Επαναπροβάλλεται το ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα στη Φώκαια του 1914, στον κιν/φο “ΟΡΦΕΑ”

Κατά γενική απαίτηση των δημοτών του Σαρωνικού, επαναπροβάλλεται το Σάββατο 4/10 και Κυριακή 5/10 Απογευ. 8.00 – βραδινή 10.00
Μαζί προβάλλεται & η ταινία των ίδιων δημιουργών «Ο κυρ Ορφέα η ζωή ενός Μικρασιάτη κινηματογραφιστή»

1396592979Ιούνιος 1914.
Στα παράλια της Μικράς Ασίας λαμβάνει χώρα μία μεγάλη παραστρατιωτική επιχείρηση που οδηγεί στο διωγμό 120.000 Ελλήνων κατοίκων από τις εστίες τους.
Το γεγονός αυτό επισκιάστηκε από τις μετέπειτα ιστορικές εξελίξεις, την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, την εκστρατεία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία το 1919 και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. (Δημοσίευμα του Αττικού Παρατηρητή 04/04/2014)
Ο Γάλλος αρχαιολόγος Φελίξ Σαρτιώ (Félix Sartiaux) που πραγματοποιούσε ανασκαφές στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας αναζητώντας τα ίχνη των αρχαίων Φωκαέων, ιδρυτών της πόλης της Μασσαλίας τον 6ο αιώνα π.Χ., υπήρξε μάρτυρας αυτού του διωγμού.
Κατέγραψε και φωτογράφισε τα γεγονότα και, με κίνδυνο της ζωής του, μαζί με τους συνεργάτες του, έσωσε και φυγάδευσε χιλιάδες Φωκαείς. Προσπάθησε μάταια να ευαισθητοποιήσει την αδιάφορη Ευρώπη.
Ο χρόνος και η Ιστορία οδήγησαν στη λήθη τις προσπάθειές του μέχρι το 2005, όταν ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής ανακάλυψε στο Παρίσι το φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Γάλλου αρχαιολόγου σχετικά με το γεγονός.
Το ντοκιμαντέρ “Γεγονότα στη Φώκαια 1914”, παρουσιάζει αυτόν το λησμονημένο και άγνωστο, για πολλούς, διωγμό μέσα από τις μαρτυρίες του Φελίξ Σαρτιώ.
Είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή των Ανιές Σκλάβου και Στέλιο Τατάκη, με γυρίσματα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τη συμμετοχή της πρόσφυγα εν ζωή Σοφίας Δεληγιάννη, απογόνων των προσφύγων και Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών. Την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει ο μουσικός Μάριος Γληγόρης.
Τον Ιανουάριο θα προβληθεί στα πλαίσια της οργάνωσης cine-doc στο Γαλλικό Ινστιτούτο και φιλοδοξεί να συμμετάσχει σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: