Το «νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική» που «οραματίζεται» ο Φιλίππου

χωματερή Καλυβίων

Οι χωματερές των Καλυβίων και της Παλαιάς Φώκαιας που διαχειριζόταν ως Δήμαρχος Σαρωνικού ο Φιλίππου

Χωματερή Φώκαιας

Χωματερή Κερατέας

Η χωματερή της Κερατέας την οποία διαχειριζόταν ο πρώην Δήμαρχος και νυν Πρόεδρος του Συνδέσμου Λαυρεωτικής Σταύρος Ιατρού

Με μια νέα παρέμβαση που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων «κτύπησε» ο γνωστός διαχειριστής χωματερών, πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού και νυν Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου.

Ανάλαβε την αποκωδικοποίηση του «νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων», που εξήγγειλε  η Περιφερειάρχης κα Ρένα Δούρου, η οποία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η Περιφέρεια σταματάει την προώθηση των έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στα πλαίσια του Περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και μίλησε για ένα «νέο μοντέλο», πετώντας το μπαλάκι στους Δήμους.

Ποιο είναι όμως αυτό το νέο μοντέλο; Οι προϋποθέσεις λέει ο Αντιπεριφερειάρχης είναι

 1. η αλλαγή – αναθεώρηση του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού της Αττικής (ΠΕΣΔΑ) και η εναρμόνισή του με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές οδηγίες. Αυτό απαιτεί ο νόμος και θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει από το 2011.
 2. η υποβολή προτάσεων από τους δήμους βάσει του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού και με την καθοδήγηση των αρμόδιων φορέων (Περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ) για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να αναπτύξουν δράσεις στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων. 

Η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να αξιοποιήσει και να στηρίξει έμπρακτα τα τοπικά σχέδια δράσης με διάθεση των σχετικών κονδυλίων προκειμένου να αποκτηθεί από τους δήμους ο ανάλογος εξοπλισμός (π.χ. κάδοι, μηχανολογικός εξοπλισμός, σπαστήρες για κλαδιά κλπ.).

Τι καταλαβαίνει ο κάθε πολίτης απ΄ αυτή την πρόταση; Το απόλυτο μηδέν, ενώ γίνεται ορατή η πιθανότητα να προκύψει σύντομα (μέσα στο 2015), ένα τεράστιο μπάχαλο, όταν πλέον η Φυλή δεν θα μπορεί να υποδεχτεί ούτε μια σακούλα σκουπιδιών.

Σήμερα στην Ελλάδα, ποιο νοικοκυριό μπορεί να ασχοληθεί με την ανακύκλωση, όπως την εφαρμόζουν τα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά ή όπως την φαντάζεται ο Φιλίππου; Ποιος θα διδάξει το ελληνικό νοικοκυριό να κάνει σωστά την ανακύκλωση, να έχει ξεχωριστούς κάδους για κάθε ανακυκλώσιμο είδος και μάλιστα από 1/1/2015. Και κυρίως με ποιο κίνητρο; Ακόμα και στην χρήση των μπλε κάδων, στον Δήμο Σαρωνικού αλλά και στους περισσότερους Δήμους,  δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, πλην κάποιων εκδηλώσεων προ 8ετίας. Σ΄ αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις, δεν συμμετείχαν παρά μερικές δεκάδες πολίτες, αλλά απουσίαζαν τα σχολεία και οι μαθητές, οι οποίοι θα αφομοίωναν την ιδέα της ανακύκλωσης ως παιχνίδι, ή ως σχολικό μάθημα, όπως ακριβώς γίνεται σε όλο τον σοβαρό και πολιτισμένο κόσμο. Αυτά για να γίνουν στην Ελλάδα, χρειάζεται ένας εύλογος χρόνος ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί η διάρκειά του και μάλιστα σε μια περιοχή με ενεργό πληθυσμό σχεδόν πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, όπως η Αττική. Και αν ακόμα μπορούσε να γίνει σε ένα μικρό Περιφερειακό Δήμο όπως ο Σαρωνικός, πως θα μπορούσε να γίνει στον Δήμο της Αθήνας, του Πειραιά, στο Περιστέρι, στην Καλλιθέα, στον Βύρωνα κ.λπ. Δήμους του λεκανοπεδίου;  Ή μήπως η άποψη που εξέφρασε κάποιος αυτοδιοικητικός της περιοχής μας, ότι οι Αθηναίοι ας τα φάνε τα σκουπίδια τους, εκφράζει και εμάς;

Ο Πέτρος Φιλίππου, ως Δήμαρχος Καλυβίων και Σαρωνικού επί 24 χρόνια, εκφράζοντας την αντίθεσή του στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και μετέχοντας σε ακτιβίστικες ενέργειες (συνήθως αποτυχημένες), τι έκανε για να ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής του, για να τους δώσει κίνητρα να οργανώσουν την ανακύκλωση, έστω υπό την σημερινή μορφή των μπλε κάδων.  Τι έκανε για την κομποστοποίηση πέραν του να ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως σε εργολάβους που διαχειρίζονταν τα φυτικά υπολείμματα θάβοντάς τα ή καίγοντάς τα στις παράνομες χωματερές (Παλαιά Φώκαια);

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, οι πολίτες συμμετέχουν στην ανακύκλωση και έχουν κίνητρα για να το κάνουν. Η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής, στον οποίο έχουν εκπαιδευτεί οι πολίτες από τα μαθητικά τους χρόνια. Σ΄ αυτές τις χώρες γίνεται πραγματικά διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και ένα μικρό ποσοστό των υπολειμμάτων, περίπου 5% θάβεται, ενώ σχεδόν το 35%  καίγεται και μέσω της καύσης παράγεται ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την θέρμανση. Συνολικά το 85% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται. . (Δείτε εδώ τις μεθόδους και τα ποσοστά ανακύκλωσης σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις).

Όλοι αυτοί  οι μέθοδοι επεξεργασίας απορριμμάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να χρησιμοποιηθούν και στην Ελλάδα. Αλλά ακόμα και αν σήμερα ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης και εφαρμογής, θα χρειαστούν ένα βάθος χρόνου τουλάχιστον μιας δεκαετίας. Στο μεταξύ τι θα γίνει; Αν η Φυλή διακόψει την υποδοχή απορριμμάτων μέσα στο 2015, που θα στείλει τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής ο Φιλίππου, αλλά και των άλλων περιοχών της Αττικής; Μήπως θα ανοίξει τις χωματερές που μέχρι πριν μερικούς μήνες διαχειριζόταν και  για τις οποίες εκκρεμούν σε βάρος του καταγγελίες;

Ο Περιφερειακός σχεδιασμός με την μορφή που έχει σχεδιαστεί είναι απόλυτα αναγκαίος για το μεσοδιάστημα, μέχρις ότου η ελληνική κοινωνία , το νοικοκυριό εκπαιδευτεί με την καθοδήγηση των Δήμων, να κάνει όλα όσα κάνουν τα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Στα τέσσερα εργοστάσια που έχουν προγραμματιστεί, θα μεταφέρονται σύμμεικτα τα απορρίμματα και εκεί θα γίνεται η διαλογή. Αυτή τη διαλογή που θα έπρεπε να κάνουν τα νοικοκυριά, θα την κάνουν εργάτες του επιχειρηματία. Άρα το κόστος όπως είναι φυσικό, θα είναι μεγαλύτερο από το σημερινό, όπου όλα τα απορρίμματα μεταφέρονται και θάβονται στους ΧΥΤΑ χωρίς καμία διαλογή. Εκεί θα οδηγούνται τα απορρίμματα περιοχών μια και δεν είναι δυνατόν ανάλογα εργοστάσια να κατασκευαστούν σε κάθε Δήμο και δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν μέσα στο λεκανοπέδιο.  

Μέσα σ΄ αυτό το χρονικό πλαίσιο της δεκαετίας και αφού θα έχουν ξεφύγει από τον άμεσο βραχνά της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα έχουν όλοι οι Δήμοι την δυνατότητα να οργανώσουν την διαλογή ανά νοικοκυριό, εκπαιδεύοντας τους κατοίκους και κυρίως τους μαθητές και να οργανώσουν την κομποστοποίηση, μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο.

Αυτός είναι ο τρόπος της μετάβασης από το ανύπαρκτο σημερινό σύστημα σε ένα άλλο σύστημα αποδεκτό από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά κυρίως από την λογική. Λογική την οποία δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί η νέα Περιφερειάρχης και αποδεδειγμένα απουσιάζει από το μυαλό του Φιλίππου.  Κάθε άλλος σχεδιασμός από την Δούρου και τον Φιλίππου είναι ύποπτος και μάλλον έχει στόχο να διαιωνίσει την παραμονή των συμφερόντων που εξυπηρετούν.

2 Σχόλια to “Το «νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική» που «οραματίζεται» ο Φιλίππου”

 1. Πανος Says:

  Και να προσθεσω, ουτε θελανε ουτε ειναι θεμα δημοκρατιας φασισμου και αριστερας το θεμα σκουπιδιων. Δεν θελουνε , δεν γνωριζουν ουτε θελουν να μαθουν. Εκπαιδευση σημαινει αλλαγη συμπεριφορας. ( Γιρασκω αει διδασκομενος) Δεν μπορουν να πανε ταξιδι να δουνε ουτε σε Γερμανια ουτε στην Βουλγαρια. Περιμενουν να κανει ο λαος αλλα εδω στο Δημαρχειακο Μεγαρο δεν εχει πολιτική ανακυκλωσης Και μην μου πει κανεις για καδους Ναι υπαρχουν αλλα δεν κανουν οι υπαλληλοι εκει. Δειτε το και μονοι σας ! Και να ητανε μονο οι χωματερες κοιταξτε στο Λαγονησι δεξια και αριστερα στους δρομους τι σκουπιδι υπαρχει. Που ειναι τα πλυστικα των καδων, οπως υποχρεωνονται. Οι καδοι πλενονται μονο απο την βροχη οταν βρεχει! Δεν εχουν καπακια. σκυλοι γατια ποντικια κανουν επιδρομες μεσα! Ειναι θεμα αρχοντιας, καθαριοτητας και ταξης. Ασε παλι με χρονια με καιρους θα μιλαμε για τον Ενα και τον Αλλο και που ειναι τα σουβλακια , ο Ολυμπιακος πηρε το πρωταθλημα , ο ΠΑΟ το μπασκετ! Για τον Δημο μας ειναι απεραντο σπουπιδαριο οπου και να κοιταξεις απο την παραλιακη ( 25 χλμ) μεχρι την Λαυριου! Μηχανημα καθαρισμου Δρομων εχουμε? Να προτεινω οπως εχει το Γυμνασιο , Λυκειο με καδους να ξεκινησει γειτονια γειτονια με καδους για πλαστικα, γυαλι, χαρτι αναυκλωσιμα ( κλαδια κ γρασιδι που τσαμπα το πετανε) και τα οργανικα σκουπιδια . Θα δειτε που θα κατεβει ο ογκος σκουπιδιων. Ειμαι στο Λαγονησι 6 χρονια και ακομα δεν εχω μπλε καδο. Ειναι στα 1250 μετρα! Σιγα μην κανουν και ανακυκλωση και οι δυο καδοι ειναι απο το πρωι γεματοι ενω αδειαζουν αργα το βραδυ! Δεν υπαρχει καδος με κανονικο κλεισιμο των καπακιων και γυρω γυρω το σκουπιδι ΟΡΓΙΟ!!!!
  Ειμαστε και σκουπιδια λαος!

 2. paraliakizoni Says:

  αγαπητέ Αττικέ
  παντού μιλάνε δυστυχώς τα συμφέροντα και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε , οι δημοκρατικοί φανφαρονισμοί μας έπνιξαν στο σκουπίδι.
  ας υιοθετηθεί επιτέλους ο,τι γίνεται στις Γερμανικές πόλεις ας πούμε -και ας μας καίει αυτό ….-
  δεν βλέπεις πουθενά σκουπίδια και χωματερές
  να επιβληθούν στον νεοέλληνα κάποια πράγματα και να τελειώνει η συζήτηση , στον πολιτισμένο κόσμο δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα, υπάρχουν και υποχρεώσεις , αλλά μέσω της εκπαίδευσης του πολίτη πάντα …
  το κακό βέβαια είναι οτι οι αρμόδιοι οχι μόνο δεν γνωρίζουν , αλλά και δεν θέλουν να λύσουν τέτοιου είδους προβλήματα…
  είναι άσσοι όμως στις διαπλοκές , εκεί δεν παίζονται ούτε απο Γερμανούς ,ούτε απο κανένα Ευρωπαίο….εκεί διδάσκουν!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: