασκαφών. «Στη σύγχρονη αρχαιολογία, όλα τα ευρήματα μένουν και μελετώνται στον χώρο όπου γίνονται οι ανασκαφές, οπότε δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μετακίνησης όποιου ευρήματος από τον τόπο της έρευνας» διαβεβαίωσε ο κ. Λορέν Μπομέρ, διευθυντής του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Το Turanor Planet Solar κατέπλευσε στις 6 Αυγούστου στον κόλπο της Αναβύσσου Δείτε το video

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Το Turanor Planet Solar στον κόλπο της Αναβύσσου”

  1. Ζαχαρώ Φρατζέσκου Says:

    Εξαιρετική ενημέρωση και παρουσίαση.
    Ευχαριστούμε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: