Αποχετευτικό ακαθάρτων Σαρωνικού. Τελείωσε η κακοστημένη φάρσα του Τσαλικίδη και του Φιλίππου;

Ψυττάλεια1Σιγή ιχθύος παρατηρείτε το τελευταίο διάστημα από τον λαλίστατο Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Πέτρο Φιλίππου, αλλά και τον αμετροεπή Αντιδήμαρχο κ. Τσαλικίδη, για το περιβόητο σχέδιο μεταφοράς των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια.
Η επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος, που θα έπρεπε να ήταν αιχμή για όλους τους υποψηφίους, ενόψει των δημοτικών εκλογών, έχει περάσει στα ψηλά και αποτελεί το 12ο έως το 15ο θέμα στην ημερήσια διάταξη των ομιλιών τους. Η κυρία Ράπτη, υποψήφια Δήμαρχος δειλά – δειλά, ανέφερε σε μία από τις ομιλίες της, ότι θα κάνει διάλογο με τους πολίτες, για το που θα πρέπει να χωροθετηθεί το Κ.Ε.Λ., σε περίπτωση που τελικά δεν ευοδωθεί η λύση Ψυτάλλεια. Κάποιος άλλος μας είπε, ότι έχουμε και εναλλακτική λύση στο 59,5 χιλ. της Ε.Ο. Αθηνών – Σουνίου και κάποιος 3ος μας μίλαγε ακόμα για το Λαύριο. Αλλά γιατί να μην ευοδωθεί, ξέρουν κάτι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι;
Κι΄ αν το θέμα του αποχετευτικού δεν «απασχολεί» τους υποψήφιους Δημάρχους του Σαρωνικού και αν είναι πολύ κάτω στην ατζέντα του προεκλογικού αγώνα, ακριβώς για να μην ερωτηθούν, ποιο σκέφτονται να  προτείνουν ως σημείο χωροθέτησης του Κ.Ε.Λ., δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Δημάρχους και όλους τους υποψηφίους όλων των συνδυασμών, από την Βάρη μέχρι το Κερατσίνι. Αυτοί δεσμεύονται σε όλους τους τόνους, προς τους δικούς τους ψηφοφόρους ότι δεν θα περάσει ούτε σταγόνα λύματος από τον Σαρωνικό προς την Ψυτάλλεια. «Να φτιάξουν το δικό τους ΚΕΛ», βροντοφωνάζουν , «κάθε δήμος το δικό του αποχετευτικό σύστημα» επιμένουν.
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του Σαρωνικού, ξέρουν πολύ καλά, αλλά δεν λένε. Ξέρουν ότι μέχρι τις 31/12/2013, έπρεπε να είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, πράγμα που δεν έγινε, λόγω των αντιδράσεων που προαναφέραμε.
Και είναι , δυστυχώς δικαιολογημένες οι αντιδράσεις, αφού όλοι γνωρίζουν και κυρίως οι τεχνικοί της ΕΥΔΑΠ, ότι τα λύματα δεν πρέπει να διατρέχουν μέσα σε αγωγούς για μεγάλες αποστάσεις. Όποιος θέλει να ενημερωθεί ας ανατρέξει στις πηγές, αλλά ας διαβάσει τι λέει ο ίδιος ο Γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ κ. Πάσιος, που τεκμηριώνει την άρνησή του να πάρει η Ψυτάλλεια τα λύματα της Ραφήνας, η οποία απέχει 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα και όχι 52 που απέχει η Ανάβυσσος και η Φώκαια.

Οι ακροβατισμοί του Γενικού Διευθυντή της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Πάσιου. Είναι λύση η Ψυττάλεια για την μεταφορά λυμάτων;

Πάσιος ΕΥΔΑΠΟι αντιδρώντες στην επιλογή της κατασκευής Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι Αρτέμιδος, προβάλλουν ως «μοναδική τεκμηριωμένη επιστημονικά» λύση τη μεταφορά των λυμάτων τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, – μέσω αγωγών στην Ψυττάλεια, επικαλούμενοι ένα έγγραφο της ΕΥΔΑΠ για τις αυξημένες δυνατότητες του εκεί βιολογικού καθαρισμού, παρόμοιο με αυτά που δείχνουν εδώ στον Σαρωνικό, για να επιβεβαιώσουν ακριβώς την ίδια άποψη.

Είναι όμως έτσι; Οι δήμοι της νοτιοδυτικής Αττικής (3Β, Γλυφάδα, Άλιμος, Π. Φάληρο, Πειραιάς, Κερατσίνι), έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, ενώ ριζικά αντίθετος στην πρόταση αυτή, είναι ο Γιάννης Πάσσιος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος θεωρεί πως δεν επαρκούν οι υποδομές της εταιρείας: «Πρόκειται για μια λύση ενεργειακά απαράδεκτη, με τεράστιο κόστος λειτουργίας. Υπάρχει ένας αυχένας που πρέπει να υπερβείς, υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά που απαιτεί σειρά αντλιοστασίων και είναι πάντα πιθανό, στην περίπτωση που κάποιο από αυτά αστοχήσει, να υπερχειλίσουν τα λύματα στους περιβάλλοντες χώρους. Είναι άλλωστε και υγειονομικά ασύμφορη, διότι, όταν τα λύματα διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, αναπτύσσονται σηπτικά φορτία, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στις κατάντη περιοχές». Πηγή: Καθημερινή

Σ.Σ. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος το 2006 υποστήριζε στην Κοινότητα Π. Φώκαιας, ότι δεν μπορεί να γίνει το ΚΕΛ στην Γερακίνα, το 2010 σε εκδήλωση του συνδυασμού “Ζούμε Μαζί “, υποστήριζε ότι το έργο ΠΡΕΠΕΙ να γίνει στην Γερακίνα και ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από την Ψυτάλλεια. Το ίδιο έλεγε και το 2011 όταν ο Φιλίππου και ο Τσαλικίδης ετοίμαζαν την χαβούζα στην Γερακίνα. Στη συνέχεια όπως και σήμερα υποστηρίζει ότι τα λύματα πρέπει να οδεύσουν στην Ψυτάλλεια, ενώ σε ότι αφορά την Ραφήνα, αναφέρει ότι λόγω μεγάλης απόστασης η λύση είναι ενεργειακά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Οι Δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, βρίσκονται σε ευθεία διαδρομή 20 χιλ. από την Αθήνα, ενώ ο Δήμος Σαρωνικού απέχει από 25 έως 55 χιλ. από την Αθήνα. Το αν είναι σοβαρός ή όχι ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΔΑΠ, αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη.

Ένα Σχόλιο to “Αποχετευτικό ακαθάρτων Σαρωνικού. Τελείωσε η κακοστημένη φάρσα του Τσαλικίδη και του Φιλίππου;”

  1. 12QWASZX Says:

    Η μόνη λύση είναι τοπική και πρέπει ο βιολογικός να γίνει στο όρια του δήμου μας και όχι κάπου αλλού για να μην έχουμε μεγάλη επιβάρυνση εμείς οι κοινοί θνητοί του δήμου αυτού. Τελεία και παύλα. Και μην σας παίρνουν τα μυαλά. Εξάλλου θα έχουμε και οικονομική ωφέλεια από την λειτουργία του βιολογικού του δικού μας και θα τον διαχειριζόμαστε πολύ καλύτερα εμείς που τον χρησιμοποιούμε και η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. Θα είναι καλύτερα διαχειρίσιμο έργο αυτό από της μπαρούφες που μας λένε. Ας επιλεγεί ένα χώρος να γίνει και ας διοχετευτούν τα λήμματα αρκετά μακρυά μέσα στα θαλάσσια ρεύματα. Αλλά να γίνουν όλα με διαύγεια και με έλεγχο ώστε να μην πέφτει τίποτα το ξένο μέσα στον αγωγό έτσι ώστε να διασφαλιστεί η τελική ποιότητα των ακαθάρτων και των επεξεργασμένων υδάτων.

Σχολιάστε