Η διαχείριση των λυμάτων ταλανίζει την Αττική

13s14biologikoi-thumb-largeΣτην Περιφέρεια Αττικής εστιάζεται πλέον το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων στη χώρα. Οι μισές από τις απαραίτητες υποδομές δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί, ενώ στην περίπτωση δύο δήμων (Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου) η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε απόλυτο αδιέξοδο.
Κινητήριος δύναμη για τη μετάβαση από το τριτοκοσμικό σύστημα των βόθρων σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων δεν είναι άλλη από την κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Οδηγία 91/271, στην Αττική 53 οικισμοί έπρεπε να αποκτήσουν αποχέτευση και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων ως εξής:
• 5 οικισμοί άνω των 10.000 κατοίκων και τελική διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων σε ευαίσθητο περιβαλλοντικά αποδέκτη (α΄ προτεραιότητας) έως τις 31.12.1998.
• 9 οικισμοί άνω των 15.000 κατοίκων αλλά με τελική διάθεση σε κανονικό αποδέκτη (β΄ προτεραιότητας) έως τις 31.12.2000.
• 39 οικισμοί 2.000-10.000 κατοίκων (ή 15.000 κατοίκων, αν έχουν διάθεση σε κανονικό αποδέκτη) έως τις 31.12.2005.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτείας, για να εξυπηρετηθούν αυτοί οι 53 οικισμοί στην Αττική, έπρεπε να υπάρχουν 22 βιολογικοί καθαρισμοί. Υπάρχουν όμως 11: απομένει να κατασκευαστούν σε Κορωπί-Παιανία, Νέα Μάκρη-Μαραθώνα, Βόρεια Μεσόγεια (κυρίως Λούτσα-Ραφήνα), Αυλώνα, Κάλαμο, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Αίγινα, Αγία Μαρίνα Αίγινας, Υδρα και Σπέτσες.
Για την απουσία των στοιχειωδών αυτών υποδομών, η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2007. Η χώρα παραπέμφθηκε εκ νέου τον Νοέμβριο του 2013 για τους οικισμούς Αρτέμιδος, Ραφήνας, Μαρκόπουλου, Κορωπίου και Νέας Μάκρης και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η πρόταση προστίμου: περίπου 13 εκατ. ευρώ εφάπαξ και 47.000 ευρώ για κάθε ημέρα από την έκδοση της δεύτερης καταδίκης έως την πλήρη συμμόρφωση. Τα πρόστιμα αυτά (όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 17 Αυγούστου) θα μεταβιβαστούν στους δήμους, ως κύριους υπαίτιους, σε μια ποσόστωση ανάλογα με τη δρομολόγηση λύσης.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι Δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των προστίμων. Στις δύο περιοχές οι τοπικές κοινωνίες ενίστανται στη λύση που είχε από το 1994 σχεδιαστεί (δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στη θέση Πλατύ Χωράφι στα Σπάτα) και εμμένουν στη σύνδεση με την Ψυττάλεια. Οι ελπίδες για υιοθέτηση των απόψεών τους ενισχύθηκαν μετά την απόφαση, το 2012, της ΕΥΔΑΠ να συνδέσει με την Ψυττάλεια τον παραλιακό Δήμο Σαρωνικού, ακυρώνοντας τα σχέδια κατασκευής βιολογικού καθαρισμού στην Παλαιά Φώκαια. Την υπόθεση περιέπλεξε η απόρριψη, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, των περιβαλλοντικών όρων του έργου, λόγω της μη οριοθέτησης του ρέματος Ραφήνας.
Το κύριο πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών είναι η διάθεση των λυμάτων, μετά την επεξεργασία τους, στη Λούτσα. Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ επανασχεδίασε τις προτεινόμενες εγκαταστάσεις, ενώ υποσχέθηκε ότι ο βιολογικός καθαρισμός θα προχωρούσε σε τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επανάχρησης για άρδευση.
Σε έγγραφο της ΕΥΔΑΠ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος τον Μάρτιο του 2013, η εταιρεία απέρριπτε τη λύση της Ψυττάλειας. Έκρινε ότι, παρόλο που το κόστος των έργων για τη μεταφορά των λυμάτων στον αγωγό της Παλλήνης είναι πολύ χαμηλό (περί τα 30 εκατ. ευρώ), το κόστος λειτουργίας του συστήματος θα είναι πολύ υψηλό (περί τα 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως έναντι 3 εκατ. ευρώ του τοπικού βιολογικού καθαρισμού). Ενώ «θα υφίστανται θέματα ασφάλειας στη λειτουργία της αλυσίδας των 14 αντλιοστασίων που απαιτούνται, με αποτέλεσμα η όποια βλάβη να προξενεί άμεσα υπερχειλίσεις λυμάτων στη γύρω περιοχή». Σε κάθε περίπτωση, οι δύο δήμοι θα πρέπει να λάβουν σύντομα τις αποφάσεις τους και να υπολογίσουν τις συνέπειες αυτών.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Η διαχείριση των λυμάτων ταλανίζει την Αττική”

  1. 12QWASZX Says:

    Αναρωτιέμαι – τόσα χρήματα που πληρώνουμε σε φόρους και δημοτικά τέλη, πως και τίποτα από αυτά δεν καταλήγει, σε ανταποδοτική βάση, στην χρηματοδότηση και κατασκευή αποχετευτικών δικτύων όπως και των απαραίτητων τελικών αποδεκτών βιολογικής επεξεργασίας ακαθάρτων;
    Μα τι γίνεται εδώ;
    Μας κοροϊδεύουν πατόκορφα!!!!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: