Ο Σύλλογος Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής τίμησε την ημέρα Εθνικής Μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής

mikrasiates-layriou-genoktonia1

mikrasiates-layriou-genoktonia2

mikrasiates-layriou-genoktonia6

mikrasiates-layriou-genoktonia8Ο Σύλλογος Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής τίμησε και φέτος την ημέρα Εθνικής Μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής.
Στις 13 Σεπτέμβρη το πρωί αντιπροσωπεία του Συλλόγου παρέστη στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος στο ξενοδοχείο TITANIA με θέμα τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον πρώτο διωγμό το 1914. Στην ημερίδα, που συμμετείχαν πάνω από 30 μικρασιατικά σωματεία, από τους εξαίρετους εισηγητές θίχτηκαν θέματα που αφορούσαν το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, την αναγκαιότητα της διεθνούς αναγνώρισης της Μικρασιατικής καταστροφής, τους στόχους και τις διεκδικήσεις του Προσφυγικού Ελληνισμού και την οργάνωση και λειτουργία των Μικρασιατικών Συλλόγων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο χώρο του Μηχανουργείου ο Σύλλογος Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Ίμβρος-Τένεδος: της Μνήμης και της Λήθης στο οποίο παρουσιάζονται η ιστορία και ο πολιτισμός των δύο νησιών μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της γραμματέως Τριανταφυλλιάς Μήτρου και συνεχίστηκε με την αξιόλογη παρουσίαση του διπλού ντοκιμαντέρ από την επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πόλης, κυρία Ειρήνη Σαρίογλου η οποία, αφού αναφέρθηκε στο ρόλο και τους στόχους του Ιδρύματος, επεσήμανε τη σημασία της διδασκαλίας για τη γνώση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Λαυρίου κ. Πελέκης, ο Αντιστράτηγος ε.α και δημοτικός σύμβουλος, κ. Μαθιουδάκης, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Σγαρδέλης, ο πρόεδρος του συλλόγου Κρητών κ. Ζωπιάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου Θεσσαλών κ. Γιαννάκος, ο πρόεδρος του συλλόγου Πελοποννησίων κ. Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού συλλόγου κ. Ματιάς, ο πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών κ. Λαμπίρης, ο κ. Γιώργιζας από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, ο εκδότης της εφημερίδας Ντελάλης κ. Μωυσίδης και η πρόεδρος του συλλόγου Ίρις, κα Αποστόλου.

Στις 14 Σεπτέμβρη ο Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής συμμετείχε με το Διοικητικό του Συμβούλιο και αντιπροσωπεία μελών του στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος στην Αθήνα. Για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τελέστηκε, αρχικά, επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης (Αιόλου), ακολούθησε δέηση στο μνημείο του εθνο-ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και κατάθεση στεφάνου από εκπρόσωπο της Ο.Π.Σ.Ε ενώ, στη συνέχεια, αντιπροσωπείες από περισσότερα από 30 μικρασιατικά σωματεία συγκεντρώθηκαν με τα λάβαρα και τις σημαίες τους στο Σύνταγμα, παρουσία αγημάτων και εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, για να καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Για το Σύλλογο Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής το στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μίμης Δεληγιάννης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: