Επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις της ιχθυοκαλλιέργειας, στο 59,5 χιλ. της Ε.Ο Αθηνών – Σουνίου.

2014-06-25 09.46.06

Οι τέσσερις κλωβοί που υπήρχαν στις 20 Ιουνίου, έχουν ήδη εγκατασταθεί 14.

2014-10-23 14.21.58

Οι εγκαταστάσεις στο νησί Πάτροκλος, δεν έχουν αποσυρθεί. Χρησιμοποιούνται ακόμη;

Από τέσσερις (4) που ήταν οι κλωβοί των ψαριών, στο τέλος Ιουνίου του 2014, τέσσερις μήνες μετά έχουν γίνει ήδη δεκατέσσερις (14), χωρίς να έχει υπάρξει καμία απολύτως ενημέρωση, ποια ήταν η τύχη των προσφυγών του Δήμου Σαρωνικού, ενάντια στην απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να επιτρέψει την εγκατάστασή τους  στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας στο 59,5 χιλ. της Ε.Ο. Αθηνών – Σουνίου. Δεν υπάρχει επίσης καμία ενημέρωση για την τύχη των ασφαλιστικών μέτρων που έγιναν(;) για να σταματήσει προσωρινά η εγκατάσταση και η επέκταση του ιχθυοτροφείου. Ενημέρωση δεν υπάρχει και από την επιτροπή πολιτών, με επικεφαλής τον γνωστό Καθηγητή, η οποία είχε συσταθεί για να συντονίσει τις ενέργειες Εξωραϊστικών Συλλόγων του Σαρωνικού προς την ίδια κατεύθυνση, εκφράζοντας την δυσπιστία της στις ενέργειες του Τσαλικίδη, θεωρώντας τον απολύτως υπεύθυνο για την εγκατάσταση του ιχθυοτροφείου στις ακτές τις Φώκαιας.

Η εγκατάσταση και η επέκταση των κλωβών του ιχθυοτροφείου, δεν φαίνεται να είναι το μόνο πρόβλημα. Όπως διαπιστώνεται από την φωτογραφία που μας κοινοποίησε αναγνώστης, κάτοικος του Τουρκολίμανου, οι παλαιές εγκαταστάσεις στο νησί Πάτροκλος δεν έχουν αποσυρθεί και θέτει ο ίδιος ερωτήματα. Συνεχίζουν να λειτουργούν και αυτές οι εγκαταστάσεις, παράλληλα με τις νέες στις ακτές της Φώκαιας; Επίσης ρωτάει, αν δεν χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις, γιατί δεν αποσύρονται με ευθύνη του επιχειρηματία;  Αν δεν ξηλωθούν οι εγκαταλειμμένοι κλωβοί, υπάρχει ο σοβαρότατος και άμεσος κίνδυνος, λόγω της μη συντήρησης των αγκυρώσεων,  να παρασυρθούν επιπλέοντα κομμάτια τους, από τους  ισχυρούς ανέμους  και να μετακινηθούν  στο πέλαγος, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα παραπλέοντα σκάφη. Εκτός αυτού τα εναπομείναντα κομμάτια είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν τον βυθό στο νησί. Και καταλήγει ο αναγνώστης μας: Μήπως πρέπει να επιληφθεί του θέματος το Λιμενικό, ώστε να διαπιστωθεί αν συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις, αν συντηρούνται και αν έπρεπε ήδη να είχαν αποσυρθεί;

Ο ρόλος της επιτροπής πολιτών

Υπάρχει ένα σοβαρότατο θέμα για την τριμελή επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί για την παρακολούθηση του θέματος. Είναι αποδεδειγμένο πλέον, από την τελευταία δημόσια εμφάνισή της στις 11/5/2014, ότι η επιτροπή αυτή έχει εκτραπεί του στόχου της και με την διακοπή λειτουργίας της και αποσιώπησης κάθε ενημέρωσης σχετικά με το θέμα, έχει μεταβληθεί ουσιαστικά σε «επιτροπή συγκάλυψης» της υπόθεσης. Έχουν ακουστεί τέτοιες απόψεις, όταν ομολογήθηκαν οι κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του επικεφαλής της επιτροπής με τον τότε Αντιδήμαρχο κ. Τσαλικίδη.

Τέλος περιμένουμε ενημέρωση από τον Δήμο Σαρωνικού και την Τοπική Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας για τις όποιες εξελίξεις επί του θέματος, αν υπάρχουν. Δεν ξεχνάμε και ενθυμούνται και οι αναγνώστες μας το ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παπουτσής πρωτοστατούσε στον αγώνα κατά της εγκατάστασης του ιχθυοτροφείου στις ακτές της Φώκαιας. Επίσης θυμόμαστε την προεκλογική δήλωση του Δημάρχου κ. Σωφρόνη στην Παλαιά Φώκαια και στην Ανάβυσσο:  «Θα είμαι πάνω στην μπουλντόζα που θα ξηλώσει τις παράνομες χερσαίες εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου στη Φώκαια».  Τέλος ρωτάμε την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΙΖΕΣ, κ. Ράπτη, η οποία σε προεκλογική ομιλία της στην Παλαιά Φώκαια, είχε επικρίνει έντονα τον τότε Αντιδήμαρχο και αντίπαλό της Τσαλικίδη για τις ευθύνες του, αν συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το θέμα ή  συμμετέχει στην συγκάλυψη του.

Σ.Σ. Δημοτικός Σύμβουλος μας ενημέρωσε, για τις συχνές, αν όχι καθημερινές συναντήσεις εργασίας, που πραγματοποιούνται μεταξύ του Δημάρχου κ. Λουκά, του Προέδρου του Συνδέσμου Λαυρεωτικής κ. Ιατρού και του κ. Καθηγητή, επικεφαλής της επιτροπής πολιτών ενάντια στην μετεγκατάσταση των ιχθυοτροφείων, στα γραφεία του Συνδέσμου στην Κερατέα. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ιατρού υπήρξε υπεύθυνος μηχανικός ή σύμβουλος, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ιχθυοτροφεία και ότι ως Δήμαρχος Κερατέας ήταν ο άμεσος συμβαλλόμενος με την εταιρεία για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεών της στον Πάτροκλο. Δεν θεωρούμε ότι οι πιθανές επαγγελματικές ενασχολήσεις του κ. Καθηγητή, με τον κ. Λουκά και ιδιαιτέρως με τον κ. Ιατρού,  έχουν κάποια σχέση με την υπόθεση των ιχθυοτροφείων, απλώς αναφέρουμε το γεγονός και το καταγράφουμε ως σύμπτωση.

Σχετικά άρθρα:

 1. Απορρίφθηκε ομόφωνα η μετεγκατάσταση των πλωτών εγκαταστάσεων της ιχθυοκαλλιέργειας Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε. στις ακτές του Σαρωνικού
 2. Αποκαλύφθηκε παραποίηση των πρακτικών του Κοινοτικού Συμβουλίου της Φώκαιας, προς όφελος ιδιώτη επιχειρηματία
 3. Προκαταρκτική εξέταση, για την παραποίηση των πρακτικών της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας, παρήγγειλε η Εισαγγελία
 4. Ομόφωνο OXI της Περιφέρειας Αττικής στην μεταφορά της ιχθυοκαλλιέργειας από τον Πάτροκλο στις ακτές της Φώκαιας
 5. Επιβολή προστίμου 4.000 € στην ιχθυοκαλλιέργεια Καστελόριζο – Εμπορική ΑΕ, για παράνομη λειτουργία
 6. Μεταφέρουν τις Ιχθυοκαλλιέργειες από τον Πάτροκλο στην Παλαιά Φώκαια
 7. Στις καλένδες η «προσφυγή» του Τσαλικίδη κατά της εγκατάστασης της Ιχθυοκαλλιέργειας στην Παλαιά Φώκαια
 8. Οξύτατη επίθεση σε βάρος του Τσαλικίδη από Εξωραϊστικούς Συλλόγους του Σαρωνικού με αφορμή τις Ιχθυοκαλλιέργειες
 9. Την έλλειψη εμπιστοσύνης στις ενέργειες του Τσαλικίδη για τα Ιχθυοτροφεία, εκφράζουν φορείς της Παλαιάς Φώκαιας και της Αναβύσσου
 10. υνεχίζει την εγκατάστασή της η ιχθυοκαλλιέργεια, συνεχίζεται και η παραπλάνηση των πολιτών από τον Τσαλικίδη
 11. Μανώλης Τσαλικίδης: Τα κατάφερε. Μετέφερε τα ιχθυοτροφεία στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας
 12. Δελτίο Τύπου Επιτροπής Συλλόγων και Ενεργών Πολιτών σχετικά με τα Ιχθυοτροφεία
 13. Παραδέχεται τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις παράκτιες περιοχές από το Ιχθυοτροφείο η Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε. και υπόσχεται “μείωση” της δυναμικότητας της μονάδας
Advertisements

12 Σχόλια to “Επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις της ιχθυοκαλλιέργειας, στο 59,5 χιλ. της Ε.Ο Αθηνών – Σουνίου.”

 1. 12QWASZX Says:

  Εγώ δεν είδα καμία ρύπανση από τις δραστηριότητες των ψαροτροφίων στον όρμο της Αναβύσσου αντίθετα φέτος ήταν πολύ καθαρότερος. Αρα λοιπόν προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Πιο πολύ πιστεύω απειλούμαστε από το αλιευτικό καταφύγιο που θα γίνει στη φώκαια παρά από τα ψαροτροφία του πάτροκλου ή όπου αλλού.

  • Ψαροκόκκαλος Says:

   Που να την δεις την μόλυνση. Μήπως τα κατρουλιά τα βλέπεις;

   • 12QWASZX Says:

    Ναι παλιά είχαμε αναθυμιάσεις που ανέβαιναν στην επιφάνεια σαν φυσαλίδες και μύριζε από τα βοθρολύματα που βρίσκουν χαλαρό το έδαφος στον όρμο και αναβλύζουν. Φέτος δεν παρατήρησα παρόμοιο γεγονός.
    Πέραν από αυτό, παρατήρησα ότι η έκταση που καταλαμβάνουν οι ποσειδωνίες αυξήθηκε. Αυτό σημαίνει, ότι η κατάσταση των νερών βελτιώθηκε, στον όρμο Αναβύσσου.
    Άρα, επαναλαμβάνω, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός!
    Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου της φώκαιας. Αυτό και αν θα είναι μόλυνση καραμπινάτη! Θα γίνει ο βυθός χαβούζα!!!!!!!!!! όπως είναι και τώρα.

 2. Σάκης Says:

  Αναμένω ανακοίνωση της επιτροπής συλλόγων το συντομότερο .

 3. λέανδρος Says:

  την απόλυτη ευθύνη την έχει ο Τσαλικίδης που είχε και την πίττα και το μαχαίρι .
  ηταν αντιδήμαρχος Σαρωνικού , με πρόεδρο που ήταν δικός του ,και αποτι μαθαίνω και η επιτροπή δικιά του ήταν . Ετσι
  όλα έγιναν όπως τα ήθελε. Η απόλυτη διαπλοκή .

 4. Κατερίνα Says:

  Είμαι περίεργη πώς καί άν θα αντιδράσει η επιτροπή πολιτών μετα το άρθρο σας κ. Φραγκόπουλε.Αυτο θα δείξει πολλά .

 5. Φωκιανός Says:

  Αφού εχει μπλεχτεί στην επιτροπή πολιτών ο καθηγητής μόνο στραβά θα γίνονται . Παντού ξεφυτρώνει σαν το ραπανάκι και τα κάνει όλα μούτι .

 6. λαυράκι Says:

  Φραγκόπουλες γράφεις ανοησίες .
  Ημουν και παρακολούθησα την συγκέντρωση της επιτροπής των συλλόγων μέχρι τι τέλος . Οι άνθρωποι δεν φάνηκε να είναι ούτε διαπλεκομενοι ούτε να έχουν κάποιο συμφέρον .Μάχονται για την περιοχή τους και καλά κάνουν .
  Και οι τρείς ήταν κύριοι . Αντίθετα εσύ τους προκάλεσες και πήρες τις απαντήσεις σου .

 7. Τούλα Μαγγίνα Says:

  Η επιτροπή αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο προεκλογικά να κατασυκοφαντήσει τον Τσαλικίδη , και το κατάφερε αφού έγινε η
  συγκέντρσή της μία βδομάδα πριν τις εκλογές ,τώρα σιωπά .
  Αρα απλά οι άνθρωποι ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία απο τον Σοφρόνη .

 8. ειναι προφανες οτι η επιτροπή πολιτών έπαιξε και παίζει περίεργο ρόλο . Δεν είναι άλλοστε τυχαίο με το που συτάθηκε η επιτροπή όλο και περισότερα κλουβιά έρχονταν κάθε μέρα .
  Θά πρέπει να βγούν και να κάνουν δηλώσεις και οι τρείς που την αποτελούσαν να μας πούν τελικά ποιός ο ρόλος τους .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: