Σε θολό τοπίο η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

Ευχολόγια και άγνοια της πραγματικότητας από τους υπεύθυνους της Λαυρεωτικής

Προεδρείο ημερίδας Λαυρεωτικής

Στο προεδρείο βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειαρχης Αν. Αττικής Φιλίππου, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Σωφρόνης, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Λουκάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Λαυρεωτικής Ιατρού , ο Αντιδήμαρχος Σαρωνικού Γκέραλης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Σαρωνικού Τσαλικίδης

Με ένα ευχολόγιο του κ. Σταύρου Ιατρού, πρώην δημάρχου Κερατέας, σήμερα δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας Λαυρεωτικής, που προΐσταται του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής, κύλησε η ημερίδα με θέμα της τα τοπικά σχέδια δράσης, διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, που είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν οι ΟΤΑ μέχρι 31/12/2014(!!!). Την ημερίδα διοργάνωσαν οι δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής με τον Αναπτυξιακού Συνδέσμου, χθες Πέμπτη 6/11/2014, στην Κερατέα.
Η αντίληψη που απεκόμισαν όσοι παραβρέθηκαν, είναι ότι οι διοργανωτές (Ιατρού), έσπευσαν να προβάλλουν και να ενισχύσουν την πολιτική της νέας Περιφερειάρχου κ. Ρένας Δούρου, να μην προχωρήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων και να ρίξει το μπαλάκι στους δήμους, τους οποίους αναγκάζει να διαχειριστούν σε τοπικό επίπεδο τα απορρίμματα, αδιαφορώντας για το τι θα γίνει αφενός με τους ήδη υπάρχοντες ΧΥΤΑ Λιόσια, Φυλή και αφετέρου τι θα γίνει με τους μεγάλους δήμους του λεκανοπεδίου της Αθήνας, που αδυνατούν να διαχειριστούν σε τοπικό επίπεδο τα απορρίμματά τους.
Ο κ. Ιατρού, ανάλυσε το τι πρέπει να ακολουθηθεί (ευαισθητοποίηση για λιγότερα σκουπίδια, επαναχρησιμοποίηση όσων μπορούν να χρησιμοποιηθούν π.χ. παλιά έπιπλα, ανακύκλωση), ώστε να γίνει επιτέλους πράξη η διαχείριση των στερεών αποβλήτων σύμφωνα με νόμο του ΥΠΕΚΑ επί Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ακολουθεί ακριβώς τα οριζόμενα του νόμου βάζοντας φρένο στα ΣΔΙΤ.
Εκείνο που δεν είπε ωστόσο, είναι το που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την αλλαγή νοοτροπίας(!) και την εκπαίδευση των πολιτών(!!), η οποία είναι η προϋπόθεση ώστε να γίνει εφικτή η διαχείριση των απορριμμάτων που οι ίδιοι παράγουν, με σκοπό τη μείωση του όγκου τους. Επεσήμανε ακόμα ότι η υπόθεση του ΧΥΤΑ Κερατέας δεν έχει λήξει, παρά την πρόθεση της κ. Δούρου να αποτρέψει την κατασκευή του έργου. Προϊδεάζοντας ίσως με την επισήμανση αυτή για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Κανείς βέβαια δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με το σκεπτικό της διαχείρισης των απορριμμάτων στη πηγή, όλοι όμως αναρωτιούνται πόσος χρόνος χρειάζεται (δεκαετία;) για να πειστεί ο κάθε πολίτης, να μην πετά σύμμεικτα τα απορρίμματα στα σημεία συγκέντρωσης και κυρίως με ποια κίνητρα, αλλά να ακολουθήσει μια λογική συγκέντρωσης κάθε είδους σε ειδικούς χώρους πράσινης ανάπτυξης, που ακόμα δεν υπάρχουν, έστω κι αν πιστέψουμε ότι ο Έλληνας ως δια μαγείας θα ξεκινήσει να διαχωρίζει τα απορρίμματά του στη πηγή, δηλαδή σπίτι του. Επίσης ποιος θα καλύψει το κόστος των διαφορετικών κάδων που πρέπει κάθε νοικοκυριό να έχει στο σπίτι του για να κάνει τον διαχωρισμό στην πηγή (κάδο απορριμμάτων, κάδο πρασίνων, κάδο συσκευασιών, κάδο γυαλιών κ.λπ.).
Περιέργως αυτήν την πολιτική της Δούρου δεν υποστήριξε ούτε ο παραβρεθείς στην εκδήλωση Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, από τον οποίο (κάποιοι) περίμεναν, άδικα όπως φάνηκε, να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για τον τρόπο υλοποίησης αυτής της πολιτικής επιτείνοντας το ομιχλώδες τοπίο που την συνοδεύει. Ματαίως επίσης περίμεναν να τον άκουσαν να τοποθετείται, στο τι σκοπεύει να κάνει η Περιφέρεια με τα εν εξελίξει έργα στο Γραμματικό και τη Φυλή.
Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Λαυρεωτικής παραβρέθηκε ο κ. Παρασκευής, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Ιατρού ότι δεν κάλεσε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Λεβαντή, ούτε τους κατοίκους της Λαυρεωτικής, που έχουν λόγο στην όλη υπόθεση. Μάλιστα δε δίστασε να καταγγείλει την κοινή πορεία Ιατρού – Λουκά. Έχει γίνει ευρέως γνωστή η προεκλογική συμφωνία στήριξης του κ. Λουκά από τον κ. Ιατρού με αντάλλαγμα την προεδρία του συνδέσμου Λαυρεωτικής και της εν λευκώ διαχείρισης του θέματος των απορριμμάτων. Μετά την ανάγνωση επιστολής του κ. Λεβαντή, ο κ. Παρασκευής αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο κ. Ιατρού στην πρόθεσή του να προβάλει τη νέα Περιφερειάρχη, δεν παρέλειψε να εμπλέξει και την αντιπαράθεσή της με τον κ. Μητσοτάκη, αναγκάζοντας το κ. Σωφρόνη δήμαρχο Σαρωνικού να του συστήσει να αφήσει έξω απ’ τη συζήτηση την πολιτική αντιπαράθεση.
Παρόντες στην ημερίδα εκτός των προαναφερόμενων, ο δήμαρχος Παλλήνης κ. Θανάσης Ζούτσος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πάρις Ευαγγελίου και Αντώνης Γάκης, ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας κ. Μαθιουδάκης και αιρετοί από τους δύο Ο.Τ.Α.

Advertisements

2 Σχόλια to “Σε θολό τοπίο η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής”

  1. Πανος Says:

    Ακομα στο 2014 μιλαμε για τα ρεμαλια, σκουπιδια, αποχετευση, διαχειριση φυσικων πορων, παραλιακο μετωπο. Ειναι τοσο απλο. Καδοι διαχωρισμενοι σε καθε γειτονια.Θα μαλλονουν οι ρακοσυλλεκτες για το αδειασμα του καδου Το τι πετιεται στα σκουπιδα δεν λεγεται! Για να μην μιλησω για τα φυλλα, γρασιδι κλπ. Με τα μπαζα τι θα γινει Δεξια και αριστερα πεταμενα ανεξελεκτα!. Αληθεια γιατι τα σκουπιδιαρικα εργαζονται μονο βραδυ. Δεν υπαρχει προβλημα με κινηση η ειναι αλλος λογος. Υποψιαζομαι οτι οι εργατες καθαριοτητας εργαζονται και αλλου( αγροτες) και κανουν και αυτη την δουλεια. Ειναι κριμα για τους ανεργους. Και Ολα θα ειχαν αλλαξει με καλυτερο προγραμματισμο και ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Τιποτα αλλο. Τα σκουπιδια εχουν αξια και πωλουνται ακριβα. Μια βολτα πριν σε μια πολη σαν την Βιεννη θα γινει παραδειγμα και για τους αλλους. Να αναφερω οτι στην Φυλη πηγαινουν σκουπιδα απο την Τριπολη, Πυργο και Αργος, Αιγινα. ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ για αυτους που μας θελουν να κυβερνουν.

  2. Κώστας Λεβιζιώτης Says:

    Για να μήν μιλάει ο Φιλίππου κάποιο λάκκο έχει η φάβα των σκουπιδιών,και κρατιέται στην απέξω .
    Οσο για τον Ιατρού τι να πει κανείς ,μάλλον τι να πεί κανείς στον Λουκά που απο την κάψα του να βγεί δήμαρχος έδωσε τόπο στον ανεκδιήγητο Ιατρού , ες αύριον τα ωραία .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: